Klarar sexåringen spåret på lördag?

24

sexåringen spåret

Kanske behövs den där gnuttan av morfaderns humör för att bemästra spåret i bronsdivisionens final på Solvalla på lördagen.
Björn Goops kapable Heartbreaker V.S. har avelsgiganten Nevele Pride som morfar – uppseendeväckande med tanke på att hingsten föddes för över 50 år sedan.

I travsporten handlar mycket om gener och att få en så bra mix som möjligt av dessa för att skapa de bästa förutsättningarna för nya generationer hästar.
Snabba generationsväxlingar pratas det om – vilket långtifrån är fallet med sexårige Heartbreaker V.S. i bronsdivisionens final (V75-7) på lördagen.
Ett åttondespår bakom bilen sänker förväntningarna den här gången.
Hästen, som kom från Norge till Björn Goop strax före jul i fjol, har dock visat en sådan uppfattning att han är med i segerdiskussionerna ändå.

Hingst som satt spår
Stammässigt utmärker sig sexåringen med att ha mytomspunne Nevele Pride på mödernet. Morfäder födda så tidigt som 1965 är mycket sällsynt i dagens tävlingssammang.
Nevele Pride är en av de bästa avelshingstarna i modern tid. Född i USA och som i sin tur lämnade hingstar som satt spår. Zoot Suit, Bonefish, och Pershing bland andra.
En hingst med ett sjujävla humör som bets och sparkades när han kom åt. En av historiens värstingar.
– Jag har hört lite snack om det. Vad jag förstår var Nevele Pride en riktig hårding och det där lilla argsinta kan man faktiskt känna igen i Heartbreaker V.S. Han är väldigt speciell själv, säger Anton Sverre, 24, anställd i Björn Goops framgångsrika stall.

”Läcker från sidan”
Sverre berättar om en häst med humör, med helt rätt inställning till tävling. Inte elak mot människor men med en tendens att bli lite uppstressad bland andra hästar.
– Han är inte alls dum att köra och hålla på med. Det där hingstiga visas mest när han står på stallgången och så.
Heartbreaker V.S. ståtar med två raka segrar i V75 och är helt klart en häst som sticker ut. En fin tävlingsindivid med klockren aktion och käck uppsyn.
– Ja, helt klart är det en läcker häst att se på från sidan, högt och fint framsteg. Han är inte så stor, klart under medel i alla fall, men lägger samtidigt så enormt mycket mark under sig när han väl drar igång. En jäkla spänst, säger Sverre.

”Riktigt bra för klassen”
Spåret längst ut på vingen drar ner segerförhoppningarna. En fördel är att Heartbreaker inte har hästar utanför sig i starten.
– Spåret är inte optimalt men att han är där ute är en bra sak med det hela. Kanske behöver han inte stressa upp sig så mycket. Han går ”maxad” med jänkarvagn och barfota. Efter fem veckors bortavaro kanske det fattas den där lilla halva längden till slut om det skulle bli så. Men han har tränat på hemma och gått några tuffare jobb också så formen håller nog i sig hyfsat. Ett fjärdestreck i loppet kanske med tanke på att han är riktigt bra för klassen, säger Sverre.
Som håller Heartbreaker V.S. som stallets bästa chans på lördag tillsammans med Thai Broadway (V75-6).
– Vi har inga jättechanser i omgången men dessa är outsiders i alla fall.

Finsk barnvälling
Heartbreaker V.S morfar Nevele Pride var en segermaskin som alltid höll (det sämre) humöret uppe.
När hästen gick till avel var det dubbla hagar som gällde och en varnande skylt om att hästen bets. (”Warning. Nevele Pride will bite”).
V75-vinnarens mamma Staying Alive, är uppfödd av Mikael Fröjdholm och Peter Eriksson. Fröjdholm bodde vid tiden i Sundsvall, nu i Limhamn i Malmö.
– Jag har noterat att Staying Alive är med på ett hörn än i dag och det är roligt. Höll på mycket med hästar på den tiden och vi köpte mamman Distinction Merit från USA, som då var dräktig med Nevele Pride. Staying Alive blev första och enda fölet hon fick. Distinction Merit dog bara ett par-tre veckor efter det att hon fölat, berättar Mikael Fröjdholm.
Fölet räddades till livet av Mikael Fröjdholms mamma som kokade barnvälling efter ett gammalt finskt recept. Därav namnet Staying Alive.
I V75-7 på Solvalla på lördag har sonen Heartbreaker V.S. chans att ta tredje raka i V75-sammanhang.

Föregående artikelV75-hästen kämpar för sitt liv
Nästa artikelV75 system till finalerna på Solvalla

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.