Karriären är över för Jan Norberg

85

Karriären är över för Jan Norberg

Karriären är över för Jan Norberg.
De dubbla smällarna under fjolåret blev för mycket för den 73-årige travprofilen från Umeå med dryga 2 400 segrar på meritlistan.
– Det är så enkelt att kroppen inte är med mig och då ska jag inte köra lopp heller.

Någon gång skulle karriären ta slut och en månad in på det nya året har ett beslut fattats.
Efter att ha varit iblandad i två större olyckor under fjolåret och slungats till marken väljer travtränaren Jan Norberg från Umåker att pensionera sig som kusk.
I mitten av februari avtackas han formellt på travgalan hemma i Umeå.
– Men det här med att köra häst släpper jag inte. Så fort det blir lite mildare väder lär jag försöka kravel ´mig upp i en speedcart, säger Norberg som tänker fortsätta hjälpa Umåkertränaren Stefan Johansson med hans stall.
Rollatorn han använt under sjukdomstiden är undanstoppad och utomhus tar han sig sedan en tid fram med en krycka i stället för två.
– Så det går ju åt rätt håll!
Men fysiken kommer aldrig att bli som före olyckorna menar Norberg som inte hämtat sig efter smällarna under det olycksamma 2018.
Ett märkligt år efter en 56 år lång travkarriär då han klarat sig undan större smällar. Vid 43 tillfällen vann han flest lopp under en säsong på en travbana och korades till champion – senast 2017 då han bärgade dubbla championtitlar, hemma på Umåker och i Lycksele.
– Ledsen är jag väl inte. Det känns faktiskt bra att inte hymla mer, nu är det slut. Jag har sagt till alla som frågat att ska jag köra lopp igen så ska jag vara som förut, jag ska vara alert och kunna prestera. Men nu är inte kroppen med på det. Smällarna jag fick i fjol var ingen lek precis, säger Norberg.

Nahar störst känslomässigt
Den allra första segern knep han som 17-åring 1963 då han segrade med den egna hästen Figge på istravet i Skog utanför Kramfors.
Segrar han ser tillbaka på är förstås många. Kallbloden Troll Kevin och Eld Kevin födde han upp och tränade själv till klassiska segrar.
– Eld Kevin och Troll Kevin vann ju kriteriet och Troll Kevin vann ju sedan derbyt också. Så det är klart att det är fantastiska grejer jag har fått vara med om. När Björknäs King vann V75 hemma på Umåker. En klassiker för mig. Jublet från publiken började 200 kvar och hela upploppet ner!
Känslomässigt största segern menar han kom med en med en häst tränad av Robert Bergh som Jan Norberg kört en hel del åt under åren.
– Det som tog mig mest känslomässigt var när jag fick vinna med Nahar. Då brast det för mig, säger han.
Samarbetet med stortränaren Robert Bergh har varit fruktbart. Elitloppsvinnaren Nahar fick han chansen att köra några gånger under hästens sista säsong på tävlingsbanan 2017.
– Jag hade haft en sådan djävulsk längtan efter att få vinna med den hästen men av olika anledningar hade det inte blivit så. Nahar var ju lite speciell och lite ängslig av sig, men vilken häst. Så oj vad mycket fantastiskt man fått vara med om i travet, jag har aldrig ångrat att det blev det här livet för mig, säger Jan Norberg.

Föregående artikelInför V86: Ibelieveinamerica tillhör segerbuden
Nästa artikelVästerbo Grosbois är mycket startsnabb

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.