”Konstigt att se sig själv överallt”

19

I lördags vann Kim Moberg, 20, sitt första V75 lopp – i sitt första försök.

I segerintervjun i TV12 efter loppet blev det känsligt för Kim som föll ut i gråt.

Reaktionerna efteråt har varit massiva – och nu berättar den unga talangen om känslorna för Trav365.

– Det var lite konstigt att se sig själv överallt, det är hur kul som helst och det är som en dröm, säger Kim Moberg till Trav365.

När TV12:s reporter Matteus Lillieborg stegade fram till Kim Moberg precis efter att hon vunnit på V75 tillsammans med Mellby Caddy på Eskilstuna i lördags kunde 20-åringen inte hålla tårarna tillbaka.

Veckan fram till sin första V75-seger i sin V75-debut hade varit jobbig.

En nära vän till Kim Moberg hade gått bort – och den efterföljande segerintervjun gick rakt genom rutan.

Efter segern har hyllningarna varit massiva, och på sociala medier har raderna om hennes seger spridits i raketfart.

Nu berättar Kim Moberg för Trav365 om den känslosamma segern, reaktionerna efteråt, och att till och med pappa Svante Båth fällde tårar – något som enligt henne inte händer ofta.

”Märkte hur känsligt det var”

– Det var lite konstigt att se sig själv överallt efter segern i lördags, det var hur kul som helst och det är som en dröm. Det är ju det man strävar efter, och att få lyckas vinna V75 i sitt första försök det trodde jag inte riktigt, det är ju så mycket som ska till, säger Kim Moberg till Trav365.

Trodde du att en V75-seger skulle bli så här stort?

– Det är klart man förstod innan att det skulle vara stort om man lyckades, men just så här mycket runt omkring, det trodde jag inte. Det är jättemånga som har skickat både sms och skrivit på Facebook, folk som man inte ens känner. Det är jättekul, väldigt kul.

Varför tror du att det blev så stort som det blev?

– Jag vet faktiskt inte, men det blev ju väldigt känslosamt för mig i segerintervjun, eftersom det hade hänt mycket saker i veckan. Jag tror folk märkte hur känsligt det var, och det känns som om väldigt många kände med mig.

”Brukar inte tro på saker, men…”

Vill du berätta vad det var som hade hänt?

– Det var min allra bästa vän från Sundsvall som gick bort, min bästa vän. Hon var lika gammal som jag och vi gick gymnasiet ihop och så, så det är riktigt, riktigt tufft. Den här V75-segern gjorde att man såg lite ljus.

Du berättade i segerintervjun att hon hjälpte dig att vinna loppet?

– Det kändes faktiskt så, och det var därför det vände lite då, då och i dag har jag varit mycket gladare, trots det som har hänt. Jag är inte den som brukar tro på saker, men det kändes faktiskt som jag fick hjälp. Man ska inte kunna vinna på V75 sådär enkelt i första försöket, det är helt sjukt.

Till och med pappa Svante Båth verkade rörd efter loppet, vad har han sagt?

– Han har faktiskt verkat otroligt stolt tycker jag, han brukar inte vara den som säger det rakt ut till mig, men det här har varit väldigt känsligt för honom också. Han grät efter loppet och det ser man inte ofta.

”Känsla jag aldrig känt tror jag”

Hur upplevde du loppet?

– Jag tyckte att hästen kändes fin som vanligt, men jag hade lite i bakhuvudet att han kom från en sämre insats, men vi fick en bra rygg i Stronghold och jag tänkte att det här blir perfekt att följa honom, säger Kim Moberg och fortsätter:

– Men sedan märkte jag att han blev kall tidigt så då fick jag gå på själv, och jag kände redan när jag gick ut med honom att det bet bra. Jag behövde aldrig rycka det norska huvudlaget på honom och det blev åkandes.

När kände du att ni skulle vinna?

– Det kände jag in mot upploppet, han bröt ut lite, men jag kände att han var stark och jag såg att Daniel var på sin häst medan jag satt med körspöet bakåt och han kändes jävligt stark. En känsla jag aldrig tidigare känt tror jag.

Har det här gett dig blodad tand?

– Ja gud ja, det är klart det har, och det är klart man vill köra mer på V75. Men man får inte chansen så ofta när man inte kör så mycket, och det lär väl bli med Mellby Caddy som jag får komma ut lite då och då, men det blir nog inget mer V75 för honom i år. Vi har hittat ett annat lopp som jag tror vi siktar på och sedan får han nog vila lite.

”Hade inte sett annat än ett stall”

I fjol landade Kim Moberg på höga 30 i segerprocent, hittills i år ligger hon på 31 i segerprocent.

– Jag kör ju inte så mycket, förra året körde jag bara tio lopp. I år har jag kört lite mer, men jag har fått köra fina hästar, även om jag vunnit flest lopp med just Mellby Caddy. Jag känner ju Mellby Caddy utan och innan och det gör mycket. Vi har fått jobba mycket med psyket på honom för det var ingen krigare när han kom till oss, men vi har kört mycket snällt med honom och det har lönat sig.

Svante Båth berättade i lördags efter loppet att du fick din första ponny när du var ett år gammal, har det alltid varit travet som gällt för dig?

– Jag har hållit på med ponnytrav och sådant hela tiden, jag har haft en ridponny också och hade den samtidigt som min travponny. Det var en period under 2014 när jag inte körde mycket alls, och då blev det en liten dipp, min egen häst hade brutit benet och jag hade inga hästar att rida eller köra, säger Kim Moberg och fortsätter:

– Men jag jobbade fortfarande med trav på helger och lov och så, och sedan förra sommaren efter skolan så testade jag en kort sväng att jobba på IKEA, jag ville prova för jag har ju aldrig sett något annat än ett stall, men det blev en kort vistelse för jag märkte att det var trav jag ville hålla på med så jag flyttade till Knivsta och började jobba hos pappa, säger Kim Moberg.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Konstigt att se
sig själv överallt”

Föregående artikelVann 3,7 miljoner – skapade stor kö
Nästa artikelTarzan om Nuncio: ”Kraftigt minus nu”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.