Ska Melanders färger dominera på V86?

97

melander blågul på v86

Stefan Melander i karolineruniform. På onsdagen dominerar ”Tarzans” blågula färger Solvalla där han startar 24 hästar. Foto av THOMAS BLOMQVIST

Mörkblå jacka med gulvita axelklaffar och gul hjälm.
Stefan Melanders färger kommer dominera onsdagen på Solvalla.
”Tarzan” har 24 hästar till start på hemmabanan varav 13 inom V86.

Solvalla är ensam värd för veckans V86 där alltså samtliga åtta lopp avgörs på landets nationalarena för trav. Xpress, då V86-loppen avgörs på två banor, tar därmed paus tills september.
Maj är Solvallas månad och travmånaden avslutas med årets travfest – Elitloppet.
Solvallatränaren Stefan Melander har redan Digital Ink inbjuden till Elitloppet och på onsdagen kan det bli ytterligare ett rosa inbjudningskort då Nuncio gör andra starten på svensk mark.
– Hästen är fin. Allt är perfekt, säger Stefan Melander som vill tona ner snacket.
Nuncio är en av de mest meriterade fyraåringarna som tävlat i Sverige. I meritlistan finns bland annat segrar i Kentucky Futurity, Yonkers Trots och andraplatsen i Hambletonian. Endast stallkamraten Trixton hindrade Nuncio från en klassisk Triple Crown – seger i de tre största loppen för treåringarna.
Totalt blev det 16 segrar, tio andrapris och ett tredjepris på 27 starter i högsta konkurrens på andra sidan Atlanten. Efter 26 starter hade Nuncio aldrig varit sämre än tvåa, men så avslutade han treårssäsongen med en tredjeplats i Breeders’ Crown i november. De två första säsongerna på tävlingsbanan tjänade Nuncio drygt 14,5 miljoner kronor och som snabbast har hingsten travat 1.08,7.

Imponerade i Sverigedebuten
Att Stefan Melander valt att plocka över sin amerikanske kulltopp till Sverige är stort. Nuncio är en USA-import i klass med tidigare stjärnor som Mack Lobell, Peace Corps, Park Avenue Kathy, Ambro Keepsake och Napoletano, med risk för att vi glömt någon.
– Meritmässigt finns det nog ingen som slår honom, säger Stefan Melander.
I Sverigedebuten senast imponerade Nuncio stort då han vann på 1.10,9 över sprinterdistans från bakspår och ett lopp som första häst i andraspår. Nu är det dags för andra starten på svensk mark och fyrapringen har lottats till innerspår bakom startbilen.
– Det är ett nytt läge med honom för mig, men det är bara att köra rakt fram. Jag hade aldrig kört honom i lopp innan förra starten och jag vill gärna prova några starter till innan jag säger något. Det är alltid ett stort steg för fyraåringar att möta äldre hästar, säger Stefan Melander.

13 V86-hästar
Solvallatränaren startar hela 24 hästar på hemmabanan varav 13 inom V86-spelet.
Du har flera hästar till start i samma lopp. Ser du någon fara att du har både fyra och fem hästar till start i samma lopp?
– Nej, jag hoppas att mina kuskar som jag anlitar och jag själv kör för seger. Det är inga problem. Jag valt att köra mycket på Solvalla och jag har många hästar. Banan på Solvalla har varit super hela vintern och en bra bana sliter mindre på hästarna.
Vi är förstås även nyfikna vilka av Stefan Melanders hästar som ska streckas på V86-spelet. Därför bad vi Solvallatränaren att dela in hästar i A-B-C-chanser där A innebär en toppchans. Två hästar i V86-4 kunde han inte bedöma.
V86-1: Nuncio (A), Leticia (C), Air Frame (B), Wannacmyguns (C).
V86-2: Classification (B), Integrated (C).
V86-4: Valbrunella (?), Sinks Canyon (B), Paris Metro (BC), Ski To The Max (?).
V86-5: Yahtzee Deo (B), Panoramic (B).
V86-6: Foot On The Gas (C).

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.