Lennartsson het inför V75

14

image-9

Per Lennartsson.Foto av Kanal 75

I lördags vann han Svensk Uppfödningslöpning med Gareth Boko.
Det spräckte också årets förargliga V75-nolla.
– Det känns jäkligt stort, nu hoppas jag att det lossnar, säger Per Lennartsson under en pratstund inför lördagens övningar på Rommetravet.

 
Har det varit roligare att gå till jobbet den här veckan?
– Som travtränare får man inte tänka så, men det är klart att det blir enklare när det går bra. Hela rörelsen får mer motivation när man får framgångar, men samtidigt kan man inte lägga sig på rygg när det går sämre. Men visst, det har varit en bra vecka.
Var sätter du in den här segern i karriären?
– Svårt att säga. Min rörelse har ju varit så svajig genom åren. Ibland har vi haft toppår, då känns det som att man vinner hela tiden. Men när vi som nu haft en sämre period och kommit tillbaka som vi gjort sista halvåret, då känns det jäkligt skojigt. Och kronan på verket är ju att vinna ett sådant här lopp. Just när jag är inriktad på unga hästar, att få vinna det största tvååringsloppet i Sverige, det är speciellt.
Du har ju varit nära tidigare utan att lyckas i just Svenskt Uppfödningslöpning…
– Precis, jag var ju trea i fjol med Xceed G.T. och tvåa året innan med Orion Tilly. Den gången körde jag ju själv favoriten Enya Boko, men hon galopperade bort sig i starten. Att det sedan var premiechansningen och dubbla prispengar gjorde det ju ännu bättre.
1,4 miljoner, det borde vara den största prischecken du kört in i karriären. Derbysegern med Jolly Rocket gav ju ”bara” 1,3 miljoner…
– Ja, i sådana fall stämmer det nog. I alla fall med egentränat. Det är inte så många lopp om året man kan köra in sådana pengar.
Det var också årets första seger på V75…
– Ja, jag vet… Sedan kan jag tycka att just det mest är tillfälligheter eftersom jag inte haft så mycket att köra med i år.
Har det hänt förut, att du tar första V75-vinsten i slutet av november?
– Usch, sådana negativa tankar har jag inte. Men det är möjligt att det inte har hänt. Jag vet att jag vann med Nelly Burge i december i fjol, men att det ska dröja ett år till nästa gång. Nej, jag kan inte komma på att det hänt förut, det var nog länge sedan i så fall.
Så då är det proppen ur med start på lördag?
– Hoppas det, även om det inte är några jättechanser.
Alvena Pele (V75-3) och Harvey Tornado (V75-5) brukar båda tävla utan skor, vem är mest missgynnad av barfotaförbudet som trädde i kraft 1 december?
– Det är nog Harvey, han har ju i princip tävlat barfota hela karriären som äldre. Pele har faktiskt gått väldigt bra med skor också. Han gick ju med bakskor när han joggade en 1.11-tid näst senast. Senast borde han ha gått med skor, den enda förklaringen jag har för insatsen är nämligen att han klev på något och blev hovöm. Han tappade travet så plötsligt på sista bortre långsidan.
Vad kommer de att tävla med för skor?
– Det beror på banan förstås. Men blir det fina förutsättningar med en bana som hade gått att tävla barfota på kör vi lättast tänkbara aluminiumskor, sådana som bara väger tio gram. Det är inte samma sak som barfota förstås, men så nära man kan komma.
Då börjar vi med Pele, hur ser du på hans chanser?
– Som vanligt beror mycket på om vi kommer till ledningen, det är där han trivs bäst. Han har känts fortsatt fin i jobben efter förra loppet och jag var väldigt nöjd med honom i starterna innan så jag vill tro att formen är intakt och att det var banan som ställde till det. Det var inte första gången som han uppträdde på det viset när underlaget varit kladdigt. On Track Piraten är förstås en mycket tuffare häst än min, men får vi spets och kan rycka åt oss några längder ur sista sväng kan det hålla. Men jag är inte säker på att vi når dit den här gången, Art On Line är en snabb häst att ha på insidan och bakifrån tror jag inte vi kan vinna.
Harvey Tornado vann också från spets näst senast.
– Ja, men det var mest pliktskyldigt. Han springer och sover i loppen emellanåt, senast hade jag fullt upp med att hänga med under loppet, sedan gick han jättebra sista 150. Jag har provat det mesta i huvudlag och på sistone har vi kört med goggles, men det hänger inte på det, det hänger på hur hästen är och det är svårt att få ut 100 procent ur honom.
Kan han vinna?
– Det är ingen häst som vinner på beställning, däremot tror jag mycket väl att han kan vinna något V75-lopp i vinter även med skor, bara det klaffar med tillräckligt hårt tempo. Men spontant skulle jag hålla Alvena Pele som den bättre chansen på lördag.
Några ändringar förutom balansen?
– Nej, de tävlar med jänkarvagn och sina vanliga huvudlag, säger Per Lennartsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.