Kung, Drottning och resultat från V75 på ÅBY

84

melander kungapokalen 2015

Volstead stor vinnare av Kungapokalen. Här flankerad av Örjan Kihlström, Catarina Lundström och skötaren Magdalena Eriksson. Foto. Malin Albinsson

Pokalerna gick till Enköping.
Som väntat – och lite som vanligt också.
För vilken gång i ordningen tränarparet Stefan ”Tarzan” Melander och
Catarina Lundström plockar hem unghästklassiker är svårt att hålla räkningen på.
I regnet på Åby på lördagen blev parets Volstead och Ruby Trap firade vinnare av kungakannorna.

En kung och en drottning hyllades på Åbytravet i Mölndal på lördagen.
Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal är de fyraåriga travarnas första stora uppgörelser under året – och det här året kom vinnarna från samma stall.
Gemensamt för ”kungen” Volstead och ”drottningen” Ruby Trap är att de tränas på en gård i Enköping några mil väst om Stockholm och att de ropades in på auktion i USA som ettåringar.
Stefan Melander och Catarina Lundström föder varje år upp egna hästar och är med och äger de flesta själva. Dessutom brukar Tarzan ta sig några vändor till USA då och då för att gå på auktion.
– Vi har så många hemma att det nästan är ett problem – men när de går så här bra gör det ingenting! sa Catarina Lundström, när de stod klart att hon och sambon sopat rent i unghästloppen.
Catarina Lundström, och personalen åkte utan Tarzan till Åby den här lördagen.
– Någon måste ju ta hand om banorna och hästarna hemma också. Jag tror Stefan är väldigt nöjd nu, sa Cattis efter Ruby Traps övertygande seger i Drottning Silvias Pokal med drygt med 940 000 kronor till vinnaren.

Takter tackade Tarzan

Johnny Takter körde fram utvändigt ledaren dryga varvet från mål med Ruby Trap. En löpning loppets favorit inte skulle ha minsta problem med visade det sig.
Ruby Trap, en halvsyster till Stefan Melanders gamla storstjärna Scarlet Knight, verkade inte särskilt tagen när hon klev undan till en smått överlägsen seger.
– Före loppet fick jag bara informationen att det var en stark häst, och det var den också. En jättefin häst med klass, en lugn och fin individ. Tarzan har ett bra facit överhuvudtaget bakåt med flera kuskar så det här ska jag inte ta åt mig äran av. Men han förgyllde mitt liv då min dröm om att vinna Elitloppet förverkligades med Iceland. Jag har mycket att tacka honom för, summerade Johnny Takter.
Jetta Palema var mycket fin från ledningen och slutade tvåa, trea i mål var Barca efter ett lopp i ledarens rygg.

Volstead i dryga spår
I Konung Gustaf V:s Pokal var det dags igen. Stallet i Enköping ställde upp med tre hästar och favoritspelad var fjolårets dominant bland treåringarna, Al Dente.
Ulf Ohlsson lät favoriten spänsta till ledningen direkt och det var först under slutrundan Al Dente fick press där framme av Christoffer Eriksson som körde för att utnyttja Sylvester Americas styrka.
– Han underpresterade tyvärr i dag och var tidigt trött. Förmodligen var det något som störde honom, sa Ulf Ohlsson om oplacerade Al Dente.
I stället blev det alltså andrahandsfavoriten Volstead som klev fram. Loppet på Åby var Volsteads blott 14:e start. Nu kom sjunde segern och nästan en miljon kronor in på kontot.
Örjan Kihlström satt bakom hästen som övertygade i uttagningsloppet. Duon hittade tredjeparet utvändigt och Volstead fick kliva på i tredjespår i blötan på den sista bortre långsidan.
Conrad Lugauer fick sent fritt med Spartan Kronos från andraparet utvändigt och spurtade till andraplatsen. Kihlström medgav att han hade kört lite mot den hästen.
– Det var Conrad jag var mest rädd för och jag ville vara med så att han inte skulle komma ut framför mig i alla fall och körde för att han skulle bli kvar där. Loppet blev helt okej för vår del. Vi fick ryggar ganska länge och sedan fick han göra jobbet själv genom den
sista kurvan. Men han är stark och rejäl och klarar det, sa segerkusken.
Catarina Lundström om Volstead:
– Han var lugnt tagen i fjol och lite sämre i någon start. Vi kopplade av honom tidigt och började vinterträningen och han har utvecklats otroligt.

Sprang in i Elitloppet
I gulddivisionen, Algot Scotts Minne, stod en fribiljett till Elitloppet på spel och Roger Walmanns jänkare Magic Tonight vann loppet med Örjan Kihlström i sulkyn.
Ulf Ohlsson släppte ifrån sig täten direkt med Reven d’Amour och lät tioåringen lifta med bakom Magic Tonight. En straffspark för jättefavoriten trodde de flesta…
Som så många gånger tidigare blev det skillnad mellan teori och praktik och det var bara med någon decimeters marginal Magic Tonight hann undan i ledningen före hästen med nio liv, Reven d’Amour.
Segertiden skrevs till 1.10,5 i regnet och blåsten på Åby.
– Jag tyckte att vi hade hållit undan men var inte helt säker. Han gör alltid sitt jobb såvida det inte händer något oförutsett i loppen. I dag kanske det var en nittioprocentig insats, normalt ska det finnas lite mer i honom då han är på topp, sa Örjan Kihlström som satt nästan helt stilla bakom Magic Tonight över upploppet.
Roger Walmann sprang från stallbacken till vinnarcirkeln, glad över den rosa biljetten och platsen i Elitloppet.
– Det gläder mig att vi har en plats i Elitloppet. Vi sa redan i fjol att vi skulle ha en plats i Elitloppet och det var bra kämpat.

Jackpot rullar till Gävle
Övriga V75-lopp vanns i tur och ordning av Catarina Lundströms Super Otto som med Kenneth Haugstad i sulkyn äntligen fick en fullträff i V75 i sin 18:e start i travets elitserie, norsktränade Oscar Ribb (Kenneth Haugstad igen!) Ulf Stenströmers Othello C.D. med Björn Goop i sulkyn samt Peter Untersteiners Staro Fendi som Erik Adielsson vann bronsloppet med.
Sju rätt delade ut 28 073 kronor, sex rätt 113 kronor. Ingen utdelning på fem rätt och jackpot på V75 i Gävle på lördag då en ensam vinnare kan kamma hem runt 42 miljoner kronor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.