– Jag ska skicka en tårta till ”Tarzan”

20

Tvåa i VM-loppet, trea i Prix d’Amérique 2016 och över 15 miljoner i intjänade prispengar.

Ändå flyger Oasis Bi under radarn inför världens tuffaste travlopp sista helgen i januari.

– Jag ska skicka en tårta till ”Tarzan” som tar all show. Det passar oss bra att jobba ostört, säger tränaren Stefan P Pettersson.

Oasis Bi är hästen som sällan vinner travlopp, men oftast hamnar högt upp i resultatlistorna. 2016 var inget undantag.

Den åttaårige hingsten slutade trea i Prix de Belgique, trea i Prix d’Amérique och tvåa i VM-loppet – bland annat. Totalt sprang Mantorpshästen in 6,9 miljoner kronor under fjolåret (bara Nuncio sprang in mer) och har hittills över 15 miljoner kronor i intjänade pengar under karriären.

– För en liten tränare är det oerhört viktigt med en häst som Oasis Bi. Man syns, märks, är med i årskrönikor på tv och så vidare. Men det gäller att gotta sig, det här är ju inte det vanliga livet för oss småtränare. Man får vara jävligt tacksam att ha en sådan häst. Han är ett unikum, säger Stefan P Pettersson, 51, till Trav365.

”Löpsugen som tusan”

Trots succén har det varit tyst om hästen sedan senaste starten och andraplatsen i VM-loppet på Yonkers 15 oktober. Precis som i fjol ska Oasis Bi laddas mot världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, 29 januari. Först väntar resan till Frankrike och start i Prix de Belgique 15 januari.

– Vi åker ner tisdag eller onsdag nästa vecka och stallar upp honom hos Jörgen Westholm på Grosbois. Hittills har han varit fantastisk att resa med. Han blir inte seg, eller mår dåligt. Han är oberörd dagen efter resan, säger Stefan P Pettersson.

Hur är läget med Oasis Bi för dagen?

– Allt är bra och han har gått sina jobb. Det har varit svårare väderförhållanden nu än i fjol att sätta hästen i form, så där ligger vi lite efter. Men jag tror det är ett större problem för tränaren. Han springer väldigt mycket på sin inställning.

Vad har ni gjort efter andraplatsen i VM-loppet?

– Han tog det halvlugnt ett par veckor efter hemresan och jobbade varannan dag. I början av november körde vi lättare jobb och i slutet av månaden spände vi bågen med 3 000-metersheat på banan för att få lite längd i jobben. Han ser fin ut och känns bra även om han inte sprungit några mördande tider. Men han är löpsugen som tusan.

”Så jäkla gött”

Frankrike-äventyret i fjol slutade med succé för Oasis Bi. Hästen slutade trea i både Prix de Belgique och Prix d’Amérique, slagen av Timoko med Björn Goop och vinnaren Bold Eagle. De tre främsta hästarna i Prix de Belgique är helt klara för Prix d’Amérique, men Oasis Bi kommer oavsett det kunna gå ut i storloppet, på grund av intjänade pengar.

– Vi vill ju ha ett någorlunda formbesked. I fjol gick han ett fantastiskt lopp. Jag vill att han går med full kraft in i mål, säger Stefan och berättar att planen är, precis som 2016, att franske Pierre Vercruysse ska köra hästen i de båda loppen på den svarta kolstybben.

I fjol, när Trav365 träffade Stefan P Pettersson direkt efter tredjeplatsen i PdA, var det en tagen tränare.

– Fy fan så jäkla gött, nu ska jag köpa champagne och fira i kväll, sa han då.

– Det känns som en seger. Som svensk och slå ur underläge, det var ingen som pratade om oss och så gjorde han ett kanonrace. Jag tänker på det ganska ofta. I Europa är Prix d’Amérique enormt.

”Åker inte för festligheterna”

Apropå att ingen pratar om er. Inför årets PdA snackas det nästan bara om Nuncio och Bold Eagle. Hur står sig Oasis Bi i den konkurrensen?

– Han har inte slagit dem, och det ska man ha respekt för. Men det duger gott att vara efter dem.

– Men vi åker inte ner till Frankrike för att vara med på festligheterna, vi åker ner för att vi tror att vi kan prestera.

Det här med att ni inte får några rubriker, stör det dig?

– Någon gång i fjol blev jag förbannad, men det passar oss bra att få jobba ostört.

– Jag ska skicka en tårta till ”Tarzan” (Stefan Melander, reds anmärkning) som tar all show. Det är ”hemma hos” med Nuncio under V75 och han tar all press. Perfekt, det är skönt när ingen ringer, avslutar Stefan med ett skratt.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
– Jag ska skicka en tårta till ”Tarzan”

Föregående artikelRoger Nilsson inför V64 Grand Slam
Nästa artikelDetaljen som ska ge talangen seger

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.