Kalas med Sanity

222

kalas_sanity

Träningslägret i Frankrike är avklarat.
Nu står Sanity inför sitt första avstamp mot Elitloppet.
– Det här upplägget har varit väldigt lyckat, hästen känns mycket fräschare än vanligt, säger tränaren Malin Löfgren inför torsdagens årsdebut på Vincennes.
Medan snö och minusgrader fortfarande härjar här uppe i norr så har våren precis börjat visa sitt ansikte i den franska huvudstaden.
– Det är strålande väder. Solsken och jättevarmt, otroligt härligt, myser Malin Löfgren som givetvis har åkt ner i god tid när hennes gunstling, femfaldige miljonären Sanity står redo för att äntra tävlingsbanan efter sitt nästan halvårslånga uppehåll.
Annars är det Malins syster Moa som svarat för den dagliga skötseln av Sanity när denne fått tillbringa en hel vinter på Grosbois.
Orsaken är förstås ovan nämnda, att slippa svenska vinterförhållanden och istället få nyttja de välskötta träningsbanor som bjuds året runt på den gigantiska travanläggningen strax sydöst om Paris.
– Vi åkte för att slippa snön och även om det kommit en del här också så har det fungerat bra. Hästen trivs och har kunnat jobbas mycket mer än tidigare vintrar då han alltid blivit sliten. Framförallt är det bakknän och kotor som tar stryk när han måste springa med brodd i skorna vilket gjort att vi tvingats börja varje säsong med att behandla honom. Nu känns han betydligt fräschare så jag ser väldigt positivt på det här.

Önskar dåligt väder
På torsdagen kommer första indikationen på om de nya förberedelserna gett något resultat där det räknas, på tävlingsbanan.
Då ska Sanity för första gången beträda Frankrikes nationalarena Vincennes, i ett sällskap som inte borde avskräcka en häst som i fjol nämndes som en tänkbar vinnare av Elitloppet.
Men Malin Löfgren är noga med att påpeka att kraven inte är högt ställda i comebacken.
– När vi åkte till Frankrike så var det med planen att träna, inte att tävla. Därför är det här loppet mest tänkt som en genomkörare. Jag är glad att han fick innerspår eftersom vi vill att han ska få ett så vilsamt lopp som möjligt.
Hur matchningen blir därefter är inte spikat, däremot är det sannolikt att Sanity får stanna i Frankrike minst en månad till.
– Vi åker inte tillbaka innan banorna i Sverige har torkat upp och blivit fina. Det hänger förstås på vädret, men förmodligen blir det någon gång i slutet av mars eller början av april. Därför är det troligt att hästen får göra ytterligare en eller två starter i Frankrike, säger Malin Löfgren.
Det stora målet är däremot glasklart: revansch för fjolårets miss i Elitloppet.
– Förhoppningen är att matcha hästen så att han är som bäst den dagen. Det är klart att vi vill ha lite revansch. Han fick ingen chans att göra sig rättvisa i fjol då han hade så mycket slem i halsen att det bara gav 60 procent syretillförsel. Det var extremt mycket pollen den helgen och Sanity har alltid haft problem då. Jag vet att det inte är populärt att säga, men jag hoppas att det blir betydligt sämre väder på elitloppsdagen i år, säger Malin Löfgren med ett skratt.

Lovar att fira
Men ännu är det långt till sista söndagen i maj. För att få en av de 16 biljetterna måste Sanity först visa att han hör hemma i yppersta världstoppen.  Även om comebackloppet inte avgör det så är det givetvis ett spänt ögonblick för systrarna Lövgren.
Men tro det eller ej, nyblivna mamman Malin har faktiskt något ännu viktigare i tankarna den här torsdagen.
– Det är Charlies ettårsdag, så oavsett hur det går för Sanity så kommer vi att fira ordentligt, det lovar jag.
Prix de Plateau de Gravelle körs 14.20 och bland Sanitys motståndare finns ytterligaren en av fjolårets elitloppshästar, Glen Norman-tränade Dileva Käll.
Dessutom gör Timo Nurmos derbyvinnare Beau Mec debut på fransk mark i ett 20 hästar stort fält i loppet innan.

Startlista
Prix du Plateau de Gravelle
2 100 meter autostart

1. Sanity – Jarmo Niskanen
2. Partout Simoni – Dominik Locqueneux
3. Prince du Verger – Jean Michel Bazire
4. Dileva Käll – Peter G Norman
5. Son Alezan – Pierre Vercruysse
6. Quinio du Relais – Sebastien Hardy
7. Quela Rive – Julien Dubois
8. Nesta Effe – Roberto Vecchione
9. Quinoa du Gers – Matthieu Abrivard
10. Triode de Felliere – Anthony Barrier
11. Quick Viervil – Philippe Lefrancois
12. Recit Jeloca – Jean-Loic Claude Dersoir
Förstapris: circa 500 000 kronor

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.