Kullens Kung är redo

28

kullens kung

Det har blivit dags för en av årets mest intressanta tävlingsdagar.
Uttagningar till Svenskt Travderby och i år med en stor favorit till att ta hem travsportens Blå Band.
– Readly Express har en väldig styrka i kroppen. Han har vunnit med krafter kvar varje gång och är gynnad av lång distans, säger Timo Nurmos som har nio hästar med i derbykvalen och två i Derbystoet.

Jägersro är platsen som gäller onsdag kväll när det ska avgöras vilka tolv hästar som ska kvala in till Svenskt Travderby. Ett av de riktiga klassiska loppen i svensk travsport. Ett lopp med starka traditioner, två miljoner kronor i förstapris och gul derbykavaj till segraren. Första söndagen i september smäller det men innan dess blir det som vanligt mycket spännande att vilka två hästar som går vidare från varje försök och kvalificerar sig till finalen. Uttagningsloppen körs inom V86 och det körs även kval till Derbystoet där en miljon kronor väntar på vinnaren i finalen.

”Hoppas på 95-procentig form nu”
Timo Nurmos har vunnit Svenskt Travderby två gånger tidigare som tränare. Först med Sahara Dynamite 2008 och sedan med Beau Mec 2011. I år heter Nurmos främsta vapen Readly Express som har gått fram som en ångvält och seglat upp som en stor derbyfavorit. Han vann Kriteriet i fjol i oerhört imponerande stil och har även övertygat stort i tre raka segrar i år. Stjärnhästen har tagit tio segrar på 13 starter och aldrig varit sämre än tvåa i karriären. Tränare Nurmos har hela tiden hävdat att årets två stora mål för fyraåringen är Svenskt Travderby och Europaderbyt. Nu är man framme vid uttagningsloppen till det förstnämnda och Readly Express blir stor favorit på V86.
– Readly Express (V86-2) har varit mycket bra varje gång och vunnit med krafter kvar. Jorma har inte behövt dra propparna ur hästens öron ännu i år så det har funnits lite sparat i mål. Hästen är lite småtrög i loppen så det är svårt att veta hur mycket han har haft kvar men han har inte varit trött, säger Timo Nurmos.
– Han har tränat på helt normalt och det är inga konstigheter. Jag körde sista jobbet i dag (måndag) och han var fin i ett lugnt jobb. Formkurvan har stegrats hela tiden i takt med loppen. Jag uppskattar att formen har varit 85- och 90-procentig i de senaste starterna och nu hoppas jag att den är 95 procent. Blir det sedan final ska den vara 100 procent.

”Är så lugn och fin”
– Readly Express är så lugn och fin att köra och har en väldig styrka i sin kropp. Han är gynnad av lång distans och har allt som en topphäst ska ha. Nu blir det första långresa med övernattning borta men jag tror inte att det ska vara några problem eftersom han är så lugn. Det är självklart min bästa chans på onsdag, fortsätter Nurmos.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Jag anmäler barfota runt om och vi får se efter värmningen om vi kör så. Annars blir det barfota fram som han har tävlat med i år. Barfota runt om har han inte gått sedan Kriteriet i fjol.

Inte lätt från dåliga spår
Timo Nurmos har laddat rejält på onsdag och har inte mindre än nio hästar med i derbykvalen och två hästar med i uttagningsloppen till Derbystoet.
– Men tyvärr fick tre av hästarna spår tolv, en fick spår elva och en spår åtta. Dessutom fick min derbyhäst i Finland, Tick Tack, spår tolv i kvalen där. Det blir inte lätt därifrån, säger Nurmos.
– Men hästarna är fint i ordning och det är många som är under utveckling och kraftigt på väg uppåt.

”Är mycket fin nu och riktigt på gång”
Så här säger Nurmos om V86-hästarna.
– Hawk Cliff (V86-1) var mycket bra när han vann V75 i Boden och han fick vila lite efter finalen i Eskilstuna. Nu har han tränat på för fullt en tid och det är en stark och rejäl och fin häst på alla sätt och vis. Distansen passar bra men synd på läget med spår tolv. Eventuellt kör vi med skor runt om som han har gått tidigare, men det är inte omöjligt att vi anmäler barfota runt om. Jag har inte bestämt det riktigt än och vill se hur han värmer först.
– Palermo Broline (V86-3) har utvecklats mycket och var jättebra när han vann V75 med krafter kvar näst senast på en dålig bana. Senast blev det galopp i finalen och han var lite för laddad bakom bilen enligt kusken. Hästen har annars varit lite trög men nu är han i riktigt fin form och har blivit lite laddad. Han är normalt inte osäker. Spåret är helt okej och det blir barfota runt om som vanligt.
– Tjacko Zaz (V86-3) har blivit mycket fin sedan han kom till oss och han gjorde ett jättebra lopp i Örebro senast. Hästen är mycket fint i ordning nu och har säkert gått framåt ytterligare med förra loppet. Han gick en bra tid i Örebro senast bakom Uncle Lasse. Jag har känt i träningen att hästen är riktigt på gång och det var synd på läget med spår tolv. Barfota runt om igen.

”Har utvecklats väldigt mycket”
– Mellby Demon (V86-4)
var mycket jämn förra året och var med i alla stora finaler. Han är på väg till formen nu och vi har siktat mer till höstens lopp för honom i år. Hästen är klart på gång och känns fin. Barfota runt om.
– Globalsatisfaction (V86-4) gick ett bra lopp som femma senast från ett dåligt läge mot bra hästar. Han är på väg till formen, man känner det i jobben och vi har siktat till hösten med honom. Han går säkert framåt ytterligare efter förra loppet men från spår tolv blir det inte lätt. Barfota fram eller barfota runt om.
– Trabant (V86-7) har gått bra sedan han kom till oss. Han vann första loppet och var sedan tvåa från ledningen. Senast gick han 1.10,2 i försöket till Sprintermästaren trots att loppet inte blev riktigt bra för hans del. Men han gick bra ändå och det är inte lätt för en fyraåring att springa 1.10. Läget är bra och han är snabb ut men kanske att derbydistansen är ett litet frågetecken. Barfota runt om.
– Ceasar Sisu (V86-7) har varit jättefin och var kanonbra när han vann V75-finalen och även när han gick ut och vann i Bronsdivisionen gången efter trots att han hade gått upp en klass. Senast passade inte banan och han hade även ett tråkigt läge. Så det var inget att säga om men hästen tränar fortsatt bra och känns lika fin som tidigare. Synd på spår åtta men det är som sagt en fin häst som är mycket bra i ordning. Barfota runt om igen, säger Timo Nurmos.
– Erik Sting (V86-8) har utvecklats väldigt mycket i sommar. Han har mött tuffa hästar men visat att han hävdar sig bra. Det känns som att han fortfarande är under utveckling och bara blir bättre och bättre. Han är stark och passar bra på distansen. Han har gått med framskor tidigare och barfota bak och troligtvis blir det samma balans, eller kanske barfota runt om.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.