Mantorp mot VÄRLDEN på Söndag!

44

mantorp mot världen

Aldrig tidigare har två hästar från Mantorp startat i Elitloppet.
Dessutom lottades både Oasis Bi och Royal Fighter till drömlägen.
Det är upplagt för segerfest i Östergötland på söndag kväll.
– Det är Mantorp mot världen! säger Oasis Bis tränare Stefan P Pettersson inför helgens travfest på Solvalla.

De senaste två åren har kretsen kring hästen tackat nej till Solvallas inbjudan. I år tackade man ja. På söndag startar Oasis Bi i Elitloppet.
– Nu har han gått ytterligare en säsong mot de bästa och är betydligt hårdare i kroppen, säger Stefan P Pettersson och fortsätter:
– Att vara med i Elitloppet är otroligt stort. Vi har varit med i Prix d’Amerique och Lotterian och några sådana race, men Elitloppet på hemmaplan är något helt annat. Det är ett helt annat fokus och telefonen går varm.
Oasis Bi har inlett säsongen strålande och är med över 3,6 miljoner kronor insprunget Sveriges vinstrikaste häst under 2016. Efter tredjeplatsen i vinterns Prix d’Amerique knep han i mars andrapriset i Criterium de Vitesse innan han i början av maj åkte till Neapel och vann försök och final i Gran Premio della Lotteria.
– I Italien visade han att två lopp samma dag inte är något bekymmer, han var nästan mindre sliten efter andra heatet. Han var så bra som vi trodde och hoppades och mycket publik gillar han, han är kolugn.

”Ruggigt startsnabb”
Försök och final samma dag och bra tryck från läktarna är vad som väntar Oasis Bi på söndag igen. Elitloppspubliken brukar uppgå till runt 30 000 personer och i år kommer traventusiaster från Östergötland vallfärda till huvudstadsbanan för att följa sina gunstlingar Oasis Bi och Royal Fighter. Den senare fick sitt stora genombrott i eliten när han förra året vann försöket och gick i mål som fastlåst fyra i finalen. Han visade senast att elitloppsformen sitter där i år igen när han vann via en mäktig avslutning i tredjespår. Även han fick innerspår när startspåren till försöken lottades i söndags.
– Han har förberetts för det här de senaste sex månaderna och är riktigt bra i ordning. Vi har en bra häst, ett bra spår och en bra kusk (startfältets enda kvinnliga kusk Jennifer Tillman reds.anm.), så jag tycker att vi har minst lika stor chans att vinna försöket som någon annan i loppet. Grundplanen är att köra i ledningen men man vet aldrig vad som händer, säger Royal Fighters tränare Per K Eriksson.
Taktiken med Oasis Bi är helt upp till kusken Johnny Takter.
– Jag blev skitnöjd när vi fick innerspår! Att Oasis Bi kan hålla ledningen är jag relativt säker på, han är ruggigt startsnabb för dagen, men om man läser vilka som startar utvändigt om oss lär det inte bli någon ”walk in the park”.
– Även om startspåret är bra måste kusken ändå ha alla rätt; vem trycker och vem släpper? Det är mycket för kusken att tänka på, som tur är kör man ju inte själv, säger Stefan P Pettersson med ett skratt och tillägger:
– Men Johhny brukar alltid ha någon räv bakom örat och det lär gå åt på söndag.

”Har aldrig känts bättre”
Precis som Per K Eriksson är Stefan P Pettersson mycket nöjd med sin häst inför söndagens urladdning.
– Det är ett slitet uttryck men han har aldrig känts bättre, så lätt som han springer och så löpsugen som han är måste jag säga det.
Royal Fighter ska få ett finslipande jobb på onsdagen och för Oasis Bi väntar en lugn vecka.
– Han fick sista tuffa jobbet i lördags och nu blir det bara myspys och några lätta rakor på torsdag, säger Stefan P Pettersson.
Hur förbereder du dig själv inför Elitloppet?
– Valium! replikerar Pettersson reptilsnabbt och skrattar.
– Nej då. Vi tar det lugnt och åker på trav onsdag och torsdag. Sedan har vi starthäst på Solvalla både fredag och lördag och på lördag kväll åker vi hem. Sedan kör jag själv upp Oasis Bi på söndag.
Vad tror du om Oasis Bis chanser i Elitloppet?
– Jag hoppas att han kan vara bland de tre första i försöket. Då får han ett anständigt läge i finalen och sedan får vi försöka göra något bra där också. För mig är Nuncio hästen som är lite utöver de andra. De andra kan slå varandra beroende på löpningsförlopp och så medan Nuncio kan göra mer själv.
Motståndet är som alltid knivskarpt i Elitloppet och även om man lottats till drömspår i försöken är det mycket som ska stämma för att det ska räcka hela vägen. Men i Östergötland gör man nog klokt i att åtminstone börja fundera på eventuella festligheter på söndag kväll.
– Det är Mantorp mot världen! avslutar Stefan P Pettersson skämtsamt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.