Kan någon jaga ikapp Tangen Haap?

60

tangen haap v75 2015

Tangen Haap är en råstark häst som brukar kliva runt motståndet.
På lördag ser det sexåriga kallblodet tvärt om ut att bli ett jagat byte längst framme när årets tredje seger i V75 ska bärgas.
– Han får förhoppningsvis gå i ledningen den här gången och även om det står några riktigt fina hästar på tillägg blir det säkert ingen lek att jaga ikapp honom, säger tränaren Björn Karlsson.

Kallblodsloppen i Gävle i maj och i Östersund i juni gick båda till Örnsköldsvik och tränaren Björn Karlsson som körde sin Tangen Haap till båda triumferna.
I V75 på Hagmyren på lördag syns hästen i startfållan – med de tuffaste konkurrenterna på 20 meters tillägg. Troligen kommer Tangen Haap att köras i ledningen den här gången.
– Han har inte ofta gått i ledningen men det ska bli spännande att se hur det går om han får den positionen. Han är oerhört stark och har ju imponerat lite på V75 och starka hästar brukar inte vara lätta att jaga, säger Solängettränaren Björn Karlsson.
Nya kuskar brukar ge bra effekt på hästar. Björn Karlsson är avstängd och är mycket nöjd med kusken som tar hans plats bakom Tangen Haap på lördag.
Ulf Ohlsson är landets segerrikaste 2015 och leder allsvenska kuskligan i stor stil.
– Det blir inga körinstruktioner i alla fall. Vad ska jag säga som inte han vet?! säger Karlsson och skrattar.

Ohlsson bra med kylskåp
Tangen Haap kommer att utrustas som vid storsegrarna i maj och juni. Det blir rycktussar i öronen och skor endast fram. Växeln barfota runt om sparas till en annan gång.
Enligt tränaren har hästen aldrig laddats nämnvärt från start. I V75-5, Erik Graléns minne, på lördag tror han på full laddning och spets i ett tidigt skede.
– Han är en ganska explosiv häst i grunden, det är bara det att han aldrig behövt visa någon startsnabbhet. Ohlsson torde ju kunna få iväg ett kylskåp från spår sex och då ska lyckas med den här också.

Sedinarna på plats
Hockeystjärnorna Daniel och Henrik Sedin har sammanlagt tre hästar i träning hos Björn Karlsson. Bröderna är på semester hemma i Örnsköldsvik under några veckor och kommer att vara på plats i Hudiksvall på lördag för att se formtoppade Tangen Haap i V75.
Hästen har imponerat och visat sig stå pall för tunga löpningar och mäktat med att ta två raka segrar i V75.
– Han har en otrolig styrka faktiskt och har väl aldrig gått sig trött någon gång i lopp. Jag har jätterespekt för Mino och Fjord Jerven som står där bak. Det är fantastiskt fina hästar som också är starka och det blir inte lätt att slå dem. Det är ett mycket fint lopp vi har på lördag men jag skulle inte vilja byta häst med någon. Nog tycker jag att han ska streckas tidigt, det borde vara en hyfsad chans i alla fall till ny seger, säger Björn Karlsson.
Det blev en plump i protokollet i den senaste starten. Dubbla galopper iV86 hemma på Solänget…
– Han galopperade kort efter start då Modd Brum felade framför. Inget oschysst eller så utan han blev generad bara och tog det på fel ben. Sedan att det blev galopp 400 kvar tar jag på mig. Jag vart lite ivrig när jag såg att de där framme tappade farten, samtidigt som min kom starkt. Jag gav full anfallsorder och det blev för mycket då han allmänt var lite övertänd den dagen efter fem veckors tävlingssemester.
Tangen Haap var f-ö-r löpsugen med andra ord?
– Så var det. Men nu kommer han bättre förberedd. Nu när det gick så där på Solänget fick vi vara med på lördag i stället och stå start. Om det blivit en bra placering hade han gått över pengamässigt och stått 20 meter sämre till nu. Och det är ju roligare att vinna V75 än V86! säger Björn Karlsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.