En DERBYKANDIDAT på V86!

14

lennartsson

Per Lennartsson har bra form på stallet och har en glödhet derbykandidat i Cash Gamble som startar i V86 på onsdag.Foto av Kanal 75

Han har vunnit Svenskt Travderby tidigare med Jolly Rocket.
Nu har Per Lennartsson en ny het derbykandidat i Cash Gamble – som på onsdag blir favorit i ett fyraåringstest i Eskilstuna.
– Tidsmässigt är han den bästa fyraåring jag har tränat. Det är en riktig klasshäst, säger Lennartsson.

Eskilstunatränaren har toppform på stallet och hästarna har vunnit många lopp de senaste månaderna och tagit flera fina placeringar. En jämn och stabil formkurva vilket Per Lennartsson är mycket nöjd med.
– Våra hästar har levererat fantastiskt bra. Vi har 38 hästar i träning och av dessa är elva tvååringar och bara 15 är starthästar. Utan att skryta om sig själv att man är så jäkla bra så är det bara att titta på statistiken. Den är magnifik, säger Per Lennartsson.
Per säger i nästa andetag att han gärna vill ha fler hästar i träning och att han önskar lite mer flöde i stallet.
– Om man tittar på våra resultat så borde det kunna bli mer respons. Det är förvånansvärt bra i förhållande till andra tränare som står med många fler hästar. Samtidigt är jag jätteglad för de hästägare jag har och att de stöttar oss. Det ska vi ge all beröm till. Men för att komma ut på högsta nivå så måste man ha ett flöde i stallet där det kommer in nya hästar också.
– Jag vet att det tar sin tid att komma tillbaka men ju mer resultat man visar på banan ju mer intresse från hästägarna borde det ju bli.

”Fantastiskt fina träningsförhållanden”
Per Lennartsson har sin gård vid travbanan i Eskilstuna och är helnöjd med de träningsmöjligheter som banan erbjuder.
– Det är fantastiskt fina förhållanden som vi kan träna hästarna på. Banorna är i toppskick jämt och här finns allt man kan önska sig. Jag måste säga att travbanan gör det mycket bra och vi har inte behövt hoppa över en enda dag på grund av dåliga träningsförhållanden.
– Man blir lite bortskämd men samtidigt är vi väldigt nöjda och uppskattar det mycket för jag vet vad som krävs med att hålla igång allting. Det enda är som sagt att vi önskar lite mer antal hästar i träning. Så är det någon som vill att vi ska förbättra deras hästar så finns vi där, säger Lennartsson.

”Cash Gamble har mognat fysiskt och mentalt”
På onsdag gästar V86 Eskilstuna och det är sista anhalten på sommarturnén innan spelformen återigen är tillbaka på Solvalla nästa vecka. Ett högklassigt fyraåringstest kryddar omgången och avslutar V86. Där möts flera potentiella derbykandidater och den kanske hetaste av dem alla tränas av Per Lennartsson. Det är Cash Gamble som har utvecklats rejält i år och tagit fyra segrar på sex starter. Han vann ett uttagningslopp till Kungapokalen och blev trea i finalen. Därefter ståtar han med tre raka imponerande segrar.
– Cash Gamble (V86-8) har jag hela tiden känt att det funnits mycket i men jag tyckte under förra året att det inte var läge att utnyttja honom till etthundra procent. Han var inte färdig och mogen för det. Nu har han mognat både fysiskt och mentalt. Det är en väldigt fin häst och nu har alla bitar fallit på plats, säger Per Lennartsson.
Vilka är hans främsta egenskaper?
– Han är fysiskt stark som en oxe, eller det är han kanske inte men han är väldigt stark. Sedan har han det där lilla extra mentalt. Han tränar aldrig speciellt snabba tider utan tränar bara på sandbanan. Hästen har hållit sig fräsch och varit i fin form länge. Han vet även när det gäller i lopp. Även om han är oinspirerad innan så tar han i för fullt när det blir tävling. Det är så klasshästar brukar uppträda.
– Startsnabbheten är inte hans bästa grej men jag tycker att han öppnade väldigt bra senast och svarade ut Al Dente. Nu vet jag i och för sig inte om Al Dente trycktes av för fullt men Cash Gamble är hygglig ut men ingen raket.
Du vann Svenskt Travderby 1998 med egentränade Jolly Rocket. Några likheter med Cash Gamble?
– Inte det minsta, såtillvida att Jolly Rocket också var en slapp och slö häst vid sidan om tävling. På den tiden var det ju en helt annan kaliber på hästarna och jag tror att Jolly Rocket var den första att vinna derbyt som gick en tid under 1.15. Han vann på 1.14,3 och vann ju även Sprintermästaren så visst var det en fantastisk häst. Men i dag är det betydligt tuffare och krävs helt andra tider.

”Har kvaliteterna en derbyhäst ska ha”

Nu nämns Cash Gamble som en av derbyfavoriterna i nuläget. Hur ser du på det och är det derbyt som har varit hästens stora mål hela tiden?
– Ja, det är derbyt vi har siktat på hela året eftersom han har visat sig så stark och tål distansen. Jag tycker även att derbyt är det största årgångsloppet. Det är den starkaste och bästa hästen som vinner och har man som tränare vunnit det en gång så vill man gärna vinna det en gång till.
– Cash Gamble har visat de kvaliteterna som en riktigt bra derbyhäst ska ha. Han är definitivt en av de som ska stå på startlinjen om allt går som det ska. Men det är en bit kvar att vandra och mycket som ska klaffa med startspår och allt.
Är Cash Gamble rentav den bästa häst du har tränat?
– Det vet jag inte än och det finns ingen anledning att säga några sådana saker redan nu men tidsmässigt är han i alla fall den bästa fyraåring jag har tränat. Han sprang 1.11 full väg utvändigt om ledaren i Rättvik och bara försvann ifrån de andra.
– Vid senaste segern kändes han jättefin. Han var väldigt lat i loppet men har nästan aldrig gått i ledningen i de här sammanhangen och det var lite bekvämt för honom att springa i ledningen. Han var inte så jättetaggad men när jag pressade honom lite sista trehundra så bara brisade han ifrån. Hästen avslutade 1.09 sista femhundra och då körde jag bara lite över upploppet.
Vad säger du om uppgiften i Fyraåringstestet, V86-8, från spår fyra bakom startbilen? Vinner han igen?
– Jag kör som att jag har en häst som kan vinna loppet. Det ska vara bra chans, min bästa chans inom V86. Men med den här hästen tänker jag aldrig något taktiskt med. Han får gå i väg i den takten han vill och jag ser bara till att han inte blir störd eller påkörd. Vill de andra svara ut mig så får jag sätta mig utvändigt och släpper de mig till ledningen så kör vi där.
– Jag kommer inte att göra några ändringar, det blir fortsatt skor runt om och fast bomull i öronen. Han är fortfarande inte riktigt färdig och det finns mer att bygga på. Jag kommer nog inte att rycka skorna förrän tidigast i vinter, om det nu blir så att han går ner till Frankrike och startar på Vincennes i något stort lopp. Möjligen då, men inte på några svenska banor i år. Inte så länge som han är så bra och kan matcha de andra i alla fall. Jag gillar alltid att ha några saker kvar att göra också, säger Per Lennartsson.

Du har ytterligare fyra hästar till start inom V86. Chanserna där?
– Order To Fly (V86-1) är jättefint i ordning men det känns inte som att han är vässad för att slå de här hästarna han möter nu. Han har haft ett uppehåll och jag tar mest ut honom för att få ett lopp i kroppen. Han ska köras snällt men när han kommer ut i sin ordinarie klass framöver kan han vara segeraktuell.
– Xenia G.T. (V86-2) har lite svårt att leva upp efter en tuff säsong i fjol då hon tjänade mycket pengar. Det dräller inte av stolopp direkt och därför får hon gå ut mot hingstar och valacker här. Jag tror inte att hon vinner och kan hon vara trea, fyra är jag nöjd.

”Inte omöjligt han kan skrälla”
– Alvena Pele (V86-4) var väldigt positiv på Lindesberg senast och hade varit solklar tvåa efter Delicious U.S. om luckan kommit. Nu blev han fast med krafter kvar och kändes laddad och fin. Så formen är bättre än vad resultatraden visar och jag tycker att det är lättare motstånd än vad han har mött på slutet. Det hade varit spännande med ett framspår och testat i ledningen för jag tycker inte att han har tagit i för fullt när han har kommit bakifrån. Men hästen brukar trivas jättebra hemma i Eskilstuna så en liten outsider får man kalla honom för. Det är hans favoritbana så det är inte omöjligt att han kan skrälla till.
– I Love Champagne (V86-7) har jag varit besviken på då jag inte tycker att hon har tagit i för fullt i loppen på slutet. Så var hon lite i sin tidigare regi och det verkar som att hon har återfallit lite till det. Hon var annars fantastiskt bra i början när hon kom till mig och senast var hon tvåa i Lindesberg. Men hon var kanske lite blöt då även om hon inte hade startat på ett tag och säkert är bättre nu med loppet i kroppen. Lever hon upp till vad hon kan blir hon livsfarlig, men jag har inte varit nöjd med hennes inställning på slutet.

Föregående artikelPubliken får lotta startspåren till Åbergs!
Nästa artikelKan någon jaga ikapp Tangen Haap?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.