Västerbo Grosbois är mycket startsnabb

95

Västerbo Grosbois är mycket startsnabb

1 17:e försöket i fjol fick nyttige pengaplockaren Västerbo Grosbois äntligen vinna V75.
Till lördagens finaler i silverdivisionen på Åby kommer Gävlehästen med två raka triumfer i travets elitserie och Västerbo Grosbois är mycket startsnabb.
– Det var nästan lite overkligt när han tog andra raka – men i den här formen känns det som att allt kan hända, säger tränaren Rauno Pöllänen.

Västerbo Grosbois är mycket startsnabb och V75 var den stora scenen för åttaårige valacken Västerbo Grosbois under fjolåret.
17 gånger var den Gävletränadehästen med och fajtades på V75 och bommade aldrig en pengaplacering vilket resulterade i 747 000 kronor in till de 15 delägarna i stall Storåsnäll KB.
29 december –  i 2018 års sista start – resulterade slitet i en välförtjänt V75-seger. På Rommetravet spurtade hästen till sig segern i silverdivisionen efter en perfekt styrning av Rauno Pöllänen.
För ett par veckor sedan blev seger igen i den näst högsta klassen, den här gången på Solvalla. Västerbo Grosbois är mycket startsnabb och Rauno Pöllänen provade samma upplägg igen med att ta ledningen och sedan släppa och ha turen att få fritt i tid.
– Det kändes så jätteskönt att han fick avsluta fjolåret med en seger. Även om formen var bättre nu senast kändes det nästan lite overkligt när han tog andra raka. Jag tyckte nästan hela förra året att jag hade en häst som kunde vinna V75. Han mötte ju de bästa hästarna hela tiden och gjorde det grymt bra utan att räcka till seger, säger Rauno Pöllänen.

”Tar normalt ledningen”
I lördagens V75-7 på Åbytravet har Västerbo Grosbois lottats till ett andraspår bakom bilen. Ett perfekt utgångsläge enligt Gävletränaren som har svårt att tro att åttaåringen bommar ledningen när bilen släpper.
– Han är mycket snabb och normalt sett tar han ledningen. Det känns inte viktigt för mig att köra där men kommer jag till spets tänker jag inte släppa till vem som helst heller. Ulf Ohlsson har en bra i Disco Volante som kan vara ett alternativ att släppa till. Jag skulle tro att Ohlsson också kör i ledningen om han kommer dit, säger HAN.

Open stretch – ett hot?
Åbytravet har open stretch och med scenariot ovan kan det bli så att Västerbo Grosbois spurtar till seger igen efter en vilsam resa, på något av de extra innerspåren i Mölndal.
Gävletränaren låter dock fundersam. Senast Västerbo Grosbois fick chansen på Åbys open stretch tvekade hästen och blev trea på samma tid som ettan och tvåan i mål, Explosive Merlot och Magic Gwin. Det här var i mitten av maj.
– Open stretch kan vara ett hot. Han har gått där en gång och jag upplever det som att han inte tog i max då. Men det är svårt att spekulera i det nu, vi får se hur det blir helt enkelt och vilken taktik jag väljer.
Efter segern i slutet av december hävdade du att hästen inte var i form. Inte illa att vinna V75 då. Hur kändes han när han tog andra raka på Solvalla 19 januari?
– Ja, nu senast kände jag att formen satt där. Ändå är det nog lite kvar till formen han hade i somras. Han är i alla fall kraftigt på gång efter en liten viloperiod i höstas. Efter V75-finalen i slutet av september sa jag till ägarna att vi skulle låta honom vila i en månad. Sedan började vi träna honom igen och han var seg i två starter. Tredje loppet vann han på grund av att han har en sådan hög lägstanivå. I starten nu kändes han som vanligt igen.
Hur är Västerbo Grosbois att jobba med?
– Han är hur snäll som helst och han trivs med sina kompisar i hagen. Vi håller till inne på Gävletravet och trots att han är åtta år är han otroligt glad i rundbanan. När han springer där både känns han och ser från sidan ut som en kung. Det här är min bana ungefär. På långslingan kan han däremot kännas helt oinspirerad.
Hur känns han i träningen inför lördagens start?
– Jag körde honom i fredags och han kändes hur fin som helst. Så det finns inga orosmoln just nu.

Föregående artikelKarriären är över för Jan Norberg
Nästa artikel550-miljonerssatsningen Åby Arena

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.