Kallblodsutmanaren i V75 på Färjestad 13 september 2014

477

image-10

Han har slagit Tekno Odin flera gånger i sommar och blivit Norges stora snackhäst bland kallbloden.
Lome Brage jagar sin femte raka seger och utmanar nu Månprinsen A.M. och de andra i Unionskampen.
– Vi kör i ledningen så länge det går och kommer att sätta färg på loppet. De får vara bra om de ska slå honom, säger kusken Per-Oleg Midtfjeld.

Den norske kallblodskungen Tekno Odin har inte visat sin bästa form i några starter i sommar och fått på pälsen av Lome Brage. Den sistnämnde seglar nu upp en som allvarlig utmanare om titeln som den norske kallblodskungen. Hästen, som tränas av amatören Bengt Erik Persson, var bra redan i fjol men har i år tagit ytterligare kliv framåt i utvecklingen och imponerat i sina lopp i sommar. Lome Brage ståtar med fyra raka segrar och den startsnabbe sjuåringen har flera gånger vunnit från ledningen med gott om krafter kvar.
– Han har slagit Tekno Odin ett par gånger och varit otroligt bra. I förra starten var han helt överlägsen och när han slog Tekno Odin näst senast så avslutade han med 1.18 sista varvet. Hästen är bättre än någonsin, säger Per-Oleg Midtfjeld som mest är känd för att ha tränat och kört världsstjärnan Steinlager som bland annat vann Elitloppet.
Beskriv Lome Brage, vilka är hans bästa egenskaper?
– Han är ganska komplett. En startsnabb och lättplacerad häst som normalt är väldigt travsäker. Han är jättefin att köra och pullar aldrig i loppen. En okomplicerad häst som även fungerar bra att köra i Amerika-vagn. Någon gång har han galopperat från start, då han har blivit för pigg, men det är ytterst sällan.
Är han Norges bästa kallblod för dagen?
– Han är en av de bästa. Tekno Odin har inte haft sin bästa form på slutet och inte varit riktigt lika bra som vi är vana att se honom. Men sedan har vi Gylden Balder också som är väldigt bra. Vi får se på lördag vem som är bäst och det blir ett spännande löp, säger Midtfjeld.

Imponerad av Månprinsen A.M.
Det som norrmannen syftar på är Unionskampen på Färjestad. Ett mycket fint kallblodslopp i V75-6 vars omgång kryddas av en stor jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 57 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Lome Brage har seglat upp som ett av omgångens ”stallskrik” under veckan. Nu kan han bli en allvarlig utmanare till favoriten Månprinsen A.M.
– Månprinsen A.M. är en fantastisk häst som jag har blivit imponerad av. Antagligen blir han tung att stå emot men i den fina form som Lome Brage har ska vi göra ett försök att slå honom. Han är väldigt kvick iväg och jag satsar på att komma till ledningen och sedan kör vi där så länge det går. De andra får vara väldigt bra om de ska gå utvändigt och slå honom, säger Per-Oleg Midtfjeld.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Han går med skor runt om som vanligt, så kallade tåskor. Däremot så kommer han att gå med ett helstängt huvudlag nu när han har framspår och det är bilstart. När det är voltstart brukar han gå med ett öppet huvudlag men nu satsar vi på en snabb start mot ledningen. Det ser intressant ut.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.