Malin, 40: ”Hon är ganska divig”

80

Amatörtränaren Malin Bergström, 40, blev travkändis över en natt.

I en stor intervju med Trav365 berättar hon om de nobbade buden på ögonstenen Galactica, Frankrike-äventyret utan familjen – och comebacken i Sverige.

– Jag är så tacksam över den resa vi gjort, säger tvåbarnsmamman.

24 juli 2016. Det är datumet då amatörtränaren Malin Bergström från Eskilstuna fick känna på segerns sötma rejält.

Hennes egentränade och uppfödda häst, Galactica (fyller fem år i maj), sprang in en miljon kronor efter segern i storloppet Stochampionatet på Axevalla.

Sedan dess har ingenting varit sig likt för Malin, med blott tre hästar på träningslistan.

– Det som känns bäst är att hon visade att det inte var någon tillfällighet att hon gick och vann. Hon visade att hon hör hemma där under året, säger Malin Bergström till Trav365.

”Är inte avundssjuk”

Uppståndelsen kring hästen – och Malins lilla stall blev minst sagt stor – jämfört med vad hon varit van vid innan. Något som inte var helt enkelt.

– Hur ska man säga? Det är ju någonting man inte tror att man ska inte behöva vänja sig vid. Men alla människor jag har träffat och de journalister jag pratat med har varit snälla och det har varit positivt. Jag är ju inte avundsjuk på kändisar som måste stå till svars. För min del har det varit en positiv anda eftersom man har lyckats, säger hon.

När Trav365 pratar med Malin har hon hunnit med första arbetsdagen som elevresurs på en skola, efter två månader i Frankrike. Hon slipade formen med Galactica och hennes syster Metallica I.R. vid Anders Lindqvists hästborg Grosbois och kom hem till Sverige igen förra onsdagen.

– Det har varit helt fantastiskt. Jag har träffat så otroligt mycket människor. Jag kom ner lagom till Prix d’Amérique-veckan och det var ju smått hysteriskt, säger hon och fortsätter:

– Svensk travsport är ju fantastisk, men vi är begränsade att kunna träna ordentligt under vintertid om man, som vi, inte bor vid några preparerade banor. Så när chansen dök upp var det nu eller aldrig. För hennes del (Galacticas) var det perfekt. Hon hatar när det skvätter snö upp under magen, och blir sliten i bakknäna av broddar.

”Var skittufft”

Enda minuset var att Malin var utan båda sina döttrar om sin man under äventyret nere i Frankrike.

– Det är ju skittufft så klart. Egentligen skulle man ju gjort den här resan när man var 20. Det var några timmar på förmiddagarna som var extra jobbiga, annars är man ju bra på att sysselsätta sig. Men familjen var nere i Frankrike och hälsade på under sportlovet.

Att Galactica betyder enormt mycket för Malin Bergström och hennes familj, ja, det märks, med eftertryck. Hon har fått miljonbud på hästen, men vägrar sälja. Senaste frågorna om att köpa hästen kom vid årsdebuten i Belgien, där Galactica slutade fyra, 18 februari.

– Det finns ingenting i hela världen som skulle göra att vi skulle kunna göra oss av med henne. Det finns inget pris på dina barn, och inte heller på henne. Det har kommit bud runt en miljon, senast var det två miljoner, säger Malin om hästens betydelse och fortsätter:

– Jag njuter av att vara med henne och jag tänker hela tiden på vad hon har givit oss. Jag är så tacksam över den resan vi gjort.

”Ganska divig”

Kan du beskriva henne som häst, är det en diva rent av?

– Hon är ganska divig, men det är nog jag som gjort henne divig. Hon får göra lite som hon vill. Jag tror hästarna behöver en personlighet. Eftersom vi inte har så många hästar blir det väldigt mycket tid med de vi har. Man ger dem allt man tror de behöver.

– Men hon är även otroligt snäll. Mina barn kan vara ute och gå med henne och hon skulle inte göra en fluga. När man väl selat ut henne på banan så tänder hon till.

På lördag är Galactica och Malin Bergström tillbaka på V75, där hon startar från spår fem i V75-4, Kjell P Dahlströms Minne. Men några förväntningar har inte Malin alls på hästen.

– Det där loppet ju skittufft. Men jag har inga förhoppningar eller förväntningar. Tittar man på hennes rad så presterar hon hela tiden. Jag vet att hon presterar om hon är på bra humör och har kul, då kan det bli precis vad som helst.

Sagt upp sig på jobbet

Hur är känslan för dig innan en start med henne?

– Precis sekunderna innan, när hon kör upp mot startbilen och de släpper iväg, är det skitjobbigt. Man vill ju att hon ska gå iväg felfritt, men man vet att trav är trav och allting kan hända. Det är sådant man oroar sig för mest.

Med tanke på succén i fjol. Känner du någon press att fortsätta leverera under 2017?

– Jag känner inte alls någon press och det handlar väl om att jag inte har någon press på henne. Det som kan vara jobbigt är att andra har förväntningar, exempelvis spelare, och om hon skulle underprestera jämfört med deras förväntningar. Det kan vara lite jobbigt.

Inom kort tar även Malin nästa kliv i travkarriären. Hon har sagt upp sig på jobbet som elevresurs, och slutar sin anställning i mitten på maj, för att frigöra ännu mer tid med hästarna. Men någon framtid som proffstränare siktar hon inte på.

– Jag tror inte jag skulle vara bra med för många hästar. Men vi får se vad som händer, om det bara blir våra hästar, eller inte. Men jag kommer ändå fortsätta på en väldigt låg nivå.

Till sist, hur ser målen ut med Galactica för 2017?

– Det hade varit helt enormt att exempelvis vara med i Stoeliten på Solvalla under Elitloppshelgen, men det är så långt fram. Visst, man kan sväva iväg och drömma, men vi tar en start i taget, det har vi varit bra på hela tiden, avslutar Malin Bergström, innan hon ska ge sig ut på gården för att titta till sin stjärnhäst.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.