Konsten att döpa en Travhäst

470

När vi tänker på travhästars namn så går tankarna dels till klassiskt klingande namn som exempelvis Järvsöfaks, Maharajah och Victory Tilly, men också till de många lustiga – ibland smått galna – namnen på travhästar ute i landet. Många av oss har stått där med spelkupongen, granskat startfältet och funderat över berättelsen bakom några av de där oförklarliga namnen.

Vad gäller när hästen ska döpas?

Ja, namngivning när det kommer till travhästar är onekligen någonting alldeles speciellt. Det är bara att besöka någon av flertalet olika spelsajter för att utforska namnen på dagens aktiva travhästar – och förundras över kreativiteten.

Svensk Travsport måste godkänna alla namn på svenska travhästar, vilket sker i samband med registreringen av ett föl och, tro det eller ej, det finns faktiskt en hel del riktlinjer som måste följas för att en travhäst namn ska gå igenom.

Till att börja med så får inte hästens namn överstiga 18 tecken, inklusive mellanslag. Det får inte heller finnas med några specialtecken i namnet (med undantaget för apostrofer). Inte ens bindestreck eller accenter är alltså tillåtna.

Utöver formalian tas saker som namnets innebörd och stavning i beaktning. Namnen får exempelvis inte uppfattas som stötande, och Svensk Travsport uppmanar även till att undvika komplicerad stavning av, exempelvis, engelska namn på hästarna. Detta för att det inte av misstag ska registreras hästar med namn som låter snarlikt.

Vid registreringen av ett föl får upp till tre namnförslag lämnas.

Fantastiska namn på travhästar

Okej, huruvida namnen nedan är fantastiska eller ej är upp till betraktaren. En del av dem bör nog till och med ses som tvivelaktiga – men originella är de onekligen.

Al Dente: Al Dente är en aktiv travhäst som körts av bland annat Örjan Kihlström och härstammar från ingen annan än legendariska Scarlet Knight. “Al dente” är vanligen ett uttryck inom matlagning och specifikt pastakokning. Att koka pastan al dente innebär att den ska ha ett visst tuggmotstånd. Al Dente, hästen, är ett bevis på att inspirationen bakom hästnamnen kan komma från alla håll och kanter.

Colombian Necktie: Det här är ett namn som med hög tveksamhet skulle slinka igenom Svensk Travsports namnkontroller i dagsläget. Colombian Necktie var en travhäst som gick bort 2014. Förutom sina bedrifter på travbanorna så väckte hästen viss uppmärksamhet tack vare sitt makabra namn. “Colombian necktie” är nämligen namnet på en, minst sagt, extrem avrättningsmetod.

Making Love: Det här är ett namn vars innebörd inte behöver någon vidare förklaring. Making Love är ett aktivt varmblod med ett namn som vi får kalla för en hyllning till kärleken. Se bara till att vara specifik i din sökning när du googlar hästen.

Listan med härliga namn hade kunnat göras lång med tillskott som Tae Kwon Deo, Roofparty, Kim Kardashian, Klack Ibra och Gubben Noak, för att bara nämna några. Vad hade du döpt din häst till?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.