Jämtlands Stora Pris blir rekordjämnt

52

image-8

Det blir midnattstrav med V75 i Östersund på lördag.
Sportchefen Rolf Johnsson har snott runt och jagat hästar på landets stallbackar och kan nu nöjt beskåda sitt lopp.
– Vi var lite bakrädda när vi låg placerade veckan efter Elitloppet – men det blev riktigt, riktigt bra, säger han om Jämtlands Stora Pris med 750 000 kronor till vinnaren.

Sveriges nationaldag infaller en lördag i år och till helgen blir det krock med Östersundstravets V75. För att inte få konkurrens av det firandet har jämtarna valt att lägga sig på kvällen.
– Det är mycket arrangemang kring nationaldagen i Östersund och övriga Sverige och då kändes det här spännande. Vi blev nyfikna på att prova samma upplägg som Boden gjort i några år och det medför att det blir midnattstrav med V75 två lördagar i rad nu, med start hos oss, säger sportchefen i Östersund Rolf Johnsson.
Så på lördag har spelarna alltså ända till sena kvällen på sig att fundera på V75. Den första avdelningen startar först klockan 20.30.
– Det är inte bra för många av de aktiva som åker hit och kör då det inte finns flygförbindelser att ta sig hem med samma kväll. Hästfolket får antingen åka bil eller sova över och flyga söndag morgon. Vi är nog ganska väderkänsliga en lördag kväll och hoppas på tur nu och en stor publik.

Succé i fjol för Kolgjini
Huvudnumret Jämtlands Stora Pris körs som avdelning sex på V75. Tio hästar gör upp om förstapriset 750 000 kronor.
I fjol fick Adrian Kolgjini sitt genombrott som kusk i de större sammanhangen då han vann det här loppet med Mosaique Face. I år återvänder han med El Mago Pellini.
– Jag pratade med Adrian på Solvalla under elitloppssöndagen och de har länge varit inne på att anmäla El Mago Pellini till vårt lopp. Kolgjini menar att hästen gjort bort sig på slutet och inte helt är att lita på. Men som han uttrycker det är hästen bättre än raden och har en jäkla kapacitet.
Sportchefen tror inte att det körts någon mera jämn upplaga av Jämtlands Stora Pris än årets. Natten till måndagen fick han tillfälle att syna loppet lite extra.
– Vi ska ut med en travbilaga som tvunget skulle göras klar söndag natt.  Så jag gjorde analysen i natt. Som arrangör är det alltid lite oroligt att hamna veckan efter Elitloppet eftersom hästarna ofta vilar då. Men det blev riktigt, riktigt bra och det här måste vara den jämnaste upplagan någonsin av loppet.

”Allt fel i Finland”
Rolf Johnsson är gästtippare i veckans Fem tippar V75. Hans ranking för V75-6 är som följer: 6 Oasis Bi – 2 Cool Keeper – 5 Backfire – 4 Creatine – 8 Quid Pro Quo.
– Det är ett så fint lopp att man nästan kan tippa vem som helst. Nu valde jag Oasis Bi som tipsetta. Insatsen i Finland kan vi glömma, där blev allt fel. I loppen före hade hästen visat kanonform och nu blev läget hyggligt.
Östersundstravets sportchef har åkt runt lite och försökt ragga hästar till ”sitt” lopp. Under Umåkers V75-dag för några veckor sedan knöts de första kontakterna med Leif Witasp som har kapable jänkaren Cool Keeper till start.
– Cool Keeper imponerade i femåringsloppet i Umeå och jag pratade innan den starten med både tränaren Leif Witasp och ägaren Mats Eriksson, som är från Östersund ursprungligen, och fick ganska goda signaler. Hästen skulle provas i guld för första gången någon gång i sommar och jag är jädrigt glad över att det blev här. Hästar som Cool Keeper hör till kategorien som jag alltid tycker känns jäkligt spännande. En häst som är på väg in i eliten. Osynad mot de äldre, fem år och har imponerat kraftigt. Det är skitkul att han kommer hit!

Glöms topphästarna bort?
Rolf Johnsson tror att Cool Keeper blir hästen som sitter i ledningen när bilen släpper men har ingen aning om vad Leif Witasp tänker sig sedan, om han vill köra där eller släppa.
Jämtland Stora Pris vimlar av fina hästar. Quid Pro Quo, vinnaren av Sundsvall Open Trot i fjol, kan bli bortglömd på grund av läget. Lika så Shaq Is Back, elitloppshäst i fjol.
– Jag har inte ens med Östersundstravets egen stjärna Sanity bland de fem och riskerar kanske skäll för det. Malin Löfgren har verkligen satsat på det här loppet och jag tyckte hästen var jättefin i sin comeback i förra veckan. Nu blir det jänkarvagn och barfota runt om har Malin sagt och hon är jättenöjd med hästen. Vi får se hur långt det räcker i det här fina loppet, säger Rolf Johnsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.