Kulldrottningen gör spännande comeback

64

Hon vann svenskt Trav-Oaks i fjol och gav Stefan Persson hans största seger i karriären.

Nu är Darling Mearas redo för en ny säsong och på söndag gör hon årsdebut på Axevalla i Grand Slam 75.

– Hon känns fin och är väl förberedd. Det här är ingen vanlig häst, säger Stefan Persson.

På söndag avgörs Grand Slam 75 på Axevalla som bjuder på fina lopp med bland annat Guldstoet. Men det körs också ett test till Stochampionatet där vi får se Darling Mearas i en intressant årsdebut. Fjolårets kulldrottning vann Svenskt Trav-Oaks i suverän stil för Stefan Persson och röstades även fram till Årets Sto, en titel hon fick dela med Galactica.

Halmstad-tränaren upplevde sin känslomässigt största triumf i travlivet när Darling Mearas tog hem segerchecken på 2,8 miljoner kronor. Det var dessutom den högsta prissumman som delats ut till ett treårigt sto i Sverige. Stefan Persson lyckades med sin matchning att ha sin topphäst som bäst när det gällde som mest.

– Det är klart man tänker på segern i Oaks ibland. Det var väldigt speciellt och min klart största seger i karriären, säger Stefan Persson.

”Var inte bra i Breeders Crown-finalen”

Darling Mearas gjorde tio starter förra året och var aldrig sämre än trea. Hon vann sex lopp och avslutade säsongen med att bli trea i Breeders Crown-finalen efter att ha vunnit semifinalen. Hittills har hon sprungit in 3,5 miljoner kronor.

– Hon var inte bra i finalen och fick kämpa och slita hela vägen. Det kändes aldrig aktuellt någon gång. Hon var jättefin i semifinalen men jag vet inte om det var banan den dagen som tog på henne. Jag kände hela tävlingsdagen i Eskilstuna att det inte var hennes dag. Att hon ändå kunde bli trea visar bara vilken hög kapacitet hon har. Det är inte många som presterar så bra utan att vara som bäst, säger Stefan Persson.

”Tränat mycket i vinter – 1.18 som snabbast”

Darling Mearas har haft ett sju månader långt uppehåll när hon nu gör comeback och årsdebut på söndag. Vad har hon gjort under vintern och våren?

– Hon fick först ta det lugnt i fyra veckor och sedan har vi tränat på. Det har flutit på bra hela tiden och vi har haft en tacksam vinter så hon har tränat mycket. Det fanns lite i tanken att gå ut i kvalet till Drottningens Pokal men jag var inte helt nöjd med henne i ett jobb precis innan det. Både jag och ägaren var överens om att det inte var något viktigt lopp och skulle hon går ut där skulle hon vara helt perfekt och det var hon inte.

Men nu känns det bättre?

– Ja, nu har hon tränat på fint den senaste tiden och jag har kört 1.18 full distans med henne två gånger, senast förra torsdagen. Hon känns bra och är väl förberedd.

”Kan självklart vinna på sin kapacitet”

Darling Mearas är favorit i den fjärde Grand Slam 75-avdelningen. Hon har spår fyra bakom bilen över distansen 2640 meter. Loppet är ett test till Stochampionatet senare i sommar. Ett lopp som också är ett av de största målen för hästen under året.

– Det är Stochampionatet och Stoderbyt som är de största loppen vi siktar på i år. Det är lopp med mycket prestige och väldigt mycket pengar i, säger Stefan Persson.

– Men loppet nu på söndag (GS75-4) är inte det viktigaste under säsongen. Givetvis ska man köra för att vinna loppet men inte till vilket pris som helst i första starten sedan november. Placeringen är inte det viktigaste utan det är att hon fungerar och kommer igång med tävlandet igen. Sedan möter hon väldigt bra hästar som har startat redan i år och som har bättre form än vad hon har.

– Men självklart kan hon vinna loppet ändå på sin jättehöga kapacitet. Springer man 1.12,5 full väg med krafter kvar som treåring är man ingen vanlig häst. Spåret är bra och hon är snabb ut men skorna får sitta på i de första starterna i år. Hon har bara gått barfota runt om en gång och det var i Oaks.

Du har ytterligare en häst med inom Grand Slam 75 i Cool Bella i den första avdelningen. Chanserna där?

– Cool Bella (GS75-1) har gjort en start för oss och galopperade då i årsdebuten. Hon hade tränat bra men tappade travet lite och galopperade. Jag tror att det var en psykisk grej och jag kommer att köra snällt med henne nu ett tag för att försöka bygga upp psyket på henne. Hon är behandlad i framknäna efter senaste starten och känns bra men är inte tidig på något sätt denna gång, säger Persson.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDissar ryktet: ”Det är rent skitsnack”
Nästa artikelSauron Pil fick se sig slagen – för första gången