Kusk- och Tränarintervjuer inför V75 BJERKE

62

image-3

Mosaique Face och Adrian Kolgjini jagar segern i Oslo Grand Prix på söndag. Foto av CLAES KÄRRSTRAND

På söndag avgörs Oslo Grand Prix med över 1,5 miljoner kronor till vinnaren. Loppet går som V76-6 och här följer en hel del intervjuer inför tävlingarna.

V75-1
– 1 Well Built är en mycket bra häst och jag siktar på att köra en tid nedåt 1.10 på söndagen. Billie de Montfort verkar vara i egen klass, men jag ska göra ett försök att slå henne. Well Built satt fast i V75 på Bergen Travpark förra helgen. Han ska gå utan skor fram och med helstängt huvudlag. Jag har ambitioner, säger tränaren Frode Hamre.
– 2 Lightning Force har tävlat starkt i USA och det är en spännande häst som gör första starten för oss. Han har fått två snabbare banjobb inför den här starten och både Roger och Kenneth har varit nöjda. Han är givetvis svårbedömd för alla och vi får ta det här som ett litet test. Jag tycker inte att man ska ha för höga krav den här gången även fast han har meriter i bagaget, säger Tino Ärling i stallet.
– 3 Billie du Montfort är en elithäst som tillhör de absolut bästa fyraåringarna i Frankrike, på stosidan är hon förmodligen den allra bästa. Hon lekte hem segern senast på Solvalla och det mesta talar för att hon blir svårslagen från alla positioner. Med all rätt blir hon stor favorit.
– 4 Mr Lindy gör också debut för oss och även han är givetvis svårbedömd. Hästen kommer från USA och har fina meriter med sig hit. Vi har varit nöjda med honom i snabbjobben och jag tror att han gör ett fint lopp direkt. Spåret är vettigt, men vi får ändå ligga lågt angående segerchanserna i det här topploppet, säger Tino Ärling i stallet.
– 5 Kapow Hanover tränar bra och är i toppform. På Solvalla satt han fast med krafter sparade. Jag tror han hade blivit tvåa med lucka. Han kommer gå med helstängt, barfota och jänkarvagn. Jag förväntar mig en stark prestation, säger tränaren Frode Hamre.
– 7 Elton Attack kommer till den här starten med tre lopp i kroppen och jag räknar med att formen är stigande. Nu blev spåret långt ut bakom vingen och den franske kanonen Billie de Montfort är ingen lätt häst att knäcka trots att hon möter hingstar och valacker. Vi får vara med och slåss om en skaplig slant i första hand, säger tränaren Tomas Malmqvist.
– 8 Sylvester America håller toppform och har gjort mycket bra lopp på sistone. Näst senast blev han tvåa i Kungapokalen och gången efter det blev han tvåa i Fyraåringseliten på Solvalla bakom Al Dente. Spåret spelar ingen större roll för den här hästen för han är stentuff och kan göra jobbet själv på egen hand. Tyvärr är jag avstängd på söndag för jag skulle mer än gärna kört honom i det här loppet. Han borde dyka upp där framme på nytt, säger Christoffer Eriksson som kört honom mycket på sistone.

V75-2
– 1 Sudbery
visade god form senast och från spår ett kan han eventuellt hålla upp ledningen. Vi testade ett norskt huvudlag senast och han svarade bra på det och vi fortsätter med samma utrustning och balans den här gången. Han är fin för klassen och i front borde han ses med segerchans, säger Anton Sverre i stallet.
– 2 Emmet Brown hade problem med sina testiklar och vi har opererat honom för det. Hästen är på ett gott humör och han har tränat 1.20/2100 meter hemma på gården inför den här uppgiften. Han är dessvärre inte helt att lita på, men vi tror att han gör ett starkt lopp direkt och jag har en god magkänsla inför det här. Resan ska inte vara några bekymmer, säger skötaren Riikka Eskonniemi.

– 5 Inchgower Level håller absolut toppform men han kan vara lite upp och ner i prestationerna. Jag kör till från start och hoppas komma långt fram direkt, han verkar kämpa bäst när han är där framme i fältet.  Han har tidigare gått med järnskor, nu blir det aluminium runt om. Dessutom blir det helstängt huvudlag och jänkarvagn som vanligt. Utan att jag kan motståndet helt så är han en liten outsider, säger Pål Buer.
– 6 Muchmoremuscles kämpade starkt senast och kom i mål på en bra tid bakom starka hästar på V75. Formen sitter där och kommer han till borde det finnas möjligheter i ett sådant här lopp. Vår häst är inte sämre än någon annan, men för att han ska vinna måste han ha tur med positionerna, som alltid på V75. I nuläget ändrar vi inte på något, säger Tino Ärling i stallet.
– 7 Rio Grande gjorde ett fint lopp på Solvalla 30 maj. Läget är vanskligt och jag kan sträcka mig till en platschans om han får sitt lopp. Han gick utan skor senast, men det blir skor bak på söndag, säger Steen Juul.
– 8 Snabba Cash gjorde det bra i comebacken och hästen ska vara bättre med ett lopp i kroppen. Tyvärr fick vi ett svårt spår och jag hoppas att det stämmer med positionerna. Hästen lär göra ett bra lopp och vi får se hur långt det räcker, säger Peter Untersteiner.
– 10 Novel Broline var inte som bäst senast på Biri utan att jag hittat något fel på honom. Hästen har gjort sina bästa lopp i ledningen och det var kanske orsaken. Vi får ingen ledning från bakspåret och det gör att jag räknar honom mer som en platschans än segeraktuell. Han går utan skor runt om som vanligt, säger Geir Vegard Gundersen.
– 11 Toto är en bra häst och var fin i seger på Billund senast. Han har blivit mer stabil men spår 11 är vanskligt. Oavsett är han en outsider i mina ögon, kapasiteten är som sagt god. Inga ändringar innebär stängt huvudlag och barfota fram, säger Christian Lindhardt.
– 12 Trine Hellebjerg har inte haft flyt i år och formen är mycket bättre än de senaste resultaten visar. Hon matcher konkurrenterna på kapacitet, men spåret är hopplöst. Löser det sig med positionerna och tempo tycker jag att hon ska räknas som en liten outsider, säger tränaren Anders Pedersen.

V75-3
– 1 Uranie Lorraine vinner mycket sällan och kort distans är inte hennes bästa. Från innerspåret är det en mindre premie som gäller.
– 2 Premance Simoni kommer från en bra insats på Solvalla där öppningen blev stenhård. Med tanke på det höll hon bra till mål. Hon tränar fortsatt bra. Vi hamnar bra till härifrån från ett bra spår och hon är med och kämpar där framme utan strul på vägen. Vi har inte planerat några ändringar, säger tränaren Frode Hamre.
– 3 Fleetfoot Hanover har fått ett mycket bättre spår den här gången och den korta distansen passar henne utmärkt. Jag hoppas återigen på en stark insats och min häst borde kunna vara med och slåss om en framskjuten placering trots att motståndet är tufft, säger Peter Untersteiner.
– 4 Ruth Reerstrup var en besvikelse senast och jag tror inte hon är i bästa form. På kapacitet matchar hon de flesta i stoeliten, men jag vill inte kalla henne annat än en outsider denna gången. Hon ska gå utan skor runt om, säger tränaren Bo Westergaard.
– 6 Stylish Hanover fick dessvärre ett tungt lopp senast, men vi var ändå nöjda med henne. Hon är i ett bra slag och den här gången blir det barfota fram. Vår chans finns om det blir tempo på loppet, blir så fallet ska hon inte vara helt avsågad. Det blir inga ändringar på huvudlaget eller vagnen, säger Lars Friberg.
– 7 Patricia Hastrup är i strålande form och gick nytt rekord när hon vann senast. Hon har ett svårt spår och möter bra hästar, så jag vill inte ligga för högt på förhand. Hon tävlar med skor runt om och öppet huvudlag, säger Per Oleg Midtfjeld om stoet som tränas av Jens Kristian Brenne.
– 9 Glad Hall T. har haft problem med ryggen även varit förkyld , därav de få starterna i år. Nu har vi fått träna på bra en stund och jag märker i träningen att hon är sitt gamla jag igen. Formen tror jag är väldigt bra, men hon behöver lopp och det är första gången hon möter den äldre stoeliten. Vi har läge för en invändig resa och hon kan spurta bra om det löser sig på vägen. Hon går utan skor och med jänkarvagn som vanligt. Jag är nöjd med en peng, men helt utan möjlighet på en plats har hon inte, menar tränaren Terje Rostad.
– 10 Rossella Ross fick ingenting med senast i stoeliten på Solvalla. Denna gång drar läget ner möjligheterna och stoet får hoppas på överpace där framme. För tre starter sedan var hon trea i Lovely Godivas lopp bakom Backfire och Talk The Talk och hon är bra när hon löper på topp, säger Christoffer Eriksson som körde senast.
– 11 Youana visade strålande form i den senaste starten och det är inget snack om att hon hävdar sig fint i stoeliten. Hästen vinner inte på beställning och från det här läget är det en tredje-fjärdeplats som gäller i första hand.
– 12 Seaborn Simona fick loppet lite förstört i Östersund senast och satt fast i mål där. Hon har haft otur med spåret den här gången och det är först och främst en slant som gäller, eller kanske sista trioplatsen. Men hon plockar många till slut med tempo på loppet så helt chanslös är hon väl inte även om jag inte känner till alla motståndarna. Hon går med fyra aluminiumsskor, säger Amanda Robertsen.

V75-4
– 1 Lome Brage har dragit drömspåret och chansen steg sedan värsta konkurrenten Lannem Silje hamnade i andra ledet. Taktiken är klar och det är att ta hand om täten och stanna där in i mål. Jag tror att han kan springa en 1.19-tid på Bjerke och eventuellt blir det skygglappar den här gången, i övrigt inga ändringar, säger Per Oleg Midtfjeld.
– 2 Doktor Jaros drabbades av transportsjukan på väg till Finland och det var ett tag ganska allvarligt. Det ser ut som att hästen har kommit över det och han ser väldigt fin ut i träningen. Vi har sänkt käkremmen och han öppnar numera bättre från start. Han kommer att sänka sitt rekord, men jag anser att han inte är segeraktuell mot det här motståndet över den här distansen. Kan han vara fyra-femma är vi helnöjda, säger Erik Skofsrud.
– 3 Tin Tveiter fullföljde väldigt bra senast i Elitkampen efter en tuff öppning. Här blir det ledningen och sedan släppa till Lome Brage som jag tror vinner loppet. Jag ändrar inget i utrustningen och kan han vara trea-fyra är jag nöjd, säger Kåre Refsland.
– 4 Tekno Odin var bra senast på Solvalla och de sista 100 meterna klockade jag honom i 1.13-tempo och det var synd att han inte fick upp farten tidigare. Det är två, tre hästar som kan vinna det här loppet och Tekno Odin är en av dom. Hästen gick barfota senast utan att det hade avgörande effekt och jag bestämmer efter värmningen hur det blir med balansen den här gången. Tekno Odin har kapacitet att vinna och positionerna och dagsform kommer att avgöra, säger Öystein Tjomsland.
– 6 Neslands Loke vann på ett fint sätt på Forus mot ganska enkelt motstånd. Nu är det tuffare och jag hoppas på ett fjärde-femtepris. Inga ändringar, säger Kåre Refsland.
– 7 Stjernejerven står illa till mot topphästar. Formen är bra, men härifrån blir det att försöka hitta en invändigt position och köra för bästa möjliga placering. Inget för spelarna, säger Geir Vegard Gundersen.
– 8 Ulsrud Tea fortsätter att imponera och gjorde nog karriärens bästa lopp senast på Solvalla. Nu har hon fått ett dåligt spår och kommer att hamna på efterkälken, men jag har ändå vissa förhoppningar om att hon ska kunna ta sista platsen med lite tur. Möjligen provar vi en modifierad sulky för första gången, i övrigt inga ändringar, säger kusken Svein Ove Wassberg.
– 9 Lannem Silje har tagit loppet på Solvalla på bästa sätt. Hon är inte i riktig toppform ännu, men jag kanske klarar att pricka in den till den här starten. Lannem Silje blev bättre över sommaren förra året. Hon fungerar perfekt för dagen och kommer att gå med samma utrustning som tidigare och bakspåret får kusken lösa. Jag har bästa hästen och tror på seger igen, säger Ole M. Skrugstad.
– 10 Föynland Kongen är snabb från start och vi skulle helst ha haft ett framspår. Nu blir det att köra bakifrån och hoppas på pengar. Kanske kan han trava under 1.20 för första gången? Inga ändringar är aktuella, säger Geir Flåten.

V75-5
– 1 Tano Bork har jag alltid ambitioner med, men han var inte som bäst under Copenhagen Cup-dagen. Detta är en riktigt bra häst i grunden, men den här gången är motståndet tufft och jag vet inte hur långt det kan räcka den här gången. Inga ändringar, säger Christian Lindhardt.

– 2 Dante Boko var kanonfin senast på Solvalla när han vann på snabba 1.10,5a/1609 meter för Adrian. Nu fick han ett perfekt läge och han gör knappast bort sig, säger Lutfi Kolgjini.
– 4 Rod Stewart var fantastiskt fin i både försök och final senast i Sweden Cup på Solvalla. Tyvärr blev han ”diskad” i finalen, men det fanns tveklöst vinstkrafter kvar i rygg på ledaren. Hästen är i absolut toppform och han måste starta med segerchans igen, säger Christoffer Eriksson som körde senast.
– 5 Love Voice var bra senast efter paus, men möter helt annat motstånd den här gången. Han gick över i passgång näst senast på Åby och då var det i 1-11-tempo så hästen har tempot i kroppen. Han får smyga med och köras till slut och jag förväntar mig ingen seger utan hoppas han gör ett bra lopp. Eventuellt provar vi en jänkarvagn för första gången, det bestäms efter värmningen, inga ändringar i övrigt, säger Jan Kristian Överdal.
– 7 Tumble Dust kom bort efter galopp i den senaste starten och gången innan det blev han alldeles för hetsig i ledningen på Mantorp. Det är alltid vinna eller försvinna med den här hästen och så har det varit mest hela tiden. Jag har en häst som duger i de här sammanhangen och han räcker långt om det stämmer med löpningen, säger tränaren Tomas Malmqvist.
– 8 Exodus Hanover håller finfin form, men har dessvärre inte haft någon tur i loppen på sistone. Hästen ser stark ut och han kommer att göra ett bra lopp på söndag. Nu drar spåret ner förhoppningarna och vi får ligga lågt trots att hästen är bra. Han tävlar med största sannolikhet precis som tidigare när det gäller balans och utrustning, säger Tino Ärling i stallet.
– 9 Tycoon Conway Hall har inget bra spår, han är väldigt snabb ut med framspår. Hans temperament har ställt till det tidigare för honom, men han har blivit allt bättre. Han är med för att lära och jag tycker att han är ett litet platsbud, men detta är nog min bästa chans den här dagen. Inga ändringar, säger Steen Juul.
– 11 Viking Va Bene vann väldigt enkelt senast och han har aldrig varit bättre. Från ett fint startspår hade jag haft stora segerförhoppningar, men nu är vi helt beroende av vad dom andra gör. Jag vill kalla honom för en outsider som ska med på kupongen. Vi kommer inte att göra några ändringar, säger kusken Geir Vegard Gundersen.
– 12 Rolex Bigi var jättefin vid segern senast och jag tycker att han känns fortsatt bra. Vi har laddat mot det här loppet och det var synd att han fick iskalla spår tolv bakom startbilen. Det är bara att hoppas på att det blir hård körning hela vägen och att det sedan klaffar med positionerna. Han är i alla fall i ett bra slag och tanken är att köra barfota runt om igen, säger Maria Törnqvist.

V75-6
– 1 Trebol är en rejäl häst som alltid gör sitt bästa i loppen. Han kommer till den här starten med god form och han kan vara en platsrysare om det klaffar med löpningen.
– 2 Vincennes kvalade in till Elitloppsfinalen med ganska god marginal i försöket. I finalen blev det krångel med positionerna, men stoet gjorde ändå ett mycket bra lopp och tränaren var nöjd efter loppet. Hon flög fram till slut i Finlandia Ajo och från ett perfekt läge måste hon ses med segerchans.

– 3 Oasis Bi gjorde ett fullt godkänt lopp senast utan att vara som allra bäst. Hästen gör sina bästa lopp när han får bestämma i ledningen och han räcker långt om han har en bra dag. Dessvärre är han vassare över kort distans.
– 4 B.B.S.Sugarlight är fortsatt i knallform och han var som vanligt i ett dressyrpass i måndags förmiddag. Han kommer att få lite lättare intervaller på torsdag också. Före Olympiatravet gick jag ut hårt och tyckte att segerchansen var en sjua på en skala till tio och jag lägger mig på en sjua igen. Jag tror att en revanschssugen Support Justice blir värts att slå, men jag är också spänd på vad Papagayo E. kan. B.B.S.Sugarlight kommer att gå med sin vanliga utrustning, säger Fredrik Solberg.
– 5 Support Justice har fått ett bra spår för honom. Han är lika bra som förra året när han blev tvåa i det här loppet, men det har inte klaffat för oss. Jag väljer att ligga lite lågt tills det att han visar det han kan och tycker att han är en outsider. Support Justice gick skolös på Solvalla, nu kommer han att gå med skor bak, som tidigare, säger Geir Vegard Gundersen.

– 7 Ustinof Du Vivier galopperade oturligt bort sig senast på Solvalla. Hästen vann knappt gången innan i Paris och formen är något svårbedömd.
– 8 Universe De Pan satt fast med rubbet i Finlandia Ajo och med tanke på det var han en besvikelse gången efter i Elitloppsförsöket. Hästen har varit ojämn på sistone och han måste höja sig om det ska bli seger från det här spåret.
– 9 Papagayo E. Fick sitt sista banjobb i tisdags och han har aldrig sett bättre ut. Spåret är jag mycket nöjd med. Jag är är nöjd med en plats, men från bakspår är vi beroende av vad vi hamnar och vad dom andra gör. Papagayo E. Gick barfota för första gången senast och gör så igen om banan tillåter det, det avgör jag efter första värmingen. Jag är optimist, säger Jan Kristian Waaler.
– 10 Mosaique Face har tagit Elitloppet på bästa tänkbara sätt, i finalen var han fantastisk som tvåa bakom spetsvinnaren Magic Tonight. Jag körde ett jobb med honom i veckan och han kändes oväntat smidig och fin. Jag tror att hästen är ännu bättre den här gången och trots bakspåret har jag en bra känsla, säger Lutfi Kolgjini.

V75-7
– 1 Admiral Baggi gillade inte den hårda banan senast i Bergen, därav den svaga insatsen. Han behövde den genomköraren och ser fin ut i träningen efteråt. Hästen är snabb ut och står distansen och kan gå en 1.15-tid och hur långt det räcker mot de bästa tilläggshästarna vet jag inte. Han reser lite dåligt och vi kör på natten till söndag. Admiral Baggi ska gå med skor som vanligt, däremot funderar jag på att byta ut det stängda huvudlaget mot ett norskt, det bestäms på söndag. Jag är nöjd med pengar, men vill inte avskriva honom som ett platsbud, säger Geir Johansen.
– 2 Rattigan klarar spåret och han hade samma i ett lopp på Forus tidigare i år. Den dagen var hästen inte som bäst och i loppet efter på Charlottenlund kom han fort till slut, men galopperade in på upploppet. Jag misstänker att banan var i hårdaste laget, därav galoppen. Rattigan kommer att gå utan skor och jag funderar på att sätta på ett norskt huvudlag för första gången. I första hand är det pengar som gäller bland många tuffa konkurrenter, säger Knud Mönster.
– 3 Wine And Dine visade stigande form senast efter en stark avslutning. Formen ska vara på gång, men han räcker knappast till seger i det här sammanhanget. Det är några hästar på tillägg som är alldeles för bra. Blir han fyra-femma är det jättebra, säger Anton Sverre i stallet.
– 4 Migration testar extrem lång distans för första gången. Jag är lite osäker på om han klarar det. Taktiken är att smyga med och ta det vi kan få. Han kan bli bland de tre-fyra med maxklaff. Jag kommer inte att göra några ändringar, säger Frode Hamre.
– 6 Thunder Peak blev lite för lätt i balansen senast och jag kommer att lägga på sulor fram den här gången. Detta är en bra häst som möter många andra bra hästar. Thunder Peak kan vara en liten outsider, säger Steen Juul.
– 9 Laugh At My Face håller fin form, men möter knallhårt motstånd. Kan vi slåss om den sista platsen är jag väldigt nöjd. Det blir inga ändringar, säger Kristian Malmin.
– 10 For Pleasure As gjorde ett kanonlopp när han vann senast under Elitloppssöndagen. Hästen har tagit det loppet på ett bra sätt och jag tror att formen sitter där den ska. Nu är det hårdare emot överlag, men med rätt lopp är allt möjligt. Vi har en mycket fin häst och jag tror inte att det blir några ändringar på balans och utrutning, säger skötaren Christina Eylert.
– 11 Frozen blev uppkollad av veterinär efter senaste loppet och han blev behandlad för ett par mindre saker. Jag var ett tag inne på att starta i Harper Hanovers lopp, men avstod och siktade in mig på Oslo i stället. Frozen har tränat utan anmärkning och har fin form. Det blir inga ändringar, säger Peter Jensen.
– 13 Alfas Da Vinci ser fin ut i träningen och hästen mår jättebra. Nu är han ute över sin bästa distans och vi tror att han gör ett bra lopp på nytt. Det finns några bra motståndare, men han ska inte vara ur matchen ändå, säger Francois Travert i stallet.
– 14 Marshal Hackstable räckte inte till senast i Harper Hanovers lopp. Formen är god, men från det här läget jagar han bara pengar.
– 15 Mellby Viking blev tvåa i Harper Hanovers lopp senast bakom vinnaren Indigious. Nu har hästen fått två lopp i kroppen och formen ska vara stigande. Distansen är hans allra bästa och den här gången är det enklare emot överlag. Trots dubbla tillägg måste det vara god segerchans.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.