Läget med Nuncio inför V75 Onsdag

27

nuncio inför v75

Det är dags för Solvallas magiska V75-kväll med Jubileumspokalen.
Storfavorit är Nuncio som är tillbaka efter att ha varit struken för feber.
– Det var märkligt och han såg lite hängig ut. Men nu verkar hästen ruggigt fin igen, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

Nuncio är stjärnhästen på allas läppar denna onsdagskväll på Solvalla. Han är klar favorit i Jubileumspokelen med en miljon kronor i förstapris. I sin senaste start så plockade han ner ledande Tycoon Conway Hall från dödens i Årjängs Stora Sprinterlopp. Innan dess var han tvåa i Oslo Grand Prix där han även då gick i dödens och fick ge sig knappt mot en smygkörd Your Highness.
– Han hade en hel del krafter kvar efter senaste loppet. Speciellt trött var han inte, säger Stefan Melander om loppet som Nuncio vann på tiden 1.09,7.

”Har aldrig varit med om någon liknande”
Tränare Melander valde att stå över Hugo Åbergs Memorial och istället satsa på ett lopp hemma på Solvalla. Det var tänkt som ett genrep inför Jubileumspokalen. Men någon start där blev det inte då Nuncio blev struken samma dag.
– Det var märkligt faktiskt. Han hade tränat precis som vanligt dagen innan och jag hade även varit ute och kört honom samma dag. Då var allting normalt. När Catharina sedan kollade tempen på honom efteråt så hade han 39,5. Hon gick hem och käkade lunch och när hon kom tillbaka och kollade igen så hade han 38,7. Det var konstigt och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Stefan Melander.
– Han såg lite hängig ut i boxen och vi tar såklart inga risker och det går inte att starta om hästarna har feber. Dagen efteråt var han feberfri och allt var som vanligt igen. Sedan har han tränat på precis som han brukar göra. Han har heller inte haft någon feber sedan just den dagen.

”Det verkar kanon allting”
Nuncio
har spår sex bakom bilen i Jubilemspokalen (V75-6) och körs som vanligt av Örjan Kihlström. Den femårige stjärntravaren, som snart har sprungit in 23 miljoner kronor, är klar favorit.
– Det är klart att jag hade önskat att jag hade fått ett lopp i honom som det var tänkt. Men han klarade precis samma upplägg i Årjäng när han vann och då var det en månad efter starten i Oslo. Hästen känns ruggigt fin i jobben, det gör han faktiskt. Det verkar kanon allting och han är precis lika fin som tidigare. Jag är jättenöjd och det är klart att jag tror på Nuncio, även om det är bra hästar med. Det är ett tufft lopp. Balansen blir troligtvis barfota fram precis som senast, säger Tarzan.
Värsta hotet kanske kommer ifrån stallkamraten Volstead som är andrahandsfavorit.Volstead ståtar med tre raka segrar, har spår sju bakom bilen och körs av Björn Goop.
– Volstead är bra och är kraftigt på gång. Det är en riktigt fin häst och det har jag sagt hela tiden. Han kommer att vinna ett stort lopp framöver, även om han redan har vunnit ett ganska stort lopp i år när han vann i Gävle. I fjol vann han ju Kungapokalen. Nu fick han tyvärr dåligt spår men öppnar bra och han tillhör de bättre i loppet. Även han går troligtvis barfota fram.

”Det är två kanonhästar”
Stall Stefan Melander har ytterligare ett par intressanta hästar till start inom V75. Bland annat Cruzado dela Noche i V75-3 som imponerade stort när han vann Norrlands Grand Prix senast och plockade ner ledande Tobin Kronos.
– Cruzado dela Noche är en ruskigt bra häst och det såg vi ju senast. Han har verkligen gått kanonbra och jag är jättenöjd med honom. Det är jag även med French Laundry som satt fast med krafter kvar senast. Han kändes laddad och fin och han är bra nu ”Frenchen”, riktigt bra. Det är två kanonhästar.
– Nu står båda med tillägg över kort distans men det är inte så många hästar framför och även om de är ovana vid voltstart så är båda förnuftiga. Jag tror att de ska ta sig iväg bra och sedan tål de att springa på. Troligen barfota runt om på båda två.

”Är oerhört gynnad av 2600 meter”

Du har ytterligare två hästar med inom V75, Panoramic i Ahlsell Legendsloppet som körs av Anders Lindqvist, samt Coco de Vie i stoloppet. Vad säger du om dessa?
– Panoramic (V75-1) har haft lite stolpe ut och är bättre än raden. Senast kom han bort på banan i Rättvik när han gick barfota. Banan blev för hård och det var därför han galopperade. Läget är dåligt men på den rutinerade kusken kanske han kan vara trea, fyra.
– Coco de Vie (V75-5) står bra inne i klassen även om läget är dåligt. Men hon spurtade bra senast och kom fort den sista biten. Gången innan hade hon trafikproblem. Hon är oerhört gynnad av 2600 meter och täta starter är också ett plus. Det är bara ston med den här gången och jag tror att hon även ska vara lite vassare nu. Barfota fram eller barfota runt om, säger Stefan Melander.

Föregående artikelJim Oscarsson till Solvalla
Nästa artikelHan sticker ut hakan inför V75 Onsdag

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.