Lyckad operation för stjärnhästen

195

starhorse

Caballion har visat enorm kapacitet många gånger. Men uppträdandet i loppens slutskeden med flera galopper har gäckat kretsen kring hästen. Nu tror veterinär Jonas Tornell att man har kommit tillrätta med problemen. – Caballion är opererad och allt tyder på att vi har hittat felet. Han är helt perfekt efter operationen, säger tränaren Henrik Larsson.

Sjuårige Caballion har tagit 19 segrar och sprungit in fyra miljoner kronor. Men det är ingen överdrift att påstå att antalet segrar och intjänade pengar hade varit betydligt fler om hästen hade låtit bli att galoppera eller trava sämre i loppens slutskeden. Trots många veterinärundersökningar har man inte lyckats hitta vad som varit orsaken till Caballions uppträdande.
Visar ingen smärta längre Men nu tyder mycket på att mysteriet kan vara löst. Efter att ha tagit ner hästen till specialisten Jonas Tornell i Ängelholm så lokaliserade han ett fel som krävde operation. – Vi lät honom göra en grundlig genomgång från topp till tå och vi tror och hoppas att vi nu har hittat felet. Hästen hade förträngningar i karpaltunnlarna, vilket är tunnlar som sitter bakom knäna och där det går en massa senor igenom. Han blev opererad och har svarat bra på det, säger Henrik Larsson. – Hästen var på återbesök efter tre veckor och allt såg väldigt fint ut. Veterinären tror att det är det här som har stört Caballion i loppen. Hästen visade smärta när vi gick igenom honom men nu efter operationen var allt perfekt och han reagerade inte alls. – Skulle det här funka nu så kan det bli riktigt spännande framöver. Hästen har ju visat vilken enorm kapacitet han har och visat att han tillhör de bästa.

Joggas i 30 minuter om dagen – årsdebut i mars/april

Vad är status just nu för Caballion? Är han igång med träningen igen? – Han är nere på Grosbois nu och ska tillbringa vintern där vilket var planerat sedan tidigare. Han joggas i 30 minuter om dagen sedan tre veckor tillbaka och vi ökar på träningen successivt. Han kommer att gå sitt första snabbjobb om tre, fyra veckor. – Hästen får bestämma lite själv men om allt flyter som det ska blir det årsdebut i slutet av mars eller i början av april. Vi har inte bestämt om det blir en start i Frankrike först eller om vi gör årsdebut hemma i Sverige.

”Har en liten dröm om Prix d’Amerique”

Henrik Larsson berättar vidare att målet är att vara med i de stora loppen såsom Olympiatravet och Elitloppet till att börja med. Han avslöjar även att han har en annan dröm i bakhuvudet för sin pampige och bildsköne fux. – Caballion trivdes så bra på Vincennes när han vann där 2011 och gjorde flera bra lopp. Det har man ju i bakhuvudet och skulle han fungera väldigt bra i år så är det klart att man har en liten dröm om Prix d’Amerique. Men då gäller det förstås att hästen kommer tillbaka i väldigt bra författning innan vi kan spänna bågen. – Men annars är det Elitlopppet såklart som vi hoppas mycket på. Han gick ju 1.09,2 över 1600 meter i fjol och hästen fungerar bra över alla distanser. Så det är klart att vi har stora förhoppningar men vi tar ett steg i taget. Det är inte aktuellt med någon USA-resa eller något sådant utan vi håller oss här hemma för det finns gott om stora lopp, säger Henrik Larsson.

Till sist, eftersom ni har så bra form på stallet, kan du bjuda på en vinnare under veckan? – Jag tycker faktiskt att Peaberry i V75-1 känns hetast. Han gjorde det mycket bra senast som kunde vinna då han inte hade startat på länge. Hästen kändes fin i dagens jobb (tisdag) och i mina ögon är han vår bästa chans under veckan.

Michael Carlsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.