Melander: ”Då fårvi ta en funderare”

27

 

Obesegrad en hel säsong i världseliten.

Nuncios 2016 kommer att gå till historien som en av de främsta sammanhängande prestationer en svensktränad travare svarat för.

På lördag börjar nästa kapitel när ”Årets häst” i Sverige 2016 årsdebuterar på Axevalla.

– Jag tror att han är väldigt sugen på att börja tävla igen, säger tränaren och ägaren Stefan Melander.

Sällan har dramatiken varit så låg inför Hästgalans höjdpunkt som den var på Waterfront Congress Centre i Stockholm i fredags kväll.

Den sista och mest prestigefyllda titeln skulle delas ut.

Att någon i lokalen hyste minsta tvekan om var den skulle hamna är tveksamt.

Med 86 procent av rösterna fick Stefan Melander och kretsen kring Nuncio kliva upp på scenen och ta emot det pris han snuvades på av dubbla världsrekordhållerskan Delicious U.S. året innan.

För om Nuncios debutsäsong på svensk mark var spektakulär så var hans andra rent makalös.

Elva starter gav lika många segrar.

Bland dessa Sveriges största lopp Elitloppet, Norges dito Oslo Grand Prix och Mastersfinalen – där Europas bästa hästar under året kvalar in.

De totala prispengarna landade på 9 440 504 kronor och innebär att Nuncio totalt tjänat 27,5 miljoner efter fyra säsonger på tävlingsbanan.

– Jag är född 1957 och jag har i alla fall aldrig upplevt en häst i högsta eliten varit obesegrad ett helt år. Inte med segrar i Elitloppet och fem grupp I-lopp totalt. Dessutom gick han ju ganska många tuffa lopp också. Men nu är det nya sidor som ska skrivas, säger Stefan Melander.

Har han en till sådan säsong i kroppen?

– Det är omöjligt att veta. Men jag hoppas verkligen att han har samma kapacitet som i fjol. Hästen känns i alla fall precis likvärdig här hemma. Däremot kommer han givetvis inte att vara på topp till loppet på lördag.

”Tränat så himla mycket”

De första sidorna i sexåringskapitlet var annars tänkta att handla om Paris och drömmötet med Bold Eagle i Prix d’Amerique.

Men en febersläng i samband med den tilltänkta comebacken på Solvalla 7 december kombinerat med ostadigt väder gjorde att Melander ställde in satsningen.

Istället blir det alltså en tidigarelagd årsdebut.

2015 comebackade Nuncio 22 april, 2016 kom han ut 30 mars.

– Men egentligen har han tränat längre den här vintern eftersom han slutade tävla i september för att bli redo för Frankrike. Säsongen innan tävlade han in i november. Dessutom har vi haft kanonbana att köra på de senaste månaderna. Ända sedan mellandagarna har det varit perfekt, så han har gått jättemycket jobb.

– Det är mest för hästens skull jag väljer att börja redan nu. Han har tränat så himla mycket, jag tror att han är väldigt sugen på att börja tävla igen, säger Stefan Melander som förlagt sina tidigare årsdebuter på Solvalla.

Att båda slutat i seger behöver väl knappast nämnas, mer att segermarginalen i fjol skrevs till ”många längder” vilket är synonymt med utklassning.

Orolig för underlaget

Motståndet den gången var i Nuncio-mått svalt, vilket också kan sägas om lördagens gulddivision på Axevalla.

Att Melander är mer oroad över vilket underlag som bjuds än vad konkurrenterna ska hitta på är således fullständigt rimligt.

– Väderprognosen säger att det ska bli varmare i veckan så jag hoppas verkligen att banan ska vara i toppskick. Annars får vi fundera över vad vi ska göra.

Innebär det att du stryker hästen om banan inte passar?

– Det kan jag inte gå ut och säga så här tidigt i veckan. Men är det bottenlöst när vi kommer fram på lördag så måste jag ta mig en funderare.

Kan man säga att du är lite mer kräsen när det gäller Nuncio än andra hästar?

– Ja, det behöver man väl inte vara Einstein för att förstå. Men jag hoppas som sagt på en bra bana så att alla 150 hästar som ska springa där trivs.

Vad räknar du med att det blir för skoning?

– Förmodligen krävs det hakar i bakskorna. Det vet jag ärligt talat inte om han tävlat med förut, han kan ha gjort det någon gång, i sådana fall har jag glömt det. Men oavsett tycker jag att han ska klara av det, han har tränat på hakar hela vintern utan att det ställt till det.

Siktar mot Olympiatravet

Lördagens start är också ett naturligt steg i en satsning mot Olympiatravet.

En seger på lördag skulle nämligen kvalificera Nuncio till V75-finalerna på Solvalla 1 april.

En ny seger där skulle innebära en biljett till Åby 29 april och storloppet med 1,5 miljoner kronor till vinnaren.

– Det är lite så jag har tänkt, kommer vi till finalerna på Solvalla så får vi chansen att kvala till Olympiatravet. Det blir också lagom med tre-fyra veckor mellan varje start om vi tar ett lopp innan Solvalla, kanske på Bollnäs.

Det innebär en betydligt ”offensivare” matchningsplan än i fjol då Nuncio laddade upp inför Elitloppet med fyra starter hemma på Solvalla med som högst 100 000 kronor i förstapris.

”Hoppas verkligen att han kommer”

Och apropå Elitloppet är det ju där som ”alla” hoppas få se drömduellen mot Bold Eagle, den franske fantomen som haft lekstuga i vinterns storlopp. Senast i söndags då han utklassade konkurrenterna i Prix de France.

– Han är helt outstanding. Han joggar ju bara, han är ju helt överlägsen de andra hästarna, kommenterade Melander tv-bilderna från Paris i söndagens ”Sista Sväng”.

Däremot verkar han inte lika övertygad som Solvalla var elitloppssida pryds med texten ”Bold Eagle kommer” om att kretsen kring hästen ska stå fast vid den inbjudan man tackat ja till.

– Jag är inte supersäker på att han kommer att komma. Ägaren där kör lite spel för galleriet, tror jag. Men jag hoppas verkligen att han kommer till Elitloppet, då blir det spännande.

Ja, spänningen stiger.

På lördag kliver Nuncio upp i ringen för första gången på fem månader.

Då är det 99 dagar kvar till Elitloppet.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Melander: ”Då får
vi ta en funderare”

Föregående artikelATG i namnstrid med internationellt spelbolag
Nästa artikelHan har riktigt bra chans på V86

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.