Jan Hellstedt om lugnet före Derbystormen…

61

jan hellstedt

Lite stilla poserande för fotografen.
En häst och dennes tränare.
Mantorptränaren Jan Hellstedt medger dock att allt inte är lika lugnt som det verkar inför söndagens final av Svenskt Travderby.
– Visst blir man lite mera nojig inför sånt här. Ingenting får ju gå fel med Ivar Sånna.

Det blir några tuggor grönt vid dammen på gården i Gränna. Ivar Sånna passar på när det ska fotograferas.
Inte för mycket gröngräs bara, för magens skull. Och hagen ses över lite mer än vanligt.
– Det är viktigt att det inte händer någonting, man får försöka se till det så gott det går. Vi ändrar ingenting i rutinerna för hästen. Däremot blir jag som tränare mer kontrollfreak över det hela en sådan här vecka. Man blir lite mer nojig och plockar exempelvis mer sten än vanligt i hagen för att hästen inte ska vricka sig.
Mantorptränaren Jan Hellstedt har varit i hetluften tidigare med derbyfinaler och framgångar i Frankrike. Poison Composite och Derby Clipper har varit topphästarna.
Största segern så här långt är den i Stosprintern 2008 med Viol Hornline.
Men nu, den här veckan… Ivar Sånna är den bästa häst han haft och aldrig har tränare Hellstedt haft en bättre chans att vinna ett av sina stora drömlopp.
– Alla har olika bedömningar. Men för mig är det två svenska lopp som är lite mera exklusiva än de andra och det är Elitloppet och Svenskt Travderby.

En av favoriterna
Landets bästa fyraåringar drabbar samman i V75-6 i Extra V75 på söndag och loppet – Svenskt Travderby – lockar med två miljoner kronor till vinnaren.
Ivar Sånna, en ganska liten krabat med sina 1,62 över manken, är en av hästarna som tillmäts störst chans att ta hem hela alltet.
Hästen ägs och har fötts upp av hårdsatsande Happy People Racing AB. Efter ett framgångsrikt tävlande som treåring har Ivar Sånna nu klivit fram på allvar med tre raka segrar. Samtliga tagna med Thomas Uhrberg i sulkyn.

Många verktyg i säcken
Jan Hellstedt har stort förtroende för sin häst. Och varför inte? Ivar Sånna har visat sig väldigt allround.
Kanske handlar det om derbyfältets vassaste avslutare. Lägg till att Ivar Sånna dessutom visat sig stark – både fysiskt och psykiskt.
– Många resonerar som så att ”bara min häst får ledningen” eller ”bara den får åka med ett tag i lite tempo”. Jag känner att vi har en hel del verktyg och parametrar att spela med. Min häst är inte slagen om han får göra lite själv i loppet. Men vi kommer inte att känna slaget förlorat om han hamnar i fjärdeparet utvändigt heller – för han går hela vägen in i mål, säger Jan Hellstedt.
Transporten rullar mot Malmö tävlingsdagens morgon. Så brukar man göra. Ivar Sånna ska få äta och ha sina vanliga rutiner hemma på gården inför det stora loppet.
Bara nu Ivar får en ärlig chans att visa vad han går för resonerar Hellstedt som försöker minimera riskerna den sista veckan.
– I själva loppet kan en del gå fel också. Jag skulle bli besviken om det skulle strula till sig helt och hästen inte ens fick vara med och göra upp om en plats bland de tre första.
Som sagt: förstapriset är två miljoner kronor…
– Han kommer att tjäna sina pengar ändå, det är jag helt övertygad om. I sinom tid alltså. Men det gör ju ingenting om vi skulle få hela kakan direkt på söndag heller! säger Hellstetd och låter inte minsta nojig.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJontte Boy har form inför V75 på Jägersro 6 september
Nästa artikelJohans Untersteiners första Kuskchampionat!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.