Månadens hästägare: Björn Wedenberg

218

hastagare

Under april blev han hundraprocentig som hästägare hos Åke Lindblom.
Tre av hans hästar tog då fyra segrar på lika många starter – varav en final i bronsdivisionen på V75 som gav 300 000 kronor på ett bräde.
Björn Wedenberg från Värmdö är månadens hästägare i trav-Sverige.

För 20 år sedan blev ha n med häst av en slump och känner sig nu som då lite som en novis på det här med hästar och trav.
Men han tycker att han har lärt sig en hel massa i alla fall. Exempelvis vet han hur man bäst njuter av sina hästar
– Jag kan inte förstå att inte fler hästägare satsar på mindre tränare. Jag tror att man får mycket mer behållning av hela hästägandet då. Det är hela paketet. Hästarna blir bättre tror jag, man engagerar sig mer och har roligare runt omkring. Men okej, för mig är det ju bara bra att det är så få som upptäckt fördelarna med små tränare, säger Björn Wedenberg, boende på Värmdö i Stockholms län.
Sedan tolv år bildar Björn Wedenberg ett team med Örebrotränaren Åke Lindblom. I det lindblomska stallet utanför Arboga står 24 hästar, sex av dem ägs av mannen som korats till Månadens Hästägare i Sverige i april.
Det blev många blombuketter och drömlikt mycket pengar in under månaden april för Björn Wedenberg. Winning Love, I Saw You och Revenique heter hästarna som stod för jobbet tillsammans med Åke Lindblom.

”Kändes overkligt”
Det blev tre segrar på Solvalla och en seger på Åby, den senare var I Saw Yous triumf i bronsdivisionens final på V75. Sammanlagt blev det 440 000 kronor in till de tre hästarna under april.
– Det kändes lite overkligt. Åke har visserligen sagt att det kommer en vacker dag alltihopa – men att det skulle komma allt på en gång var lite överraskande! Det har ju inte alltid varit en dans på rosor. Det har varit mycket motgångar också och det har kostat mycket. Men det här gjorde att det fick en extra dimension – det behövs ”kickar” för att man ska hålla på, säger Björn Wedenberg.
Hur är då hästägaren som just hästägare då? Örebrotränaren Åke Lindblom är bäst lämpad att svara.
– Jag tror aldrig jag haft en bättre hästägare. Han köper in fina hästar som jag sett ut och det är aldrig någon press på att de ska starta varje vecka, man får jobba fram dem i hästarnas takt. Bra hästägare ska vara intresserade av hästen och ha tålamod att vänta ut dem. Inte att man ser varje lopp som det sista hästen gör i sin karriär.
Prislappen på en häst betyder mycket.
– Vi köper aldrig några superdyra hästar, det tycker vi inte är så roligt, Det roligaste är att få framgång med hyggligt billiga hästar, säger tränare Lindblom.
Om april var en mycket bra månad för duon Wedenberg och Lindblom – vad ska man då säga om maj? Revenique har segrat och I Saw You varit tvåa i gulddivisionen.
Men bättre upp. Under Solvallas helg med Elitloppet vann Winning Love klassiska Harper Hanovers lopp med en halv miljon kronor i förstapris…

Hängiven hästägare
Varje månad utser en jury sammansatt av personer från Svensk Travsport, Riksförbundet för Sveriges Travhästägare och Kanal 75 Månadens hästägare.
April månads hästägare är Björn Wedenberg.
Juryns motivering:
”Efter många år som troget satsande hästägare hos Åke Lindblom har framgångarna kommit. Under april månad var du obesegrad som hästägare, då Winning Love, I Saw You och Revenique segrade på Solvalla, innan I Saw You travade hem bronsdivisionens final på Åbytravet.
Ditt hängivna hästägande är en inspiration för såväl andra ägare som tränare och uppfödare. Därför är du Månadens Hästägare – april 2012”.

Mikael Wikner & Tony Ryttar

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.