Kim Eriksson: ”Jag har nog mognat en del”

53

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75

Kim Eriksson

Han bröt högerhanden efter en olycka i stallet – och tvingades till ofrivillig vila.

Nu är han tillbaka – och är bäst i Sverige.

Under rehabiliteringsperioden lärde sig travkusken Kim Eriksson, 33, sig något.

– Jag har mognat, säger han.

Det var i början av december som den flitigt anlitade proffskusken Kim Eriksson var med om en olycka i stallet. Eriksson fick en fraktur i högerhanden och blev borta från travbanan i fyra veckor.

Sedan början av januari är han tillbaka – och det har börjat bra, minst sagt. Eriksson har på 17 starter hittills i år tagit sex segrar, vilket gör honom till bäst i Sverige, i dagsläget.

För Trav365 berättar han nu att han lärde sig något under sin rehabiliteringsperiod, nervositeten inför sin comeback, och att nio dagar in på det nya året toppa listan över segerrikaste travkusk i landet.

”Gjorde ont i själen”

Kim Eriksson körde under fjolåret 967 travlopp, vilket är knappt 90 travlopp i månaden. Med undantag för ett par dagar i början av månaden, fick han under hela december stå vid sidan av.

– Det var helt odugligt. Jag är så lyckligt lottad att jag har ett jobb där jag får tävla cirka 100 gånger i månaden, och det var ungefär 100 tävlingstillfällen under december som jag fick stå och titta på, när jag förstod att jag lika gärna kunde vara med och tävla. Att tävla är det bästa jag vet, så det gjorde ont i själen, säger Kim Eriksson och fortsätter:
– Samtidigt konstaterade jag under den här perioden att jag nog mognat en del, för jag kunde glädjas ordentligt med dom som det gick bra för, som jag normalt skulle ha kört. Jag tyckte bara det var kul för alla inblandade, och ska jag vara ärlig så är det något jag haft svårt med tidigare.

Hur menar du då?

– Jag har nog varit mer egotrippad tidigare, men nu tyckte jag bara att det var kul, och det tyder på att jag mognat, vilket gläder mig.

”Jävligt läckert”

När Kim Eriksson, efter 30 dagar på ”läktaren”, den andra januari tidigare i år var tillbaka på tävlingsbanan, kände han för första gången på länge nervositet.

– Det var ärligt talat ett tag sedan jag var nervös, man blir spänd och laddad inför travloppen, men nu var jag riktigt nervös inför min comeback. Jag hade varit borta ett tag, inte på semester utan på grund av skada, och jag var nervös över hur allting skulle fungera. Även om läkarna sagt att det skulle vara bra, så vet man aldrig. Jag nojjade till det ordentligt, men det gick ju bra, jag vann första loppet och då var det som att allting rann av mig.

Och efter sex segrar hittills i år är du just nu bäst i Sverige?

– Jävligt läckert, säger Kim Eriksson och fortsätter:
– Jag har tänkt förut ibland att om man kör årets första lopp i landet och vinner så är man en kort stund bäst i ligan, men det är något jag aldrig lyckats med. Nu är det första gången som jag ligger i topp av ligan och jag passar på att njuta duktigt. Även om det nog lär vara lurigt att försvara den här ledningen så passar man på och gottar sig ordentligt.

Hur ser du på året som kommer?

– Jag hoppas det blir lika kul som förra året, jag var ju det facto bara med i elva månader av fjolåret och jag hoppas jag både ska kunna matcha och överträffa fjolårets siffror, även om det inte är någon barnlek. Det är klart man hoppas och tror att det ska kunna gå, säger Kim Eriksson.
Kim Eriksson vann 119 lopp på 967 styrningar i fjol, och körde in drygt tolv miljoner kronor, det i särklass bästa året någonsin för Mantorpskusken.

9 januari 2018 11:53

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.