Månadens Hästägare Dec 2015

23

hästägare december 2015

Sven-Erik Bergendahl har varit med länge i travbranschen. Han började som hästägare hos Sören Nordin och efter det har det bara fortsatt. Nu, 77 år gammal äger han en häst, nämligen Al’s Winnermede som segrade på V75 på Romme i början av december. Det var Svante Ericssons första tränarseger på rikstoton.
– Det är väldigt roligt att vi äntligen har fått tag på en så fin häst. Han är ett riktigt muskelpaket och blir aldrig trött. Jag brukar säga att han är tjock, men Svante svarar att det är muskler, säger Sven-Erik.

Vi träffar honom i hans verkstad i Länna industriområde, en dryg mil från Stockholm. I 50 år har han varit i lastbilsbranschen och byggt upp ett riktigt imperium. Han kallas ofta för ”bärgarkungen” för det var med bärgningsbilar det startade en gång i tiden. Nu är det mest lastbilar han bygger om och lackerar på alla möjliga sätt. Kundkretsen är över hela världen och ”Svempa” har vunnit mängder av priser när han åkt jorden runt och visat upp sina vrålåk.
Han är inte rädd för att prova nya grejer i livet och därför fick den unge och relativt nyblivna proffstränaren Svante Ericsson chansen och träna ”Svempas” hästar.
– Han var min första hästägare och han är inte rädd för att satsa. För mig har det betytt väldigt mycket att ha honom i stallet, berättar Svante som håller till med 20 hästar på Julmyra gård, en dryg timme från Solvalla.
Nu har Al’s Winnermede blivit fem år och efter en viloperiod är han snart åter på tävlingsbanan. Men både ägare och tränare vill skynda långsamt med dyrgripen.
– Jag är sugen på att prova honom i Frankrike i höst, men jag har inte pratat med Svempa om det än. Men han tycker nog bara att det är roligt, säger Svante med ett leende.
– Vi ska ha hästen länge och jag vet att Svante är försiktig med honom. Det känns väldigt bra, svarar ”Svempa”.
Trots att pensionsåldern är nådd för många år sedan har Sven-Erik har inga planer på att trappa ner sitt jobbande med lastbilarna. För honom är det både tidiga morgnar och sena kvällar som gäller. Och så funderar han på att köpa någon fler häst, en ettåring.
– Det är polare som tjatar om att de vill vara med. Så vi får väl se hur det blir när auktionerna startar. Al’s Winnermede kostade 80 000 kronor och det var Svante som tog ut honom. Så han får väl hitta en till i samma klass, säger Sven-Erik Bergendahl, eller Svempa som han är med de flesta som känner till honom.

Juryns motivering:
Du har varit hästägare många gånger tidigare, både själv och tillsammans med andra. När du äger hästarna själv under pseudonymen Stall Why Not är du inte rädd för att satsa på mindre tränare. Du tog chansen att lämna Al’s Winnermede till en då helt ny A-tränare och det har visat sig vara en lyckträff. En fin fyraåringssäsong avrundades i december med segrar i två större lopp. Din satsning och mod att chansa gör dig till månadens hästägare i december 2015.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.