Nya drömmar för familjehästen

25

familjehästen galactica

Drömmen gick i uppfyllelse för Malin Bergström när Galactica vann Stochampionatet.
Nu skrivs nya kapitel om familjehästen som startar i uttagningen till Derbystoet.
– Det är väldigt mäktigt att som liten amatör få vara med om det här, säger Malin.

Hon satte proffsen på plats i det största loppet för landets fyraåriga travston när Galactica tog hem Stochampionatet. Hästen sprang in en miljon kronor och kördes förtjänstfullt av Lars-Åke Söderholm. Nu har det gått en månad efter storloppet och för Malin Bergström har det varit en omtumlande sommar.
– Det är knappt så att man har hämtat sig, ha, ha, herregud alltså. Det var så häftigt att få vara med om att vinna ett så stort lopp med den här hästen. Allt var bara så perfekt och en dröm som slog in, säger Malin Bergström.
– Det blev stor uppståndelse efteråt och många som hörde av sig och gratulerade och gladdes med oss. Det är många som är engagerade. Jag och familjen åkte på semester efteråt och låg på stranden och filosoferade. Det var så mycket att ta in. Speciellt för mig som inte är van att vara med i de här sammanhangen.
– Fast det blev lite väl mycket ett tag. Man kände som att luften gick ur en efter all uppståndelse och jag var lite trött på att bara höra mig själv och se mig själv hela tiden i media. Man ville bara gå ut i skogen och sätta sig under en gran. Det var tufft men samtidigt jätteroligt och en ynnest att få vara med och vinna. Loppet har vi tittat på många gånger efteråt. Min man tittar nog på det några gånger i veckan, säger Malin och skrattar.

Nobbar alla bud
Malin Bergström, 39, från Eskilstuna jobbar som elevresurs på en skola och sköter om några familjehästar på fritiden. En av dem är Galactica som hon har fött upp tillsammans med sin pappa och sin man. Hon tränar det fyraåriga stoet som har vunnit sju lopp på 17 starter och sprungit in 1,5 miljoner kronor. Malin beskrev sin glädje som bottenlös efter Stochampionatet och grät glädjetårar på Axevalla. Hon har i flera intervjuer i media berättat hur mycket hon älskar Galactica och trots att hon har fått enormt höga bud i mångmiljonklassen från spekulanter som har försökt att köpa hästen så har hon nobbat allt.
– Hon är inte till salu för några pengar i världen. Man säljer inte sitt barn, menar hon bestämt.

Känns lika fin i jobben
Nu är det dags för nästa kapitel att skrivas i sagan om Galactica. På onsdagskvällen startar hon i uttagningen till Derbystoet på Jägersro. När vi gör intervjuen med Malin tisdag eftermiddag sitter hon och skrittar sin ögonsten ute i skogen.
– Vi är precis ute på sista turen nu för att kolla av allt. Men det är lugnt och bara lite mys inför avresan till Malmö. Vi drar iväg runt halv åtta onsdag morgon.
Vad har Galactica gjort annars efter Stochampionatet?
– Jag körde henne lite lätt dagen efter loppet och sedan fick hon bara gå i hagen i fem dagar. Men därefter var det bara på det igen och hon har gått sina jobb regelbundet. Hon gick ett jobb senast i förrgår och allt verkar som vanligt.
– Jag trycker ju aldrig av henne i träningen och kör några högre farter men det jag kan känna är att hon känns lika fin som hon gjorde inför Stochampionatet. Så känslan är att det verkar bra allting.

”Kan inte säga att hon har toppform”
De två främsta i varje uttagningslopp går vidare till finalen i Derbystoet som körs söndagen 4 september med en miljon kronor i förstapris. Galactica har spår elva i sitt uttagningslopp, V86-6, och körs av Lars-Åke Söderholm.
– Jag såg att hon är favorit och det ska hon väl vara efter senaste prestationen. Nu har hon inte startat på ett tag så jag kan ju inte gå ut och säga att hon har toppform. Hon har heller inget bra läge men samtidigt har hon bevisat flera gånger att hon har en otroligt bra avslutning. Så det är klart att vi har förväntningar på att hon ska leverera.
– Vi har sagt som så att allt som kommer efter Stochampionatet är bara bonus. Man känner sig också så trygg med den här hästen för man vet att hon alltid gör sitt bästa. Hon gör det hon kan och räcker det inte så gör det inte det. Men jag är förhoppningsfull i alla fall.
– Hovarna håller för att köra barfota bak precis som i de senaste två starterna. Så det blir inga ändringar där, säger Malin Bergström.

Föregående artikelKullens Kung är redo
Nästa artikelInga kallblod på V75 för Verbeeck

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.