Lähdekorpi sticker ut hakan inför V75 Söndag

20

lähdekorpi extra v75

Kari Lähdekorpi fick vara med om mycket under sin tid som tränare. Här sminkar han sig med guldfärg efter segern i Olympiatravet 2007 med hästen Gentleman. Foto: Thomas Blomqvist

Under många år en av Sveriges mest framgångsrika travtränare.
Numera tv-man och tipster hemma i Finland.
Inför söndagens V75-omgång på Vermo visar Kari Lähdekorpi att han fortfarande kan och vill sticka ut hakan.
– Jag kan inte se hästen förlora! säger han om sin egen Victory Bonsai i avdelning tre.

Hösten 2012 la Kari Lähdekorpi av som travtränare och flyttade till Finland.
Efter snart tre år börjar det nästan likna ett slut och inte ett tillfälligt avbrott med tränarverksamheten som många har trott.
Detta efter lite drygt 3 000 segrar – varav 271 kom i V75.
På söndag tar V75 en tillfällig avstickare till Finland och huvudstadsbanan Vermo. Och jodå, den färgstarke travprofilen tror sig kunna vinna ännu ett V75-lopp – den här gången som hästägare.
Kari Lähdekorpi är mångsysslare numera och har fortsatt med hästaffärer. 8 Victory Bonsai (V75-3) äger han halvparten i. En fyraårig hingst som inledde karriären som tvååring för Robert Bergh då det blev tre raka segrar från debuten.
Nio segrar på 13 starter är hästens snygga facit. Victory Bonsai tränas av Heikki Korhonen och körs på söndag av sin ordinarie kusk Mika Forss.
– Det är en fruktansvärt bra häst. Han har startat fyra gånger i år och vunnit alla lopp och har gjort det på ett bra sätt. Det är ett fyraåringslopp på söndag och jag tror inte det ska spela någon roll att det är ett åttondespår.
Du låter mycket nöjd med hästen. Ett spikförslag med andra ord?
– Normalt är det en ganska bra spik. Jag kan inte tänka mig att han förlorar! säger Kari Lähdekorpi.
Du har varit flitigt i finsk tv under de här åren och har sagt att du trivs i rollen framför kameran.
– Ja, men jag jobbar inte med tv något mera. Jag var inte nöjd med hur vi gjorde programmen till slut och ville inte vara med. Nu har jag sedan ett år gjort eftersnack med egen kameraman efter V76 som det heter i Finland och nu startar vi på försök en tipssida. Det kan vara svårt att få det att gå runt i Finland men vi provar.
Vad har du för tankar om V75-7 på söndag, tillika Finlandia-Ajo med en miljon kronor till vinnaren?
– Känslan när jag läste loppet var direkt att 4 Oasis Bi med Björn Goop är vinnaren. Men hur ska Björn göra från start? Jag vet inte om det bara är jag som tycker det – men Oasis Bi är väl sämst i ledningen? Han var fruktansvärt bra bakifrån som tvåa i Olympiatravet senast och nu när hästen gått så bra från andra positioner kanske han klarar av att gå utvändigt ledaren en gång och ändå vinna loppet?
Så det blir ”dödspositionen” för Oasis Bi i Finlands elitlopp menar du?
– Kanske. Björn kommer i alla fall inte förbi 3 Bret Boko. Det går kanske om det blir en långdragen körning som förstör för båda hästarna. Men normalt inte. Oasis Bi är i grunden en bättre häst men Bret Boko är absolut ingen utfyllnad i loppet som folk kanske tror. Jag har pratat med tränaren Markku Nieminen och de vill att hästen körs i ledningen om den kommer dit. Bret Boko är bäst om han går i ett jämnt och hårt tempo – 09,5-1.11-tempo – så det kommer inte att bli fråga om att försöka bluffa bort loppet. Nieminen har jävligt bra form på sina hästar nu också.
Vad anser du om franske titelförsvararen 9 Univers de Pan?
– Det var en smickrande tid i den senaste starten för Univers de Pan. Jag kan ha fel men jag tror ändå inte att han alls är i samma form som i fjol. Kusken är kanske lite för orutinerad och i år tror jag inte det går att köra hästen hur som helst och ändå vinna. Så mitt tips är Oasis Bi etta och Bret Boko tvåa. Jag tycker också att Stig H Johanssons häst 7 Kash’s Cantab ska räknas trots ett dåligt spår, den har varit bra på slutet.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.