Resultat V75: Mjölkbonden vann!

205

bonde_jpg

Nollgradigt i luften och snötäckt på innerplan.
Att våren skulle komma till Solvalla på lördagen var svårt att ana.
Det märktes bara på prestationerna på banan.
– Det är klart att det känns extra skönt när man får rätt, sade en överlycklig Michael Sandström sedan Vendi bjudit på dagens häftigaste uppvisning.

1.08,9 första 500 under våldsamt tryck
1.12,1 första varvet långt före övriga fältet.
1.12,7/2 140 meter som vinnare.
Åttaåriga Vendi svarade för en häpnadsväckande insats när hon satte tonen i årets mest fartfyllda V75-omgång hittills.
Precis som tränaren Michael Sandström mer eller mindre hade utlovat före tävlingarna.
– Jag har aldrig gett en körorder i hela mitt liv, men när vi satt på ladugårdsplanen i morse så sa jag åt Kim att ”släpper du ledningen i dag så kör du inte mer åt mig i år”. Sedan tog vi varsin bil och åkte till Solvalla.
Samma besked lämnades till spelarna och Kim Eriksson lydde när han envist höll emot storfavoriten Twigs Tiffanys press runt första sväng. Därmed var showen igång med full fart och när konkurrenterna kom i närkontakt in på upploppet hade Vendi modet att öka tempot en sista gång.
– Jag är inte ett dugg förvånad eftersom jag tycker att hon har tjänat minst en miljon för lite. Tyvärr har hon saknat startsnabbheten, men det har vi tränat på i vinter och jag är stolt över att det har lyckats, berättade Sandström, en tidigare mjölk- och fårbonde som flyttat fram sina positioner stadigt de senaste åren och i fjol nådde över miljonen.
– Nu har jag bestämt mig för att gå in helhjärtat för travet, det är så otroligt roligt. Förutom starthästarna så har jag åtta tvååringar genom ett samarbete med Sten O Jansson och Angelica Hellgren på Gotland.
Det betyder att vi sannolikt kan vänta oss fler liknande satsningar från firma Sandström/Eriksson i framtiden.
– Trav är underhållning, det måste kuskarna förstå. Man kan inte bara slänga sig på rygg för att man har ett dåligt spår eller någon annan är favorit, det måste tävlas mer om vi ska behålla något intresse för den här sporten, summerade Sandström från publikplats där han avnjöt resten av tävlingsdagen…

Ny skräll från Elfving
…och säkert uppskattade att se en annan amatörtränad häst som verkligen inte slängde sig på rygg. Som ensamt sto i bronsdivisionen svarade Havbergs Mimi tryck från favoriten Caddie Gallant och höll ifrån sig denne på måltoto på en tid bara sex tiondelar långsammare än Vendi.
– När man varit med och fött fram en häst, så sitter det så djupt. Man önskar detta varje gång, nu är man här, förklarade tränaren Sören Bertilsson med gråten i halsen.
Känslosamt blev det även för färske proffstränaren Joakim Elfving.
För två veckor sedan kom första V75-segern med 20-oddsaren Little Miss Sweden.
Nu bjöd han och sambon Lina Pergenius på en ännu värre knall när Face Facts spurtade hem omgångens avslutande långlopp och knep dagens största segercheck i händerna på Björn Goop.
– Jag köpte honom av min kompis Marcus Savin. Det var ingen dyr häst, man kan räkna tusenlapparna på en hand. Så var det 150 000 i förstapris i dag. Det är stort, sade en tagen 24-åring som redan torde ha lagt grunden för en nominering i kategorin ”Årets komet” på kommande hästgala.

Fyrling till Nurmos och Kontio
I övrigt var det hemmatränarna som dominerade där Peaberry var först ut genom att leda runt om och bekräfta brödraduon Larssons fina stallform.
Ännu bättre går det för vinterns Solvalladominanter Timo Nurmos/Jorma Kontio som vann fyra lopp varav två på V75 efter helgjutna insatser från Checco Boko respektive Going for Gold Zaz.
Den senare reglerade fältet utanpå ledaren, precis som Stefan Hultmans Quality Questioned; vars prydliga rekordsänkning till 1.13,7 efter snygg positionsbedömning signerad Örjan Kihlström faktiskt blev långsammaste segertid i omgångens fem bilstartslopp .
Utdelningen för sju rätt stannade vid 121 068 kronor.

Robin Johansson