”Ingenting som man direkt är jättestolt över”

29

Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75

Svenske kuskstjärnan Ulf Ohlsson

TRAV4 december 2017 18:57

Han kör mindre och mindre travlopp. Men fortsatt i särklass mest i Sverige.

Dessutom går han mot sitt andra raka allsvenska kuskchampionat.

– Men i ärlighetens namn är det väl inget som man är sådär jättestolt över, säger Ulf Ohlsson.

Kuskstjärnan Ulf Ohlsson jagade, jagade och jagade Björn Goop om det allsvenska kuskchampionatet i flera år.

Till slut, till slut lyckades han också bryta Goops tolv år raka svit i fjol. Äntligen för Ohlsson som varit så nära åren innan det, tänkte nog många. Men inte huvudpersonen själv.

– Det är klart, jag hade varit nära några år innan, men jag vet inte. Det var inte så det kom någon jätteglädje i fjol när jag vann det, säger Ohlsson.

Även om nästan hela december kvarstår och Ohlsson sticker till Thailand om ett par veckor så är andra raka allsvenska kuskchampionatet redan i hamn. Han är i dagsläget 106 segrar före tvåan Örjan Kihlström.

Och även om Ulf Ohlsson fortsatt är den kusk i Sverige som kör i särklass mest travlopp så har det blivit mindre lopp de två senaste åren.

En trend som Ohlsson tror kommer hålla i sig.

”Jag och Stenströmer har gjort det i tio år, minst”

Ulf Ohlsson har hittills i år kört 2 172 travlopp, det har slutat med 323 segrar och drygt 32,2 miljoner kronor i inkörda prispengar.

– Det har blivit lite mindre travlopp för mig de två senaste åren, och jag skulle väl inte vilja säga att det är medvetet så, men det är klart att nu står man över någon tävlingsdag här och där, det gjorde man inte så ofta förut, säger Ulf Ohlsson och fortsätter:
– Jag kommer att jobba hårt nästa år också, och så länge man känner att man tycker det är kul så kommer man vara på, men sedan får man se hur mycket lopp man kör. Man kan som sagt stå över någon tävlingsdag nu, det gjorde man inte förut.

Något som toppkusken också gjort till en tradition är att åka utomlands med några av sina kollegor i slutet av året, så även i år. I mitten på december, efter V75-tävlingarna på Gävle, bär det av mot Thailand.

– Det är jag, Magnus Jakobsson och Ulf Stenströmer med respektive som åker, jag och Stenströmer brukar åka iväg tillsammans och vi har väl gjort det i tio år nu, minst. Det är skönt med en årlig semester och komma iväg lite, säger Ohlsson.

”Jag halkade in på ett bananskal”

Hur ser du på året som varit, för din del?

– Jag måste vara rätt nöjd ändå, jag har inte kört in lika mycket pengar som i fjol, men det har ju blivit lite mindre körda lopp också. Samtidigt har jag vunnit fyra större lopp i år, i fjol vann jag bara ett. Det är en jäkla glädje att vinna de här större loppen, och på det stora hela så är jag nöjd. Segerprocenten är väl lite sämre, men jag har lyckats köra in över 30 miljoner kronor och då måste jag vara nöjd med det.

Vad har varit höjdpunkterna i år?

– Det är alla stora segrar, där kanske segern i Finlandia Ajo med D.D.´s Hitman väger tyngst. Jag halkade ju in på ett bananskal där, och det var en väldigt rolig seger. Sedan att jag ligger tvåa i V75-ligan är också kul, det är ändå travets elitserie och det håller man högt.

Något som grämer dig under året?

– Nej, inget som jag kan komma på sådär just nu i varje fall.

”Det slår högre”

Även om segerprocenten för Ulf Ohlsson är något sämre än i fjol, och att han kört in ett par miljoner mindre jämfört med i fjol, så går han mot överlägsen seger i det allsvenska kuskchampionatet.

– Visst är det kul, men jag vet inte, det är ingenting som jag direkt tänker på. Klart det är roligt, det är inte det, men det är inte direkt något jag jagar. Det visar att man haft ett bra år, så är det ju, men i ärlighetens namn är det ingenting som jag går runt och är jättestolt över direkt.

Kändes det inte lite speciellt när du tog den titeln i fjol och bröt Björn Goops tolvåriga svit, med tanke på att du hade varit så nära i flera år innan?

– Det är klart, jag hade varit nära, men jag vet inte, det var inte direkt någon jätteglädje som kom i fjol. Då skulle jag säga att jag lyckades vinna över 400 travlopp på ett år slog betydligt högre, det är det inte så många som har gjort. Sen blev jag kuskchampion på tio banor och det var också kul för det är nästan osannolikt att bli champion på så många banor när tävlingsdagarna krockar så mycket med varandra, säger Ulf Ohlsson och avslutar:
– Ska man få ett bra år som catchdriver så gäller det ju att man har kunder som har ett bra år. Det är alltid svårt för mig att sätta upp en speciell målsättning, utan för min del gäller det att göra ett så bra jobb som möjligt och du vet aldrig vad du får köra och de man kör åt, det är viktigt vad de har i stallarna.

Ulf Ohlsson

Namn: Ulf Ohlsson
Ålder: 53 år
Hemmabana: Solvalla
Körda lopp 2017: 2 172 stycken
Antal segrar 2017: 323 stycken
Inkörda prispengar 2017: 32 289 949
Segerprocent under 2017: 15 procent

4 december 2017 18:57

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.