Maharajah avbryter satsningen mot Prix d’Amerique

68

marre missar

Maharajah och Örjan Kihlström vinner Prix d’Amerique 2014. Nu är det klart att Maharajah inte kommer att försvara sin titel 2015.Foto av LARS JAKOBSSON

Titelförsvararen Maharajah missar Prix d’Amerique.
Tränaren Stefan Hultman avslöjar nyheten på ägaren Travkompaniets hemsida.

Fyra år i rad har Maharajah varit det stora svenska hoppet i världens tuffaste travlopp i Paris sista söndagen i januari. Efter en andraplats i debuten 2011 kom fullträffen i år då kusken Örjan Kihlström körde sitt livs lopp, en prestation som gett en plats bland de 13 som nominerats till Jerringpriset.
Efter succén 26 januari har Maharajah stoppats av skadeproblem och hingsten har dessutom haft fullt upp med avelsarbete. 29 oktober var han tillbaka och det blev en tredjeplats i comebacken som var tänkt som ett första steg mot en femte och sista start i nästa års Prix d’Amerique.
Men nu avbryter tränaren Stefan Hultman den satsningen.
– Maharajah blev behandlad för ett par veckor sedan och där tappade han både träningen och lopp. Därmed blir det helt enkelt för ont om tid för att få honom i ordning till Prix d’Amerique.
Solvallatränaren förklarar vidare på Travkompaniets hemsida.
– Planen var att ha ”Marre” i absolut toppform precis lagom till sista söndagen i januari. Vid det här laget har jag en hel del erfarenhet av Prix d’Amerique så jag vet verkligen vad som krävs. Han skulle ha behövt en fyra till fem lopp innan dess och det hinns inte med nu.
– När vi nu tappade träning och lopp så är det inte rättvist mot någon, allra minst mot ”Marre” att fortsätta satsningen mot Prix d’Amerique. För det är hela tiden han som är i fokus, det är hans välmående som är allra viktigast. Sedan är det ju så att han har absolut inget mer att bevisa på tävlingsbanan. Han har gjort allt vi någonsin kunnat drömma om, och lite till, säger Stefan Hultman.

Faller för åldersstrecket
2015 är sista chansen för Maharajah att vara med i Prix d’Amerique eftersom han sedan faller för ålderstrecket. Loppet är öppet för hästar mellan fyra och tio år.
Men om det samtidigt innebär att Maharajah tävlat färdigt är inte bestämt. I Sverige får hingstarna tävla till och med de är tolv år.
– Nu får ”Marre” fortsätta att jogga på här hemma där vi, som vi hela tiden gjort, tar en dag i taget. Vi får helt enkelt se vad som händer framöver men något beslut över hans framtid tar vi inte i dag, säger Stefan Hultman.
Nioårige Maharajah har vunnit 31 lopp på 59 starter och tjänat 23,5 miljoner kronor.
Hästens största segrar är Prix d’Amerique 2014, Olympiatravet 2013, Prix de Paris 2011, Europaderbyt 2009, Svenskt Travderby 2009 och Svenskt Travkriterium 2008.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.