Jonsson bakom vintrig "sexling"

234

sexling

Bergsåkerstränaren Magnus O Jonsson. Foto av ALN Pressbild AB

Stockholm. Publicerad: 2013-03-10 14:23 Senast ändrad: 2013-03-10 14:26

Hallå där Magnus O Jonsson…
…tränare på Bergsåker som inom loppet av en vecka bärgat två trippelsegrar i bygdetrav i Åre och Vemdalen.
– Riktigt roligt. Det var första gången det var vintertrav på Björnvalla (Härjedalen) i lördags. Eftersom det är så mycket folk i fjällen så här års ville de prova en tävlingsdag på vintern efter att bara ha kört på sommaren tidigare.
Hur hade arrangörerna lyckats?
– Det var få hästar som startade, men själva bygdetravet hade de lyckats riktigt bra med. Östersunds banmästare Jan Roar Aune var där och hjälpte till och de ordnade med en helt perfekt vinterbana.
I Åre var det istrav som gällde förra fredagen. Erik Adielsson segrade där med två av dina hästar, More Muscles och Simb Jasper, medan du själv satt bakom Hallsta Kajsa. I Vemdalen körde du själv Simb Jasper, More Muscles och Hallsta Vinnex till seger.
– Hästarna får komma igång och starta inför säsongen och att de lite äldre hästarna får känna sig lite kaxiga och vinna är värt mycket. Hästarna blir pigga och glada. Jag tror att de är väldigt nyttigt.
Du är en liten tränare på Bergsåker som föder upp hästar. Mest känd är du för att ha fött upp Hallsta Lotus, kallblodsstjärnan som tjänat 8,4 miljoner kronor.
– Ja, där lyckades vi en gång! Som uppfödare får jag tio procent av prispengarna hästen tjänar…i Sverige då. En konstig regel säger att det inte blir några fler uppfödarpremier till uppfödaren efter det att hästen tjänat en miljon kronor utomlands. Jag får alltså fortsatt procent av det Hallsta Lotus tjänar i Sverige men sedan några år noll vid utlandsstarter. Ibland känns det som att man bli lite bestraffad för att ha lyckats ta fram en bra häst.
Vad är ditt bästa minne från Hallsta Lotus karriär?
– Det var helt underbart när han vann derbyt, det ser jag som det största loppet. De två segrarna han tagit i Elitkampen på Solvalla har också varit mäktiga.

Mikael Wikner

Föregående artikelInför V64: Lönn på dubbeljakt
Nästa artikelInför V75: Svensk-Norsk kallblodsfight