Kim Moberg: ”Känns som allt gått på räls”

66

21-åriga kusktalangen ser tillbaka på ett fantastiskt 2017

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

21-åriga Kim Moberg

TRAV4 december 2017 17:58

Kusktalangen Kim Moberg har verkligen ”blommat ut” i år.

Nu ser 21-åringen tillbaka på ett år med fantastiska siffror.

– Det känns nästan som allting har gått på räls, säger hon.

I fjol körde Kim Moberg 39 travlopp. Det slutade med tio segrar och drygt 500 000 kronor i inkörda prispengar, hennes dittills i särklass bästa år.

Men fjolårets siffror har den talangfulla tjejen raderat ut den här säsongen, med råge.

År 2017 börjar lida mot sitt slut och hittills har Kim Moberg kört in över 1,3 miljoner kronor. Hon har dessutom kört nästan fyra gånger så många travlopp i år än i fjol, och 24 gånger har hon fått besöka vinnarcirkeln.

21-åringen har under det gångna året oftast hyllats, såväl i media som på sociala medier. Och hon har tagit de flesta med storm.
Nu ser hon tillbaka på året som varit.

”Skämtade med mina föräldrar”

– Det har varit över förväntan, det måste jag säga. Både antalet körda lopp, antalet segrar och inkörda prispengar, ja i princip allting det här året har varit över förväntan, säger Kim Moberg och fortsätter:
– Jag skämtade lite med mina föräldrar inför det här året när de frågade mig om jag hade några mål med det här året, och då sa jag lite halvt på skämt att jag siktade på att köra in över en miljon kronor, och inte trodde jag då att jag skulle kliva över en miljon kronor så pass mycket som jag ändå gjort.

Vad sa dina föräldrar när du sa det, framför allt pappa Svante Båth?

– Pappa sa att det var ett bra mål, det var ju ett  högt uppsatt mål och man måste kämpa för att nå dit, och det tyckte han var bra.

”Sitter lite mer saker i ryggmärgen nu”

Vad har varit höjdpunkterna för dig i år?

– Oj, det har varit flera saker. Dels alla segrar som man tagit med sina egna passhästar, det känns alltid lite extra för man tar ju hand om de hästarna varje dag och de blir som nära kompisar. Sedan är det några saker som utmärker sig och det är dels att jag fick köra Self Explosive i Svensk Uppfödningslöpning, och att jag över huvud taget fick köra Le Miracle, och sedan också lyckades vinna det loppet. Jag vill inte komma ihåg själva loppet med Le Miracle, men segern var desto roligare, skrattar hon.

Även om Kim Moberg i fjol landade på en segerprocent på fantastiska 26 procent, så har utvecklingen i år gått spikrakt uppåt.

– Det är det här med att man får rutin, för två år sedan körde jag inte så mycket lopp och varje gång man körde så var det som att börja om på nytt, och nu har man kommit in i det på ett helt annat sätt. Man får mer rutin i allt, allt från själva körningen, till att man håller sig fokuserad, lär sig vad man ska kolla efter under loppets gång och så, säger Kim Moberg och fortsätter:
– Sedan är det så att man i princip kan göra allting bättre, men det känns som jag kommit en bit på vägen i varje fall och det sitter lite mer saker i ryggmärgen nu, än tidigare. Jag har väl aldrig varit av den nervösa typen, men man känner sig mycket mer trygg nu i loppen, än vad man gjorde tidigare.

”Håller inte med om allting”

Vad säger du om alla lovord som du fått under året?

– Vissa saker har varit övermäktigt, att till exempel jämföras med Örjan Kihlström. Örjan är one of a kind och det är så klart jättekul att höra, men jag vet inte om jag håller med om allt, skrattar Kim och fortsätter:
– Något som känns lite extra är när folk skriver att jag får hästarna att springa utan att kräva så mycket, det är det körsättet jag vill ha och då är det kul att också få beröm för det, att folk ser och tycker det.

Efter ett sådant här år, hur blickar du framåt?

– Jag fick den frågan för ett tag sedan och jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det, jag har inga speciella mål så. Det har gått så himla bra i år så det känns nästan inte som det kan gå bättre, att bara försöka få ett lika bra år nästa år som i år är bra nog. Det känns nästan som allt gått på räls i år faktiskt.

Du trivs med livet för dagen?

– Absolut, och det är ett jättehärligt gäng hela Stall Båth, och just här i Knivsta där jag håller till trivs jag extra bra, det är många här i samma ålder som mig och vi har kul i stallet på dagarna och hittar även på roliga saker tillsammans så jag trivs verkligen med vardagen, säger Kim Moberg.

Kim Moberg

Namn: Kim Moberg
Ålder: 21
Antal körda lopp 2017: 133 stycken
Antal vinster: 24 stycken
Segerprocent: 18 procent
Inkörda prispengar i år: 1 387 200 kronor
Största segern 2017, penningmässigt: Med Coffie U.N.G. den 25 februari på Eskilstuna

Foto: ALN

Kim Moberg tillsammans med pappa Svante Båth, proffstränare på Solvalla

4 december 2017 17:58

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.