Kallblodet Krusen på äventyr i Paris

272

kallblod krusen

Han reser 504 mil för att springa 4,2 kilometer.
Publikfavoriten Krusen är i Paris för de årliga kallblodsloppen på Vincennes.
Att Krusen är populär råder det inget tvivel om. Hundratals fans följer Frankrike-äventyret via Facebook där den åttaårige hingsten från Alsen i Jämtland har en egen grupp, som är öppen för alla.
– Vi upptäckte den här gruppen av en slump för några år sedan. Vi hade ingen aning att den fanns. Det är egentligen en grupp för de som gillar kallblod och särskilt Krusen, berättar skötaren Carina Bergström.
Antalet medlemmar i Facebook-gruppen ökar stadigt och passerade på tisdagen 240. Carina Bergström skriver flitigt och man kan följa Frankrike-äventyret på ett lite annorlunda sätt.

Inte snabbast men starkast
– Jag vet inte varför Krusen är så populär. Men jag tror det är för att han är speciell, han är väldigt stor och han har både speciell stil och färgteckning.
– Han får alltid tunga lopp. Han lever på styrkan och han bara maler och maler på i spåren i loppen. Han är inte det snabbaste kallblodet men kanske det starkaste, säger Carina Bergström.
Krusen har en speciell stil på travbanorna och går väldigt lågt med huvudet med den speciella vita bläsen.
– Han är lite den gamla sortens kallblod. Stor, start och tung. Vi vägde honom en gång på Wången när han var tre, eller fyra år och då vägde han 685 kilo och jag tror han väger mer i dag. Han väger säkert 150 kilo mer än de andra kallbloden.

Övernattade i militärbunker
Resan från Alsen utanför Östersund till Paris inleddes i fredags och på måndagen anlände man till träningsanläggningen Grosbois.
– Vi övernattade först hos Jan-Olov Persson utanför Hudiksvall, sedan på Jägersro i Malmö och slutligen en natt i Tyskland vid gränsen till Holland. Där bodde vi på någon gammal militäranläggning från andra världskriget, det var spännande att stå i de bunkrarna, säger Carina Bergström.
– Jag räknade ut att resan tur och retur blir 504 mil, men Krusen är otroligt lugn och harmonisk och resan har gått hur bra som helst. Han visar ingen nervositet alls utan följer mig precis som han gör hemma. Han är en nöjd häst, säger Carina Bergström.

”När blir det föl?”
Carina Bergström har varit ute och ridit sin ögonsten på slingorna på Grosbois.
– Jag var tvungen att köpa stegtömmar till honom och byta bett för att klara av honom. Jag klarar att hålla honom om han travar på tvåan växel, men på trean får jag ingen hejd på honom. Han är vansinnigt stark.
Om styrkan räcker för blågul seger på Vincennes återstår att se. De inbjudna kallbloden från Sverige, Norge och Finland möts i två lopp, på torsdag och på lördag. Krusen kommer att köras av sin tränare, Östersundsamatören Michael von Krusenstierna, i båda loppen.
– Det är klart det skulle varit spännande att se en fransk toppkusk bakom honom, men han är speciell och bakom den här hästen måste man sitta still. Man åker bara med och man får inte driva alls och det vet Michael bäst av alla, säger Carina Bergström.
De nordiska kallbloden är ett annorlunda inslag på Grosbois och på Vincennes.
– Jag kan inte ett ord franska. Men jag förstod när någon frågade: ”När blir det föl?” Men Krusen är stor och han har en stor mage. Det kvittar hur vi tränar eller kör, det är så här han ser ut. För mig är han den snyggaste, säger Carina Bergström.

Startlista (torsdagens lopp)
Prix des Trotteurs ”Sang-Froid”
2 100 meter autostart
1. Norheim Järv – Tom Erik Solberg
2. Mofaksan – Mikael Olsson
3. Doktor Jaros – Geir Gudmestad
4. Krusen – Michael von Krusenstierna
5. Suikun Rilla – Jean-Michael Bazire
6. Halands Liz – Johan Herbjörn Undem
7. Juni Kongen – Jan-Olov Persson
8. Närby Kalabalik – Eric Raffin
9. Järvsö Ole – Franck Nivard
10. Raptin Aatos – Mika Forss
11. Metkutus – Juha-Matti Paavola
12. Hiskin Muisto – Harri Koivunen
Förstapris: drygt 80 000 kronor

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Jägersro 18/2-2014
Nästa artikelIstravet på Siljan 2014 är tyvärr INSTÄLLT!