”Känns mycket finare inför den här säsongen”

26

Laddar mot Prix d’Amérique med start på V75: ”Inte främmande för ett offensivt upplägg”

1 av 2 | Foto: ROGER SVALSRÖD/KANAL75

Tränaren Stefan P Pettersson tillsammans med Oasis Bi:s ägare Per-Gunnar Svärd.

Oasis Bi är på gång igen efter tredjeplatsen i VM-loppet i höstas.

Tränaren Stefan P Pettersson vill ge hästen en riktig urblåsare i gulddivisionen på Jägersro på lördagen inför en tänkt start i Prix d’Amerique.

– Vår häst behöver ett riktigt jobb och jag är inte främmande för ett offensivt upplägg.

Mantorptravets store stjärna Oasis Bi matchas för en tredje start i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique om ett par veckor.

Det var länge oklart om vägen dit skulle gå via Prix de Belgique i Paris nu på söndag eller gulddivisionen på Jägersro.

Stefan P Pettersson och ägaren Per-Gunnar Svärd bestämde sig för att gå lite försiktigt fram i hästens första start sedan oktober.

Den 17-faldige miljonären drog innerspåret i Arwid Stjärnswärds Minne (V75-3) och blir favorit i loppet med bara åtta hästar bakom bilen.

– Vi sejfar lite. Vi kör ett tufft lopp här hemma i stället för 2 700 meter på Vincennes och hetluften direkt. Avelsarbetet kom emellan lite och ett sådant lopp efter vila kan bryta ner i stället för att bygga upp nu när vi tappat lite av träningen, säger Mantorptränaren Stefan P Pettersson.

Debuterade i aveln

Oasis Bi var trea i VM-loppet (Yonkers International) i oktober och fick därefter ”hoppa lite på bocken” på Alebäcks Stuteri, som Pettersson uttrycker det, och debutera i aveln.

Nu finns fryst sperma efter den italienfödde hingsten som ska serva italienska stoägare innan avelsarbetet drar igång på allvar under våren i Sverige.

– Meningen är att vi ska göra några starter i Frankrike. En start i Prix d’Amerique skulle bli hästens tredje i det loppet. Att han fick hoppa på bocken i ett par omgångar störde honom säkert i träningsupplägget men det var bestämt att det skulle vara så och det får vi ta, säger han.

Vintern har varit rejälare i år i Mantorp jämfört med fjolårets och Pettersson är nöjd med hur han kunnat sköta uppladdningen.

– Det var väldigt dåliga träningsförhållanden här hemma inför Prix d’Amerique förra året. Jag tycker att Oasis känns mycket finare inför den här säsongen. Allt är bra men sedan kommer ju facit på lördag. Om jag tvekade på att det inte skulle funka hade jag absolut inte utsatt honom för det här. Jag tror verkligen att vi kommer att få ännu en kul vecka i Paris – och att vi får det trevligt även på lördag, säger Stefan P Pettersson.

Tar sista chansen

Oasis Bi överraskade med en tredjeplats i Prix d’Amerique 2016 och slutade oplacerad i fjol. Hästen är tio år vilket innebär att det är sista chansen i det stora loppet om ett par veckor innan han blir överårig.

Seger i Gran Premio della Lotteria i Italien, en tredjeplats i Prix d’Amerique och både en andra- och en tredjeplats i VM. Det är en snudd på övermeriterad herre som ska kliva upp bakom bilen på Jägersro på lördag.

Innerspåret…bara att köra rakt fram med den startsnabba hästen?

– Taktiken får ”Kimpa” (Kim Eriksson) bestämma lite. Men vi får ta ett snack. Vi måste utgå ifrån att vår häst är så bra som han hela tiden visat och då finns det ju en del hästar i loppet som jag inte vill ha rygg på.

Hur menar du då?

– Ja, att Oasis går jättebra i ledningen. Han räcker inte mot världseliten i ledningen, i de gängen ska han smygas. Men jag tror att han räcker i svenska gulddivisionen i spets.

Ingen start sedan mitten av oktober och lördagsloppet får väl räknas som en liten comeback ändå?

– Precis. Vår häst behöver ett riktigt ”jobb” i loppet och jag är ganska optimist om att hästen ska göra det bra. Vi får se vad vi bestämmer, hur banan blir och hur konkurrenterna resonerar. Men jag är inte främmande för ett offensivt upplägg.

MIKAEL WIKNER/KANAL75

9 januari 2018 11:42

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.