Ska Bold Eagle ta hem PdA?

29

image-1

På söndagen jagar han segern han saknar.
En vinst i Prix d’Amerique.
Bold Eagle är hästen som ska skänka Sébastien Guarato triumfen med stort T.
– Han blir aldrig ens andfådd, säger tränaren om supertalangen.

På tio år har Sébastien Guarato, 42, växt till en gigant inom den franska travsporten. I fjol tjänade hans hästar drygt 67 miljoner kronor – Europarekord!
Sébastien Guarato har 81 hästar i träning. 30 har tjänat över en miljon kronor och sju har tjänat över åtta miljoner kronor.
Sébastien Guaratos hästar har vunnit allt i Frankrike – utom ett lopp.
Det största.
Närmast var Roxane Griff som blev tvåa bakom Ready Cash 2012.
Men nu är det dags.
Femåriga fenomenet Bold Eagle är storfavorit att vinna årets upplaga av ”världens tuffaste travlopp” – Prix d’Amerique.
– När jag hade Rapide Lebel, Roxane Griff och sådana trodde jag att det skulle bli svårt att få en till. Men den här är bättre än dem, säger Sébastien Guarato.
Bold Eagle gjorde fyra starter som tvååring och vann två. Hästen dominerade sedan sin kull med eftertryck som treåring och gick obesegrad genom säsongen då han även såldes i en jätteaffär och bytte regi på hösten från Jean-Etienne Dubois till Sébastien Guarato.
Tränarbytet innebar samtidigt att Franck Nivard tog över tömmarna i loppen från tidigare ägaren och uppfödaren Jean-Etienne Dubois.
I fjol som fyraåring blev det åtta segrar på nio starter. Bland annat vann Bold Eagle Europaderbyt i Wolvega, Holland. Förövrigt hästens hittills enda start utanför Frankrike.
Annandag jul dominerade han Criterium Continental och blev samtidigt klar för Prix d’Amerique.

Tänker på Varenne
I år har det blivit en formhöjande start och det var för 14 dagar sedan då Bold Eagle hade lekstuga med de äldre elithästarna i Prix de Belgique.
– Vi försöker få ett formmässigt crescendo till Prix d’Amerique, säger Sébastien Guarato som alltså räknar med att hästen ska vara ännu bättre i söndagens storlopp.
När Bold Eagle tävlar ser det väldigt enkelt ut.
– Bold Eagle är en superhäst för att han har allt. Väldigt lugn, enkel att träna och mycket enkel att köra. Bara man visar honom körspöet har han en växel till. Han blir aldrig ens andfådd.
– När han springer med andra får man inget intryck av fart. Känslan är att det går så enkelt. De andra där bakom jagar och flåsar. Det får en att tänka på Varenne, säger Sébastien Guarato.
Om du skulle beskriva Bold Eagle?
– Det är en snäll häst. Han är inte het eller hingstig. Han har ett bra huvud. Det är en snygg häst. Mycket harmonisk. Mycket massa och kraft. Varken för stor eller för liten. Han är bra.
Hur är travet?
– Gången är väldigt flödande. Han flyter fram. Men han behöver lite vikt på framhovarna ibland när han tävlar.
Hur tränar du honom?
– Han går promenader nästan varje dag. Två, tre gånger i veckan går han jobb på rakbanan med stigning. Fyra intervaller över 600 meter. Det är samma träning hela året och det gäller alla mina hästar. Ibland kör jag tre och ibland fyra intervaller. Det beror på. Och minst i 1.20-tempo. Jag har en bana här som är ganska krävande. Jag vill inte jobba dem för sakta utan försöker hela tiden hålla dem i en bra rytm. De ska hela tiden ligga fint i handen. Voila!
På söndagen får vi svaret om Bold Eagle kan upprepa det pappa Ready Cash lyckades med både 2011 och 2012 – att vinna Prix d’Amerique.

Fakta
Namn: Bold Eagle
Född: 22 mars 2011
Kön: hingst
Färg: brun
Starter: 23
Segrar: 20
Tjänat: drygt 5,3 miljoner kronor
Ägare: Pierre Pilarski m.fl.
Uppfödare: Jean-Etienne Dubois
Tränare: Sébastien Guarato
Kusk: Franck Nivard

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLudde inför Prix d’Amerique
Nästa artikelTjomsland dominerar Kallisloppet idag

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.