Kolgjini: ”Normalt ska hästar svimma”

20

Blågule Venkatesh utklassade konkurrenterna i ett större lopp i Paris på lördagen.

Sjuåringen är därmed obesegrad efter två starter på Vincennes i vinter som inbringat en bra bit över en halv miljon kronor.

– Normalt ska hästar nästan svimma efter en sådan svepning – men han bara går ifrån dem, jublar tränaren Lutfi Kolgjini.

Prix d’Hautefort över 2100 meter med autostart var uppgiften på Vincennes på lördagen där sjuårige Venkatesh spelades till favorit med Pierre Vercruysse i sulkyn.

Venkatesh handikappades av ett spår i det bakre ledet bakom bilen och fick dra upp spurten från en position djupt nere i kön.

Vercruysse lät hästen följa med som andrahäst i tredjespår under slutrundan. I den sista kurvan gjorde fransmannen slag i saken och plockade ut sin häst i fjärdespår.

Spänstiga kliv

Tempot hade varit högt uppskruvat framme i täten (1.07,6/600 och 1.10,0 första 1100) och Venkatesh rundade fältet i ett huj och lämnade konkurrenterna långt bakom sig över upploppet och gick i mål med spänstiga kliv.

Segermarginalen var säkert fem-sex längder och tiden skrevs till 1.12,2/2100 meter, autostart.

Lutfi Kolgjini fick ta över träningen av Venkatesh i somras och under hösten flyttades hästen till gården i Normandie i norra Frankrike.

– Vi vill inte hålla på och starta honom för tätt utan vill ha honom lugn och fin var gång han kommer ut i stället. Men en start i slutet av december kan det säkert bli.

– Det var en grym prestation hästen svarade för i dag och nu har han tjänat nästan 600 000 kronor på två starter. Vi har bara fast huva på honom fortfarande för att vi inte vill störa honom. Så det finns mycket till att ta av, säger Kolgjini med ett skratt.

Uppladdning på stranden

Lutfi Kolgjini var själv inte på plats i Frankrike på lördagen. Gianni Coysman basar över verksamheten och var den som tog hand om den sista finslipningen under morgonen.

Venkatesh kördes nere vid havet på stranden i Utah Beach innan avfärden till banan.

– Det är rätt häftigt att kunna bjuda hästarna på en sådan miljö och för en sådan som Venkatesh är det extra bra det där lugnet. Han har gott om lopp under vintermeetinget. I förhållande till sin kapacitet står han ju fortfarande väldigt bra inne i loppen pengamässigt i Frankrike, slutar Jägersrotränaren.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Kolgjini: ”Normalt
ska hästar svimma”

Föregående artikelSandra, 26: ”Det känns jätteroligt”
Nästa artikel”Bold Eagle ser bättre ut i år”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.