Mellby Viking är redo inför V75!

39

mellby viking är redo

För två år sedan slog han världsrekord när han vann Harper Hanovers lopp.
Nu gör styrkefenomenet Mellby Viking en intressant comeback i Örebro International.
– Hästen är redo. Jag har känt i jobben att han är i form nu, säger Timo Nurmos som har flera spännande hästar till start i V75.

Mellby Viking har vunnit 18 lopp på 32 starter och tjänat knappt tre miljoner kronor. Tränaren Timo Nurmos har tidigare sagt att det är den starkaste häst han har tränat. För två år sedan dundrade Mellby Viking runt Solvalla under elitloppshelgen när han vann Harper Hanovers lopp på nya världsrekordet 1.12,5 över distansen 3160 meter. Då hade han i starten innan dess vunnit stayerloppet Örebro International. I fjol årsdebuterade Mellby Viking i just Örebro International och blev tvåa, knappt slagen av On Hold. Han hade inte startat på länge innan dess men noterade ändå den starka tiden 1.13,4 i den comebacken.
– Han var överraskande bra då. Jag hade sagt till Jorma att köra snällt med hästen och ändå höll han på att vinna. Jag tycker att Mellby Viking känns lika bra inför årsdebuten i år som han gjorde i fjol, säger Timo Nurmos.

Skulle till Frankrike – men blev sjuk
Årets inledande schema för den åttaårige hingsten ser ut som det har gjort de senaste två åren. Efter loppet på lördag i Örebro väntar Harper Hanovers på Solvalla. Ett lopp som Mellby Viking blev tvåa i förra året då han jagade Indigious men aldrig kom ifatt denne.
– Harper Hanovers är årets första stora mål. Då hoppas jag att han är på topp. Hästen är i fin form redan nu men kommer att bli ännu bättre med loppet i kroppen, menar Nurmos.
Mellby Viking har inte startat sedan han avslutade med att vinna två raka segrar förra sommaren. Efter segern i gulddivisionen på Axevalla segrade han i Lyons lopp på Åby i mitten av augusti. Därefter har han inte synts till på tävlingsbanan.
– Han var väldigt fin när han vann de sista loppen i fjol. Då pratade vi om att vi skulle åka till Frankrike med honom senare på hösten och därför fick han vila lite. Annars hade vi gjort ett par starter till. Sedan blev han tyvärr sjuk och fick influensa när det var dags för Frankrike. Han tappade formen och vi beslutade då för att sikta in oss på nästa säsong istället, säger Nurmos.
– Han har vintertränat som planerat hela tiden. Vi hade kanske startat för för några veckor sedan men det har inte funnits några passande lopp. Hästen har varit startklar en tid och känns fin.

Har du kört något vassare test med hästen på Solvalla? Jag har läst att han har tränat 1.18 full väg som snabbast, stämmer det?
– Jag har kört lite fortare än så men inga snabbare farter.
– Vi har så fina banor här på Jordanstorp att vi har kört här hemma och behöver inte åka till Solvalla. Han kändes stark och fin i det rundbanejobbet, var inte trött och kom i mål på spänstiga ben. Det gäller mer att känna hur hästen känns än att köra snabba tider. Jag känner att han är i form nu och redo att börja starta. Hästen är alltid så glad och på bra humör när han tränar. Det är lika roligt att köra honom varje gång.

Vill ha snällt upplägg
Trots att Mellby Viking inte har startat på länge är han favorit i V75-avslutningen. Han startar med 40 meters tillägg och tränare Nurmos vill inte se något jätteoffensivt upplägg i comebacken.
– Jag vill att Jorma kör ett snällt lopp precis som förra året. Man måste köra lite på chans och inte bara köra fram i dödens direkt när han har varit borta så länge. Alla de andra hästarna har startat och är i form men min häst är så pass bra att han måste räknas ändå.
– Sedan om det räcker till vinst törs jag inte lova. Det är alltid ett litet frågetecken för mig och alla andra när hästarna inte har startat på länge. Men som jag sa, han känns redo för att börja igen och göra ett bra lopp. Sedan får vi se om han kan springa 1.13 direkt som i fjol.
Hur blir det med balans och utrustning?
– Vi anmäler barfota runt om och det beror på hur banan är om vi kör så eller om det blir barfota fram.

”Nu blir det jänkarvagn – får inte glömma honom”
Timo Nurmos har ytterligare tre V75-hästar i Örebros lördagsomgång. Han berättar om intressanta detaljer och spännande utrustnings- och balansändringar.
– Make It Quick (V75-1) har gått bra hela tiden och fått tuffa lopp i V75 men gjort det bra. Han håller fortsatt fin form som det känns i jobben och har utvecklats lite till under våren. Läget är bra och nu blir det jänkarvagnen på, senast var det voltstart och vanlig sulky. Han kommer även att gå barfota runt om nu, senast gick han med bakskor. Jag tycker inte att man ska glömma honom.
– Coldtown (V75-6) är en mycket fin häst som var överraskande bra i årsdebuten. Han hade bara styrketränat innan och gått 1.35 i backen som snabbast. Ändå vann han på 1.13,0 med krafter kvar från dödens. Normalt sett går han mycket framåt med loppet i kroppen och han har känts fin i träningen efteråt. Jag anmälde honom till Åby förra veckan men han kom inte med för att poängen inte räckte. Han har bra läge och är snabb ut. Det går att ladda med hästen och sedan ta upp utan att han pullar något. Han har ofta haft mycket dåliga lägen på V75 tidigare men ändå gjort det jättebra. Han sprang exempelvis 1.10,7 från dödens. Nu kör vi barfota runt om, han gick med bakskor i årsdebuten.
– Sir Ratzeputz (V75-6) var jättefin i årsdebuten näst senast och hade bara gått backjobb inför den starten. Han gick med skor och utan startgaloppen tror jag att han hade vunnit. Detta trots att hästen är bäst barfota. Senast gick han helt okej men var kanske inte helt på topp. Han hade även lite otur med positionerna. Nu känns han väldigt fin igen och man får inte glömma honom. Barfota runt om igen och båda mina hästar i loppet är likvärdiga men det är lite fördel för Coldtown på läget, säger Timo Nurmos.
Vem är bästa chansen på V75?
– Jag tycker att alla mina hästar startar med chans.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

1 KOMMENTAR

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.