Månadens Hästägare: Linn Hellström

277

image

Mars 2013 blev en magisk månad för 20-åriga hästskötaren Linn Hellström från Rättvik.
Efter att ha själv kört sin Poisson till vinst i V65 i Eskilstuna, kröntes månaden med en fantastisk V75-seger på Romme på Påskdagen med Jorma Kontio i sulkyn.
– Jag fattar det inte. Det är som en dröm, snyftade hon i glädjetårar och lät chockad efter den segern.
Poisson var tidigare i träning hos Stefan Hultman i tre år utan att ens ha kommit till start. Det var också där som Linn Hellström kom i kontakt med hästen för första gången när hon hade praktik hos Hultman på Ekerö.
Lite senare så budade Linn Hellström, tillsammans med sin far, syster och vänner hem Poisson på en nätauktion. Tanken var att Linns syster skulle ha hästen att rida på.
Att det var en V75-vinnare de hade införskaffat var det få som trodde, och känslorna flödade när Linn intervjuades i V75 Direkt efter skrällsegern på Romme.
– Jag var ganska mycket uppe i varv. Jag såg inte vart han tog vägen. Jag såg när han kom invändigt, sedan tappade jag bort honom, sedan stod Oskar och skriker bredvid mig att han vinner. Men jag fattade inte själva grejen. Sedan kom Jorma och snurrade runt bredvid oss. Och då fattade jag att han vann.
– Man förstår inte när de vinner. Man får liksom kolla på loppet flera gånger innan det åker in i skallen, säger Linn Hellström med lite distans till det hela.
Berätta hur du kom i kontakt med Poisson och varför bestämde du dig för att köpa honom?
– Det började med att jag var på praktik hos Stefan Hultman i fem veckor och körde honom väldigt mycket där och det var en jättetrevlig häst. Sedan såg jag att han var till salu på en internetauktion. Jag sa till pappa att det där är nog en trevlig häst till min syster och då var vi med och bjöd där.

Tyckte inte det var kul att springa
I september 2011 blev köpet klart och Poisson kom till Linn Hellström och hennes familj i Rättvik. Men det var långt ifrån problemfritt i början då hästen konstrade en hel del och inte gillade att springa på banan.
– Han tyckte väl kanske inte att det var jättekul att springa. Det var en fantastiskt fint grundtränad häst men han ville inte springa på banan och när vi åkte in och körde banjobb så sprang han 1.50 i det första jobbet. Han ville bara springa ut därifrån, säger Linn Hellström.
– Så vi fick börja om från noll och bara åka in och köra några rätvarv då och då, så att han fick finna sig i det. Sedan har Kajsa Frick hjälpt mig jättemycket med en plan och kört fort med honom.

Inte förstått hur bra han blivit
Poisson debuterade på tävlingsbanan i fjol somras och i år har hästen utvecklats på ett mycket bra sätt. Han ståtade med tre raka segrar och vann således både V65 och V75 under mars månad. Totalt har hästen tagit fem segrar och tre andrapris på 17 starter och sprungit in 227 300 kronor.
När förstod du hur bra han kunde bli?
– Det har jag inte förstått än. Jag är så glad för varje lopp han gör och varje lopp som han springer och är bra. Det är det som är lyckan varje gång.
Hur är känslan att vara hästägare? Vad är det bästa med det?
– Att man får lära känna varje individ och att alla behöver olika omvårdnad och planer. Det är fantastiskt. Alla hästar är fantastiska och just när man får lära känna dem så är det ännu roligare.
Linn Hellström jobbar som lärling hos Jörgen Westholm sedan några månader tillbaka. Hon kör en del lopp själv men när det har handlat om V75 har hon överlåtit tömmarna till Jorma Kontio.
– Jag tycker det är roligt på olika vis. Jag tycker att det är fantastiskt kul att SE honom tävla. Men sedan är det är det jätteroligt och vinna själv när man kör. Det händer inte så jätteofta. Det är lika roligt båda två, säger hon.

Juryns motivering:
Med dina lyckotårar visar du tydligt den glädje och kärlek man får uppleva som hästägare. Tillsammans med din pappa, syster och vänner köpte du Poisson till fyndpris på en nätauktion. I år har han tagit tre raka segrar och 31 mars stod ni som V75-segerare på Romme. Er glädje och engagemang gör er till månadens hästägare – mars 2013.

Kanal 75

Föregående artikelTravsporten öppnar sig för allmänheten
Nästa artikelV75-Tipset Umeå 27/4.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.