Lars I Nilsson inför V75 Kalmar 22 juni 2014

228

truculent

Lars I Nilsson, Truculent och Johnny Takter är i hetluften på söndag i Kalmarsundspokalen, V75-3.Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Han fick sitt stora genombrott när han vann guldfinalen och fick en inbjudan till i Elitloppet.
Truculent är en av de hetaste kandidaterna i Kalmarsundspokalen men tränaren Lars I Nilsson är tydlig med en sak.
– Hästen känns fin och kommer att göra ett kanonlopp. Men den absoluta toppformen ska peka till Hugo Åbergs, säger Nilsson.

Historien om Truculent som skadades svårt för några år sedan och är ihopskruvad med sju, åtta skruvar i benet är välkänd för de flesta. Lars I Nilsson har alltid haft en förkärlek till den här hästen som har varit hans ögonsten från första början. Att Jägersro-tränaren har fått rätt om sin stjärnhästs kapacitet har Truculent visat med besked. 20 segrar på 37 starter, seger i guldfinalen i Gävle och en plats i Elitloppet talar sitt tydliga språk. I elitloppsförsöket hade Truculent ett dåligt läge med spår sju bakom bilen men han avslutade strålande ute i spåren utan att nå en finalplats.
– Han visade i Elitloppet att han är en häst av högsta nivå och hör hemma i den klassen. Hade han haft ett bättre spår i försöket tror jag att han hade kunnat slå Timoko, som nu är på allas läppar. Min häst kom bara längre och längre ut i spåren när han attackerade och avslutade otroligt fort. Han tog ju flera längder på de andra över upploppet, säger Lars I Nilsson.
Hur har hästen tagit de senaste starterna?
– Han har tagit loppen bra och känns fräsch och fin. Det blev täta starter i Gävle och på Solvalla och vi tog ner honom och bara skrittade en tid. Jag har även kört intervaller i sanden som vi brukar göra och inte vässat honom på något vis. Han borde heller inte ha tappat någon form och nu vill jag att han håller en hög form hela sommaren som ska peaka till Hugo Åbergs. Vi är inbjudna dit och det är det stora målet, menar Lars I.

”Kommer inte att köra livet ur honom”
I söndagens V75-omgång är Truculent en av förhandsfavoriterna i Kalmarsundspokalen. Han har spår nio och körs som vanligt av Johnny Takter. Tränare Nilsson är tydlig med att det här loppet inte är det viktigaste för Truculent.
– Självklart är vi med för att tävla och jag tror att han kommer att göra ett kanonlopp. Men han är lite utlämnad till vad de andra gör och hur tempot blir. Vi kommer inte att köra livet ur honom för jag vill som sagt toppa formen till Hugo Åbergs. Han ska göra en start till om 14 dagar och då kommer hans form att stiga ytterligare.
– Därmed inte sagt att inte är i form nu för det är han. Men det är små, små detaljer det handlar om och jag har en plan inför Åbergs. Det är alltid ett vågspel att träna hårt inför ett lopp. Jag kan säga att vi har jobbat hästen på samma sätt nu som inför starten på Jägersro då han vann på 1.11,7. Sedan kom han riktigt i stöten efter det loppet och sprang 1.09 och jag tror att han håller samma standard nu.

”Kommer Oasis Bi till ledningen blir han svårslagen”

Så hur ska man värdera hans vinstchans i V75-3?
– Om jag säger så här, jag blir inte ett dugg förvånad om han står som segrare men blir heller inte ledsen om han är fyra eller femma. Det kan ju bli så att han inte kommer till i loppet från sitt bakspår. Det är flera startsnabba hästar med i det främre ledet och vi får hoppas att de kör på och helst att Monster Drive håller ledningen. För kommer Oasis Bi till ledningen i första kurvan så blir han extremt svårslagen. Min häst kommer hursomhelst att göra ett bra dagsverke och han öppnar bra även från bakspår och följer ryggar.
– Det blir spännande och kul för Kalmartravet att de har fått ihop ett så här fint lopp. Den här V75-dagen brukar vara en trevlig travdag varje midsommar med mycket folk på plats, säger Lars I Nilsson.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, det blir maximal balans, barfota runt om och jänkarvagn.

Du har även med Com Z. i V75-4. Hur ser du på hennes möjligheter?
– Det är en riktigt bra häst som jag gillar jättemycket. Hon är fortfarande i en klass lägre än vad hon har kapacitet till. Hästen har gjort bra lopp för mig och har fin form men tyvärr har hon spår tolv och det blir svårt över 1600 meter. Trots att hon kanske springer en tid runt 1.12 eller 1.12,5 så är det väldigt svårt att ta in längder om man ska ut i spåren.
– Hon är annars inte sämre än någon annan i fältet och med ett bättre spår hade jag trott på en toppchans. Nu får vi ligga lågt men det här är en häst som är värd att följa framöver och hon kommer att vinna fler lopp. Vi får helt enkelt hoppas på tokkörning så att hon kan komma in i matchen. Hon går barfota runt om, med halvstängt norskt huvudlag och jänkarvagn som vanligt.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDrömmer om en Travfest på Torne Älv
Nästa artikelLunchdubbel Lindesberg 21/6-2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.