Kontio snart framme vid 10.000!

51

kontio 10000

10 000 segrar.
Nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio är bara några segrar ifrån drömgränsen.
I helgen har han chansen att vinna Kungstravet i Finland – något han faktiskt aldrig gjort tidigare.
– Kungstravet är det största i Finland och det är klart att jag vill vinna det. I år ser det faktiskt riktigt spännande ut, säger Kontio.

Finländaren med den stora segeraptiten fyller 62 år i augusti och han håller sannerligen stilen.
16 segrar saknas till 10 000 (till och med onsdagen 29 juli) och Jorma Kontio funderar både över framtiden och det som har varit.
– Jag fyller 62 år men ännu känner jag inte av några ålderskrämpor. Jag känner mig pigg och gillar mitt arbete och kommer att fortsätta tävlandet så länge jag har hälsan med mig.
Att vinna 10 000 segrar på 48 år kräver förutom fallenhet för yrket ett enormt intresse och engagemang. Jorma Kontio fick sin körlicens 1967 och samma år tog han karriärens första seger med hästen Ulla-Maija endast 13 år gammal.
Seger nummer 1000 kom 1984 och under 2012 klev Nordens segerrikaste kusk över 9000 pinnar.
– Det känns inspirerande att snart vara uppe vid ett stort mål i min karriär. Jag började fundera vid årsskiftet att om det bara flyter på som det ska borde jag kunna nå 10 000 segrar under året och nu är det endast 16 segrar kvar, säger Jorma Kontio när vi får en pratstund med honom under torsdagen.

Inte tagit några genvägar
I snitt har det ramlat in drygt 200 segrar per år för Jorma sedan 1967.
– Det har inte funnits några genvägar utan mycket arbete ligger bakom. Jag tror att jag har lyckats vinna i 17 eller 18 olika länder och jag har så klart fått uppleva många roliga stunder. Jag har haft förmånen att få köra både Varenne och Järvsöfaks och de är även de bästa hästarna som jag kört i min karriär.
I helgen är det dags för Kungstravet i Finland. Kontio ska jobba under denna happening som inte bara är Finlands största travevenemang utan också ett av de största årliga evenemangen i Finland.
Kungstravet arrangeras på olika orter varje år och avgörs under två dagar, lördag och söndag. Upp emot 60 000 åskådare finns på plats varje år.

Försöker hushålla med krafterna
I år är det Joensuu i östra Finland som är värd för Kungstravet, en tävling för finska kallblod där en ”kung” och en ”drottning” koras efter två dagars tävlande.
– – Jag har ännu aldrig lyckats vinna Kungstravet i Finland men i år ser det riktigt spännande ut. Jag sitter upp bakom Jokivarren Kunkku och han har känts riktigt fin i de starter som jag har kört på slutet. Vi har tre tuffa lopp framför oss i helgen och det gäller att försöka hushålla med krafterna så gott det går. Slutvinnaren är den häst som har den snabbaste sluttiden över de tre distanserna. Helt klart så har jag en häst som är bra nog att kunna ge mig den titeln. Tuffaste motståndaren är nog Suivikas men jag har även respekt för Hullumies, avslutar Jorma Kontio.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.