Inför V64: Lönn på dubbeljakt

204

lonn_dubbel

Thomas Lönn har fått en fin start på 2013 och jagar ytterligare segrar under söndagens V64-tävlingar på Östersundstravet. Foto av Hanold/Foto-Mike

Tio segrar på drygt två månader.
Thomas Lönn har fått en smakstart på 2013.
– Det kan nog gå bra på söndag också, säger Bollnästränaren som jagar en V64-dubbel.
År 2000 hade Thomas Lönn sitt hittills segerrikaste år på travbanorna med 63 triumfer.
Då låg facit i mitten av mars på åtta segrar.
I år har han startat ännu bättre, kanske en indikation på att ett nytt rekordår väntar för stallet i Rengsjö utanför Bollnäs?
– Det kan man hoppas, det är ju nu i mars som vi tänkt dra igång året på allvar, säger Lönn som i fjol kunde bokföra en av sina bättre säsonger med 3,3 miljoner inkört.
En stor del i det hade danskfödda stoet Solstrålen som sopade rent i årgångsloppen i hemlandet under hösten och tjänade drygt en halv miljon på tre starter.
Något som gav henne titeln ”Årets treåring” i Danmark.
– Det var enormt roligt. De första loppen hade hon tur och fick bestämma i ledningen, men sista starten i Odense så stack hon ifrån motståndet med 20 meter trots en stenhård öppning och vann på en 1.14-tid. Då fick jag upp förhoppningarna att hon ska kunna matcha sina svenska kullkamrater också.
Solstrålen har emellertid ingenting att göra med stallets starka start på 2013.
– Hon har sina viktigaste lopp i slutet av säsongen och kommer inte att årsdebutera förrän i april. Däremot har jag flera andra hästar som ska komma ut inom kort och de som är igång går också bra. Sammantaget tycker jag att det ser ovanligt bra ut inför säsongen. Förutom ett par fina treåringar så jag har några som jag hoppas ska duga på V75, säger Thomas Lönn.

Halvstängt och laddning
Till de senare hör söndagens två V64-hästar på Östersundstravet.
Välstammade femåringen 6 Delectable Ås (V64-2) kom till Lönn i november och har en seger på fyra starter i nya regin.
– Det är en fin häst som det strulat lite grann för. Efter vinsten gick han ett rejält lopp som tvåa, trots att det efteråt visade sig att han inte var helt kurant i halsen. Därför hade vi stora förhoppningar på honom i förra starten, men då slog han på en höjdare efter 400 meter. Vi har ingen förklaring till varför, han bara rullade över på ett steg. Peter (M Andersson) tyckte att hästen kändes fin i övrigt och vi har böjt igenom honom utan att hitta några fel så förhoppningsvis var det en tillfällighet.
På söndagen väntar framspår med bilstart för första gången i nya regin.
– Det blir intressant, vi ska byta från öppet till halvstängt huvudlag med förhoppningen att det ska göra honom snabb från start. Taktiken blir offensiv och om det räcker för att komma till ledningen så skulle det förstås underlätta. Uppträdandet senast gör att jag inte vågar lita på honom, men felfri ska han vara med och göra upp om segern.

Mot tredje raka?

Minst lika positiva är tongångarna kring 5 Amour d’Inverne (V64-6). Inte så konstigt kanske sett till att stoet kommer med två övertygande segrar i ryggen.
– Det känns extra roligt eftersom vi fött upp hästen själva och hon har varit här hela sitt liv. Hon visade fart redan i fjol, men tävlade ojämnt, många gånger på grund av att hon var brunstig. I år har vi kört henne med urryckare vilket gett en extra växel till slut.
Här är förutsättningarna innerspår på tillägg, ett chansartat utgångsläge.
– Visst kan det strula, men hästen är riktigt kvick ur volten så jag har lite hopp om att hon ska vara tillräckligt snabb att slinka ut i andraspår direkt. I sådana fall ska hon kunna segerstrida även i det här gänget. Det enda man kan varna för är brunsten, men hon hade en period förra veckan så normalt ska det inte vara någon fara på söndag.
En V64-söndag som kan bli väldigt trevlig för formtränare Thomas Lönn.

Robin Johansson