Vill ha en halvmeter snö inför V75

21

image-8

Skotvång på hästarna vintertid.
Åbytränaren Christina Medin sätter tummen upp med sexårige valacken Qualis Talis inför starten i V75 på Rommetravet på lördag.
– Sommartid hänger han inte med utan nu kommer verkligen hans årstid. Han travar bättre med skor än utan och det får gärna snöa en halvmeter också.

Från och med december är det skotvång på alla hästar som ska tävla i Sverige. Ett förbud mot barfotakörning som ska gälla till den sista februari.
Att det är skor som gäller när V75 drar till Dalarna på lördag ser Christina Medin som ett plus för sin häst Qualis Talis som gjort bra ifrån sig vid två raka framträdanden i V75 på slutet.
I den näst senaste starten inledde Qualis Talis från ett tiondespår bakom bilen och avslutade fint från kön till en andraplats. I V75-finalen på Solvalla gången efter handlade det om ett styggt åttondespår, ett omöjligt lopp i kön och en fullgod insats som sexa.
– Med ett sånt läge i en V75-final sa vi redan på förhand att en matlapp skulle vara en framgång. Vi var jättenöjda med honom och det är bara att hålla tummarna att formen håller i sig, säger Christina Medin.

Kometen 2007
Framgångarna med främst Bowling Inferno ledde till att Christina Medin utsågs till Årets Komet i travet 2007. En utmärkelse hon fick som amatör.
2008 plockade hon ut proffslicens och förutom framgångarma med Bowling Inferno, blev det större segrar med hästar som Intoxicated och Madoff With Money.
Lördagens starthäst Qualis Talis lär aldrig nå upp till de höjderna men har helt klart utvecklats på slutet från en redan hyfsat hög nivå. Den sexårige valacken, med åtta segrar på 29 starter i livet, har med insatserna i V75 på slutet visat att han kommer allt närmare en seger i travets elitserie.
Qualis Talis står perfekt inne i klass I och verkar dessutom behålla fina formen.
– Han har fått lite lugna jobb mellan starterna här och känns precis som vanligt. Han har varit jätteduktig och tanken är att han får tävla på i vinter och att vi sedan tar det lite lugnare när det börjar gå riktigt fort i loppen över sommaren då han har svårare att hänga med, säger Christina Medin.

”Bara plus med skor”
Vinterhalvåret är Qualis Talis bästa tid på året som tävlingshäst. Några gånger har valacken fått tävla utan skor under den varma perioden men tränaren har kommit fram till att han går bäst med skor.
– Han får inte travet att stämma riktigt i svängarna barfota så det här med skor är bara plus. Det ska tydligen bli flera plusgrader på Romme på lördag men för oss hade det gärna fått vara en halvmeter snö. Han blir bara bättre! säger hon och skrattar.
I sulkyn bakom Qualis Talis sitter Björn Goop som har tagit fyra segrar på sju lopp med valacken.
– Ett minus är spåret nu när det är voltstart. Fjärdespår är alltid fjärdespår. Men Björn är ju en av våra bästa kuskar – samtidigt som hästen visat sig så jäkla förnuftig. Jag vill kalla honom stabil och tror inte att det är mer än tio procents galopprisk ändå.
Med ett annat spår där framme..?
– Ja, då hade Björn banne mig suttit i ledningen. För Qualis Talis är faktiskt rätt så snabb ut. Den långa distansen är ett plus och vi åker samma dag. Nej, nu låter det för bra. Nu när jag säger så här blir det väl en jättegalopp…så lite lågt får vi ligga ändå angående spåret, rättar sig Christina Medin.

Fotnot: Prognoserna inför helgen talar om att det kan komma snö under fredagen i Borlänge. Temperaturen ska hålla sig på flera plusgrader natten till lördagen och Rommetravets banmästare Ulf Månsson tror inte att det ska behövas brodd i hästarnas skor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.