Kolgjinis stenhårda Dam på V86

24

kolgjinis

Hon travade under världsrekordet för ston när hon kvalade in till Svenskt Travderby.
Nu utmanar Pasithea Face killarna på nytt när hon som ensam tjej i Sverige går ut i kvalen till Europaderbyt.
– Hon är stenhård och det förvånar mig om hon inte levererar, säger Adrian Kolgjini.

Det är jackpot i onsdagens V86-omgång som delas mellan Bergsåker och Solvalla. Tio miljoner kronor väntar till den som blir ensam vinnare med åtta rätt.
Det körs två uttagningslopp till Grand Prix de l’UET eller Europaderbyt som det också kallas. På Solvalla körs det två försök och under tisdagskvällen går det ett försök på Vincennes i Paris. Finalen avgörs på Vincennes fredagen den 14 oktober med två miljoner kronor i förstapris. Loppen kryddas av flera stjärnor och den svenska kullettan och derbyvinnaren Readly Express finns med i det ena försöket och Frankrike ställer upp med sin stjärna Charly du Noyer i Paris.
Hur många hästar går vidare då från varje uttagningslopp? ST:s sportchef Petter Johansson förklarar på travsport.se.
– Det beror på hur många som kommer till start. I utgångsläget, om inga hästar stryks, tar sig sju finalister vidare från de svenska uttagningsloppen och fem från det franska. De tre främsta i varje svenskt uttagningslopp plus den snabbaste fyran går i så fall till final. Men det kan även bli fler eller färre finalister från Sverige beroende på om hästar stryks i de svenska eller franska uttagningsloppen, förklarar Petter Johansson.

”Var jäkligt bra i derbyförsöket”
Derbyfinalisten och stochampionatstrean Pasithea Face tar på nytt upp kampen mot hingstarna som ensamt sto i försöken på Solvalla. Hon startar från spår fyra bakom bilen och körs av Adrian Kolgjini. Pasithea Face har tävlat mycket starkt i år och var trea i Stochampionatet efter en tung resa och kvalade in till Svenskt Travderby via en andraplats. I finalen blev hon sexa.
– I derbyförsöket var hon klockren och jäkligt bra. Hon gick under världsrekordet för fyraåriga ston med fyra tiondelar (1.12,7/2640a) men världsrekord räknas bara om man vinner loppet. Hon visade i alla fall att hon inte gör bort sig mot hingstarna, säger Adrian Kolgjini.
– Vi hade räknat med att hon skulle bli ännu bättre till finalen med det loppet i kroppen. Men då ryckte vi alla fyra skorna på henne och det är tyvärr inte alltid det funkar när man gör det. Hon blev för trång i gången och med facit i hand skulle vi ha behållit skorna på.

”Känns grymt fin och jättefräsch”
Pasithea Face, som har sprungit in 2,1 miljoner kronor, har haft en stark säsong och varit bland de tre främsta i sex av åtta starter.
Hur känns hästen efter derbyt?
– Hon känns grymt fin och jättefräsch. Hon har inte tagit stryk och jag beundrar henne då hon haft så jämn och fin form under en lång säsong. Hästen har inte gjort något dåligt lopp och det finns inget som tyder på att säsongen har blivit för lång. Tvärtom, hon känns faktiskt ännu fräschare nu än vad hon gjorde i början av säsongen. Det är en stenhård märr som sällan eller aldrig gör ett dåligt lopp, säger Adrian.

”En undantagshäst”

Vad säger du om uppgiften i V86-6?
– Alla vet ju att hon är stark och oöm och tål att göra jobb. Men sen hur loppet kommer att bli kört det kan man bara fantisera om. Hon öppnar helt okej men kommer inte till ledningen initialt. Jag tror nog ändå att hon är med där framme och hugger direkt.
– Hon har visat att hon duger mot hingstarna och jag tycker att hon har en riktigt bra uppgift. Det skulle förvåna mig om hon inte levererar direkt och jag tror på en bra vinstchans. Det är en riktig undantagshäst och spåret är bra. Jag hoppas och tror att hon går till final och sedan får vi se vad Readly Express och de andra hästarna gör i de andra uttagningsloppen.
– Jag tror att vi kommer att köra med skor runt om, precis som hon gick i derbyförsöket. Sedan rycker vi framskorna i en eventuell final. Det känns jäkligt bra så här långt, säger Adrian Kolgjini.
Ni har även med Clemenza Am i det andra uttagningsloppet itll Europaderbyt i V86-2. Vad säger du om hans möjligheter?
– Clemenza Am ryckte vi alla skor på senast i derbyförsöket och plockade även av bootsen på honom. Hade vi haft dem på tror jag faktiskt att han hade tagit sig till final men nu blev det galopp istället.
– Jag körde ett jobb med honom på Jägersro i tisdags och körde 1.13 blankt över 1600 meter och han kändes jättefin. Nu är spåret tråkigt och han möter väldigt bra hästar. Jag har ingen segerfeeling från det läget och skulle han ta sig till final då är jag riktigt nöjd.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.