Ludde inför Prix d’Amerique

44

imageMosaique Face blickar ut över Atlanten vid Utah Beach tillsammans med sin skötare Linda Sundberg. Foto av Kanal 75

Han tror inte på seger i Prix d’Amerique.
Däremot hoppas Lutfi Kolgjini kunna fylla många svenska plånböcker under årets stora helg i Paris.
– Onceforall Face och Archangel Am är två roliga spel, säger Sveriges tränarchampion efter att ha kört de sista finslipande träningsjobben på Utah Beach i Normandie.

Dubbla derbyvinster som fyraåring, Sveriges vinstrikaste travare 2015.
På pappret är Mosaique Face (på bilden med sin skötare Linda Sundberg) ett urstarkt blågult kort i årets Prix d’Amerique.
Men efter ett misslyckat genrep vill till och med Lutfi Kolgjini spela ner sina chanser att nå den seger har eftertraktar allra mest.
– Jag vet att jag inte har hästen i hundraprocentig form, då blir det svårt att rå på hästar som Bold Eagle och Timoko som båda ser ut att vara på topp, säger Kolgjini i bilen på väg mot Paris från filialen i Normandie där han just kört de sista träningspassen på stranden inför årets största travhelg i Frankrike.
– Mosaique Face fick gå tre gånger 1 500 meter i 1.30-1.35-fart. Han kändes väldigt fräsch och var pigg och glad. Men det är ett normalt träningspass och säger egentligen inte så mycket om formen. I fjol vässade jag honom med intervaller inför Prix d’Amerique, men det gör jag inte i år. Jag hoppas att han ska prestera betydligt bättre än senast då jag inte alls fick det besked jag ville ha, samtidigt vet jag att han inte kommer att tävla på sitt allra bästa.
Hur kommer det sig att du ”bommat” toppformen?
– Det kan vara så enkelt att han inte är någon vinterhäst. Detta trots har han gjort bra lopp här nere. I fjol var jag väldigt nöjd med honom i prepp-loppen, tyvärr blev han sjuk till Prix d’Amerique.
Så då är inte planen att bomba till spets och köra för seger som det brukar vara?
– Nej, jag kommer att köra efter hur hästen känns för dagen. Det kan bli ett mer passivt upplägg. Mosaique är så bra att han kan vara långt framme ändå, det vet jag. Samtidigt känner jag att vi slår ur underläge i år.

”Bästa banmästaren man kan tänka sig”
Betydligt mer optimistiska är tongångarna kring stallets övriga hästar. Den franska filialen har gått som tåget med över tio miljoner kronor intjänat vilket starkt bidrog till att göra Lutfi Kolgjini till Sveriges vinstrikaste tränare under 2015.
– Det har fungerat fantastiskt bra. Vi kör hundra procent av all träning på stranden och hästarna trivs fantastiskt bra med det.
Vad är den största fördelen med att träna på stranden jämfört med hemma?
– Det finns två stora fördelar. Det första är att man alltid har samma bana, året runt. Havet är den bästa banmästare man kan tänka sig. Ta bara i förrgår hemma i Vomb. Då jobbade Lars I Nilsson med banan hela kvällen. Jag tog över och körde halva natten, sov tre timmar och gick upp och skulle träna. Vi hinner knappt börja så släpper tjälen och hela banan kollapsar. Då längtade jag hit ner.
Och det andra…?
– Det är ljuset. Det blir ett annat ljus vid havet och hästarna mår bra av det. Förresten finns det en fördel till. Jag har inte haft en häst som haft slem i halsen sedan vi flyttade ner. Jag tror att det beror på joden som kommer från havet. Däremot måste man ju anpassa sig till tidvattnet när man kan köra. Man har två och en halv timme på morgonen, sedan tre-fyra timmar på kvällen när vattnet dragit sig tillbaka.

Får leta ny gård
En mindre glädjande nyhet är att Kolgjinis tänkta gårdsköp i området gick i stöpet i veckan.
– Nej, det blir inte av. Vi hade sökt bygglov för 30 boxar och det var villkorat i avtalet. Nu fick vi inte det så då blir det ingen affär.
Vad innebär det?
– Att vi fortsätter att leta efter en gård, allra helst här i Normandie, nära havet.
Så då är du tillbaka på ruta ett?
– Ja, det kan man säga. Men å andra sidan är det ingen brådska. Det fungerar som sagt utmärkt att hyra in sig hos Jean Philippe Dubois som vi gör nu och att jag själv ska flytta hit permanent är inte aktuellt på några år.

Rådet: spela
Aktuellt är det däremot i flera av ramloppen i helgen.
Med fem hästar till start vid sidan av Mosaique Face lär Kolgjiniska framgånger kunna värma många svenska spelare på plats på Vincennes, eller hemma vid datorn också för den delen.
De största uppgifterna har El Mago Pellini som går ut i Prix de Luxembourg på lördagen, samt Quick Fix och Dante Boko som drabbar samman i Prix Jean Rene Gougeon på söndagen – två lopp med runt miljonen i totala prispengar.
– Av dem tror jag mest på Quick Fix. Han har utvecklats enormt och kändes otroligt fin i jobbet i kväll, ännu mer snärtig än vanligt. Men eftersom han kommer från tre raka segrar lär han ju bli favorit så det kanske inte är något roligt spelobjekt. Då har jag roligare drag.
Hästarna det gäller är Onceforall Face som gör första starten på fransk mark samt Archangel Am, som debuterar i monté.
– Onceforall har verkligen kommit till rätta här nere och var väldigt fin i dagens jobb, det känns som att han fått en nytändning. Archangel Am gjorde ett kanonlopp senast trots att jag hade honom felbalanserad med järnskor. Nu blir det racerbalans och han var mycket fin i ett jobb under sadel på stranden i början av veckan. Jag tror att båda duger gott i konkurrensen de ställs mot på söndag.
Så rådet till svenskarna är att spela båda?
– De borde stå i vettiga odds så det tycker jag absolut, säger Lutfi Kolgjini.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelStartlistan KLAR till PdA! VEM VINNER?
Nästa artikelSka Bold Eagle ta hem PdA?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.