Man väljer att korta ner straffet till 10 års avstängning

44

man väljer att korta ner straffet till 10 års avstängning

På onsdagen kom domen mot den dopinganklagade franske travtränaren Fabrice Souloy.
Det Norske Travselskaps Appellkomité finner Souloy skyldig, men kortar ner straffet från 15 till 10 års avstängning.

Det var efter Norges största travevenemang Oslo Grand Prix-dagen ifjol som hästarna Your Highness, Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek alla fastnade i dopingprov med skyhöga halter av grundämnet kobolt i kroppen.
Fabrice Souloy dömdes i somras till 15 års avstängning och 500 000 norska kronor i böter, men överklagade domen till DNT’s Appellkomité.
Onsdagens dom fastslår att Souloy är skyldig till brott mot dopingreglementet, men man väljer att korta ner straffet till 10 års avstängning med start från 12 september 2016.
Ett utdrag ur domen som motiverar det sänkta straffet:
”Det kan dessvärre inte uteslutas att det kommer att uppstå ännu värre dopingfall än det som nu föreligger, och det är därför grund till att se till att straffpåföljden inte blir ”brukt opp””.
Man påpekar också att domen inte automatiskt kommer att gälla i Frankrike, men att UET (Europeiska Travunionen) kommer att kontakta det franska förbundet ”som kan välja om den norska domen ska gälla även där”.

”Betydlig fara och obehag för hästarna”
Chefen för DNT’s avdelning för hästvälfärd Anne V. Wangen uttalar sig efter domen:
”Appellkomitéen fäster ingen tillit till Souloys förklaring på de höga koncentrationerna av kobolt i både blod och urin, och vi menar att det är bevisat att det måste ha blivit tillfört stora doser koboltsalter direkt i blodomloppet. Sådan behandling medför betydlig fara och obehag för hästarna under och omedelbart efter behandlingen. Trots att kobolt är ett mikromineral som finns i väldigt små koncentrationer i jord, växter och levande organismer, så är det också en giftig tungmetall som i större doser över tid ger allvarliga skador på inre organ hos människor och djur.”

”Bara följt sin veterinärs råd”
Fabrice Souloys advokat Staffan Uvabeck uttalar sig för Travronden:
”Det är glädjande att man valt att reducera straffet, men samtidigt är jag fortfarande bekymrad gällande det faktum att man fortfarande anser att det gjorts med uppsåt, och att det inte handlar om oaktsamhet eller grov oaktsamhet, som vi vill få det till. Fabrice Souloy har bara följt sin veterinärs råd, han har precis som exempelvis Therese Johaug förlitat sig på medicinsk expertis. Därför tycker jag det är anmärkningsvärt hur Appellkommittén inte alls valt att kommentera eller ta Fransesco Allesandrinis vittnesmål i beaktning. Hade man gjort det, hade de förmodligen gjort en helt annan bedömning.”

Svenska förhandlingar nästa år
Souloy dömdes vid de första, gemensamma svensk-norska, förhandlingarna även av Svensk Travsports ansvarsnämnd till ett års avstängning och en miljon kronor i böter.
Det fallet gällde Un Mec d’Heripre som testade positivt för kobolt i två dopingprov i samband med starten i Elitloppet 2016.
Denna dom överklagades av båda parter och förhandlingar kommer att ske i början av 2018.
Onsdagens norska dom gäller tills vidare i hela Norden.

Föregående artikelSkoglund: ”Jag är otroligt sugen på att spika”
Nästa artikelTvå miljarder kronor är den högsta utdelningen i bolagets historia

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.