Jim Oscarsson om sitt livs chans

216

image

Lördagen den 3 augusti smäller det på The Meadowlands utanför New York.
Aperfectyankee och Jim Oscarsson är en av favoriterna i Hambletonian med nästan fem miljoner kronor till vinnaren.
– Han har slagit de bästa från dödens och blir bara finare för varje dag som går. Det här känns väldigt spännande och kul, säger Jim Oscarsson.

Svensken har gjort succé på andra sidan Atlanten sedan flytten till Florida för ett par år sedan. Jim Oscarsson och hans familj håller till på Palema Trotting i Vero Beach, vilken är samma gård som Åke Svanstedt är delägare i och ska träna sina hästar på när han flyttar till USA i november.
I fjol vann Jim Oscarsson världens största tvååringslopp, Peter Haughton Memorial, med Aperfectyankee. Samma häst är nu en av favoriterna inför världens största treåringslopp, The Hambletonian, som körs nästkommande lördag.
– Det är en jämn kull i år och ingen som är mycket bättre än de andra. Min häst tillhör de bättre och det är hugget som stucket vem som ska vara favorit eller tredjehandare. Jag tycker ändå att det är lite fördel för Aperfectyankee eftersom han har slagit de andra från dödens på slutvarven. Han är jäkligt stark och fin, säger Jim Oscarsson.

”Mer avslappnad och bättre än tidigare”
I torsdags genrepade treåringsstjärnan genom att vinna en avdelning i Pennsylvania Sire Stakes i Philadelphia. Han avgjorde på ett rejält sätt efter att ha travat nästan andra halvan av loppet utvändigt om ledaren. Segertiden blev 1.11,0 över distansen 1609 meter med bilstart. Det var andra raka segern för Aperfectyankee som annars inte varit som bäst i ett par starter innan dess.
– I de två senaste loppen har varit riktigt bra. Han var bra vid segern näst senast men nu var han ännu mer avslappnad och kunde följa bilen och öppnade snabbt till ledningen. Sedan kunde jag ta upp honom och han avslutade mycket bra, säger Jim Oscarsson.
– Han började annars säsongen bra i årsdebuten men i andra starten slog han i vagnen och sträckte sig. Jag skulle vara med och köra ifrån start och han trampade snett, sträckte sig och blev halt. Gången efter så galopperade han eftersom han var så spänd. Men nu i de två senaste starterna har han varit jättefin och känns bara bättre och bättre.

”Kanonform lagom till Hambletonian”
Lördagen den 3 augusti avgörs Hambletonian på The Meadowlands i New Jersey. I år kör man både försök och final samma dag och vinnaren tar hem nästan fem miljoner kronor.
– Det ska bli jäkligt kul och jag känner att jag har en häst som kan vara med och fightas i toppen. Det känns fantastiskt. Förhoppningsvis går han framåt ytterligare och hittar en riktig kanonform lagom till Hambletonian. Allting tyder på det i alla fall. Jag är förhoppningsfull och det här blir spännande, säger Jim Oscarsson som har 22 hästar i träning och nu under tävlingssäsongen håller till på Jean-Pierre Dubois gamla gård i New Jersey.

Michael Carlsson