Malin Viklund: ”Var väldigt känslosamt”

39

Tog första V75-segern på hemmaplan – jagar ny på Bergsåker

Foto: OLA WESTERBERG/KANAL75

Jaguar Håleryd och Malin Viklund vid V75-segern på Bergsåker.

Det var glädjetårar och mycket känslor efter första V75-segern hemma i Umeå på Juldagen.

Jaguar Håleryd fixade största framgången för radarparet Linnea Lundgren som tränar och för kusken Malin Viklund.

På lördag jagar förvandlingsnumret fjärde raka segern.

– Det är härligt att åka ut med en häst som man inte känner sig slagen med. Han är med och gör upp om det, säger Malin Viklund.

Umeålärlingen fick sitt genombrott som kusk i fjol med 32 segrar och den bästa julklappen kom på juldagen. Tillsammans med Jaguar Håleryd tog Malin en bejublad hemmaseger och att bästa väninnan Linnea Lundgren tränar hästen gjorde inte saken sämre.

– Det är helt otroligt att få ta sin första V75-seger med Linneas häst och få göra det på hemmaplan. Hon som stått vid min sida och varit min högra hand i halva livet. Sedan blir man helt varm i hjärtat av att få se alla komma ut och jubla. Det är så här trav ska vara, det är underbart, sa den populära hemmakusken precis efter segern.

”Kul att det var så uppskattat”

Med en dryg veckas distans är V75-segern något som Malin Viklund inte kan sluta prata sig varm om. Efter hennes bästa år som travkusk fick hon även vinna sin första V75-seger, och därtill med bästa kompisens häst som hon även hjälper till med att sko.

– Det var väldigt känslomässigt. Förutom att det var första V75-segern för mig var det även första starten på V75 för Linnea. Vi har följts åt hon och jag hela livet både med travet och med annat. Linnea jobbar som ungdomsansvarig på Umåker och vi har haft mycket hjälp och utbyte av varandra. Det betyder mycket att vi fick vinna tillsammans på hemmaplan. Kul att det var så uppskattat också. Det kom ut så mycket folk från restaurangen för att hylla oss vid vinnarcirkeln och det kändes jättehärligt, säger Malin Viklund.

”Har gått strålande bra”

Den 32-åriga tjejen från Röbäck jobbar som lärling hos amatörtränaren Ingemar Hultqvist (stall Ratu) tillsammans med Samu Sundqvist. Trion driver ett litet men naggande gott stall med åtta hästar och har varit mycket framgångsrika senaste åren. I fjol vann hästarna var tredje lopp de startade i och på 30 segrar blev det 2,2 miljoner kronor inkört. Höjdpunkten kom den sista söndagen i oktober på Solvalla där det blev en dubbelseger i semifinalerna i Breeders Crown. Det var syskonen Eva I.H. och Selmer I.H. som levererade imponerande prestationer.

– Det har gått strålande bra, även om vi hade önskat att få sätta pricken över i:et i någon av Breeders Crown-finalerna. Men överlag har hästarna gjort väldigt bra prestationer under året. Vi har ett litet material men fina hästar och vi har mycket tid Samu och jag att jobba med hästarna och lägga ner mycket tid på varje individ. Samu är försteman och sköter träningsupplägg och matchning och så jobbar vi tillsammans. Det fungerar jättebra och Samu har även utvecklat mig mycket också, säger Malin.

”Genombrottsår i fjol”

Hon har fått ett rejält uppsving som kusk de senaste åren och även om 2016 var mycket bra med 21 segrar så gick det ännu bättre i fjol med 32 segrar och 1,3 miljoner inkört. Malins bästa år hittills i karriären.

– Det får man verkligen säga att det var mitt genombrottsår i fjol. Några år tidigare hade jag dragit ner på körningarna men så bestämde jag mig för att köra allt jag kunde och det har gett bra utdelning. Det gick långt mycket bättre än vad jag vågade hoppas på och jag fick bland annat köra lärlings-SM i fjol.

– Bästa sättet att komma framåt och utvecklas som kusk är att köra mycket lopp och samla rutin. Man lär sig i princip något varje gång och jag vill köra alla typer av hästar. Man ska aldrig underskatta någon och jag har sagt att man även lär sig något av de dåliga hästarna så jag tackar aldrig nej till en styrning.

Foto: OLA WESTERBERG/KANAL75

Linnea Lundgren och sonen Charlie tillsammans med Malin Viklund i vinnarcirkeln.

”Valpig och omogen”

Om vi går tillbaka till Jaguar Håleryd så har han blivit rena förvandlingsnumret sedan han köptes av Linnea Lundgren och kom i hennes i träning i början av mars i fjol. Den fyraårige valacken var tidigare i träning hos Per Linderoth och efter segern i debuten blev det sedan mest galopper. Hos amatörtränaren Linnea Lundgren har hästen hittat stilen och vunnit sex lopp och ståtar nu med tre raka segrar.

– Jaguar Håleryd är en fin häst men han har varit valpig och omogen. Linnea har gjort det jättebra och jobbat på med honom utifrån hans förutsättningar. Först och främst var det att hästen skulle börja sköta sig och fungera, och i andra hand att han skulle prestera.

– Han har fungerat bättre och bättre och efterhand kom vi underfund med att han hade ont i fötterna. Det tog en stund för Linnea och mig att klura ut det tillsammans. Det är ju Linnea som tränar och sköter hästen men jag har skott honom och vi har tyckt det varit lite märkligt att han har fallit ur aktionen. Så nu går han med rejäla hemmabyggda skor och sulor och det har funkat bra, säger Malin.

”Går från alla positioner”

Vad är Jaguar Håleryd för typ av häst?

– Han är väldigt allround, startsnabb och går från alla positioner. Han har vunnit från ledningen, utvändigt om ledaren och från kön. Hästen är fantastiskt behaglig att köra i loppen och slösar inga krafter i onödan. Det är ingen glänsare som sticker ifrån de andra utan han gör bara vad som behövs. Det kan se lite oroväckande ut när man får påminna honom men han svarar alltid ärligt häst mot häst.

– Han har aldrig förlorat när det har varit strid sida vid sida mot en annan häst. Det är lite som så att han kan vinna med en nos på en 1.18-tid och han kan vinna med en nos på en 1.15-tid. Det känns som att det finns kapacitet och utveckling i hästen.

Vad säger du om insatsen vid V75-segern senast?

– Jag var jätteglad att han skötte sig så bra från start eftersom han gjort bort sig en del tidigare. Han klev iväg bra och när han fick bestämma så var han nästan skyldig att vinna. Jag tror att han åker dit på en kortspeed mot Vincent Caprese men den hästen tog ett felsteg på upploppet och tappade farten på det. Även om han inte vann med någon stor marginal så var det inte slutsålt i mål. Jag drog vad som gick femhundra kvar men han är inte en sådan som sticker ifrån de andra.

Foto: OLA WESTERBERG/KANAL75

Bästa väninnorna jublar efter hemmasegern senast.

”Spåret är ett plus”

På lördag är det dags för en ny start i V75 för Jaguar Håleryd. Han startar i den andra avdelningen på Bergsåker, har spår sju bakom bilen och körs återigen av Malin Viklund.

– Spår sju är ett plus för honom för han är bäst när han får starta längre ut bakom vingen där det är bättre fart och man slipper att ta i honom så mycket. Det är större chans att han sköter sig från sådana lägen. Nu skötte han sig även bra senast då han hade spår längre in och det var första gången som hästen har känts så stabil långt in bakom vingen.

– Jag har aldrig kört på honom från start men trots det har han öppnat snabbt och han får kliva iväg själv. Sedan om det blir ledningen igen eller tredje par utvändigt får vi se. Jag tror faktiskt att han är bättre bakifrån då han får jaga de andra men hamnar han i spets får han göra det också. Jag tycker att hästen var heroisk när han galopperade från start näst senast och ändå rundade alla ifrån kön.

– Nu har jag inte börjat läsa på motståndet så mycket ännu men han hävdar sig bra i klassen och att det är skotvång är såklart ett plus eftersom han alltid tävlar med skor. Han fixar även alla banunderlag, stumma banor, isbanor och kladdiga banor. Jag förstår att det inte är lika låg klass som senast i Umeå men jag tror ändå att han är en av de som är med och gör upp om det. Det är härligt att åka ut med en sådan här häst som man inte känner sig slagen med. Det skulle vara förträffligt om året började med en ny seger. Inga ändringar, samma vagn och utrustning som tidigare, säger Malin Viklund.

MICHAEL CARLSSON/KANAL75

4 januari 2018 14:19

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.