Järvsöfaks blir pensionär på heltid

65

järvsöfaks pensionär

Järvsöfaks badar med Jan-Olov Persson. En bild från sommaren 2000. Foto av THOMAS BLOMQVIST

En krånglande höft gör att 22-årige Järvsöfaks nu även får pension ifrån aveln.
Världens bästa kallblod genom tiderna får hädanefter leva pensionärsliv på heltid hemma hos Jan-Olov Persson i Hudiksvall, skriver Travronden.

Järvsöfaks har haft problem med ett krånglande ligament i bakpartiet som gjort att han fått allt svårare att hoppa på bocken, som det heter i avelssammanhang.
– När vi nyligen provade att tappa honom för första gången i år gick det inget bra. Då krånglar vi inte mer utan stänger betäckningsboken, säger Jan-Olov Persson i tisdagens utgåva av tidningen Travronden.
Järvsöfaks var inte bara bäst på tävlingsbanorna. I tio år har hästen även varit regerande kallblodig avelschampion i Sverige. Han har varit mycket framgångsrik som avelshingst. Enligt Travrondens statistik kommer hingsten sammanlagt upp i 760 svenskfödda avkommor inklusive de sju-åtta som ska födas i år. Dessutom finns runt 400 avkommor i Norge. 1 200 avkommor totalt.
– Järvsöfaks är pigg, fin och äter bra. Järvsöfaks går dagligen i sin hage som varit hans i 18 år och trivs bra med livet, säger Jan-Olov Persson.

Vann 201 av 234 lopp
Med 201 segrar på 234 starter och 21 288 570 kronor är Järvsöfaks det mest framgångsrika kallblodet på tävlingsbanan i världen.
Han är även det snabbaste kallblodet med världsrekordtiden 1.17,9 över sprinterdistans och har världsrekord i antal raka segrar – 42 stycken.
Tre gånger blev Järvsöfaks utsedd till Årets Häst, 2003-2005.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.