Kristian Lindberg satsar stenhårt på Bjerkes V75-omgång

184

Kristian Lindberg satsar stenhårt på Bjerkes V75-omgång

Bussen lastad och planen klar. 
Kristian Lindberg satsar stenhårt på Bjerkes V75-omgång på onsdagen. 
– Det blir full gas. Får jag chansen kör jag i ledningen med alla fyra, säger skrällspecialisten.

Att spela Kristian Lindberg på V75 i år har varit en lönande affär.
Mycket lönande till och med.
På åtta styrningar i travets elitserie har det blivit två segrar, båda med Rambo Rivner.
Snygg träffprocent, som blir ännu snyggare när man betänker vinnaroddsen på 60 respektive 22 gånger pengarna.
Lägg därtill att Lindberg satt dit 93-oddsaren Edindy i ett lördagslopp som placerats utanför V75-kupongen så förstår man att Årjängstränaren berikat sina följare å det grövsta under 2017.
– Lite skrällkusk känner jag mig som, det blir ju så när ingen tror på en, säger Lindberg med ett skratt.
– Men jag ska erkänna att jag också varit överraskad vid vinsterna. Jag visste att hästarna var i bra form, men därtill ska det stämma med positioner. Vi har verkligen fått luckorna i rätt läge.
På onsdag beger sig skrällkusken över gränsen till Norge när Bjerke tar över stafettpinnen i Winterburst.
En resa han gjort många gånger förr.
– Det är 13 mil till Bjerke och hälften till Momarken så det blir många turer på ett år. I snitt skulle jag säga att vi tävlar i Norge varannan vecka.
Vad är den största skillnaden mellan att köra i Norge och Sverige?
– Det är väl att man inte får ha körspö, annars är det rätt så lika. En anledning att vi ofta åker till Bjerke är att underlaget håller så hög nivå. Det är bra svikt och sliter inte lika hårt på hästarna som många banor i Sverige den här årstiden. Fästet är bra och man brukar aldrig behöva brodd.
En annan skillnad är att Norge inte har något skotvång vilket gör det möjligt för tillresta svenska hästar att göra en tillfällig barfotadans.
– Som banan varit de senaste tävlingsdagarna jag varit där går det inte att köra barfota, men det ska bli varmare i veckan och då är det inte otänkbart. Den enda av mina fem som är aktuell att tävla utan skor i så fall är Rambo Rivner.

”Nu låter jag väl som en galning”
Just det, fem hästar.
Kristian Lindberg har verkligen ställt in siktet på den här tävlingsdagen och fyra av deltagarna startar inom V75-spelet.
– Fyra på V75 är rekord, med råge. Jag vet inte ens om jag haft så här många till start en vanlig tävlingsdag.
Att onsdagen betyder lite extra för Årjängstränaren är alltså uppenbart och förhoppningarna stora.
– Nu låter jag väl som en galning, men får jag chansen kör jag i ledningen med alla fyra. Vi kommer i alla fall att vara med och gasa från start.
Är det upplagt för nya skrällar?
– Gärna för mig. Det är ingen häst som känns chanslös i alla fall.
Vem tror du allra mest på?
Jag har inte hunnit läsa på motståndet ordentligt ännu så jag kanske ändrar mig, men spontant skulle jag säga Västerbo Loire, säger Kristian Lindberg som rundar av med att gå igenom sina V75-hästar:
– 1 Västerbo Loire (V75-1) var lite sämre senast då han föll ur travet i sista sväng. Vi har åtgärdat honom i framknäna efter det och nu känns han perfekt igen. Innan dess tog han två vinster från ledningen och i den andra var han riktigt fin med tussarna kvar. Uppehållet tror jag inte är negativt för formen, han var ganska tunt jobbad inför comebacken för tre starter sedan och vann ändå. Någon startraket är han inte, men skulle vi klara att hålla spets så vill jag köra där. Hästen fungerar bäst i den positionen där han tagit alla sina segrar. Vi kör med skor, helstängt huvudlag och vanlig vagn som tidigare.
– 4 Global Update (V75-3) bromsade till och galopperade i första sväng senast, insatsen därefter var väl ungefär som väntat med tanke på att hon inte startat på länge och gått ett 1.23-jobb som snabbast. Jag räknar med att hon går framåt med loppet och tror att formen ska vara likvärdig med segern starten innan. Då gick hon i ledningen och skulle vi hitta dit igen så testar jag gärna där, även om hon inte är lika beroende av att springa där som Västerbo Loire. Vi kommer nog att köra med urryckare, jag ska testa i sista jobbet och faller det väl ut får hon tävla så för första gången. I övrigt ändrar vi inget.
 6 Conrads Wilhelm (V75-5) gjorde sitt bästa lopp på mycket länge senast, han fick tredjespår ett varv fram i dödens och var på linje med tvåan i mål. Han hade ryckhuva för första gången på ett och ett halvt år då och svarade fint så det blir samma nu. Jag kommer att köra det som går från start, han öppnade förbättrat senast och skulle vi hamna i dödens tål han det. Jag säger inte att han vinner loppet därifrån, men han kommer säkert att kämpa och göra ett bra lopp även med tufft upplägg. Vi har kört honom i jänkarvagn några gånger, men jag har inte bestämt hur det blir nu. Senast hade han vanlig vagn. I övrigt blir det skor och norskt huvudlag som vanligt.
 2 Rambo Rivner (V75-7) var lite sämre senast då han blev frånåkt från rygg ledaren. Men hästen hade varit struken inför det och var inte speciellt tufft förberedd så jag hoppas att han gått framåt. Han känns i alla fall klart piggare efter loppet. Det var länge sedan han hade ett bra läge så jag laddar och tycker att det vore spännande om vi kunde nå spets. Han har bara gått i den positionen en gång i min regi och då vann han ett långlopp på Momarken. De gånger han öppnat som snabbast bakom bilen har varit med helstängt huvudlag, men över lång distans vågar jag inte ha det då han kan bli lite het. Därför blir det norskt som på sistone. Tillåter underlaget rycker jag alla skor, han har hovar för det.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.